Zrusenie povinneho cipovania psov

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#243 Re: Re: Re: Re: spravme niečo

2013-08-27 07:25

#239: - Re: Re: Re: spravme niečo 

 Tak túto otázku + dalšie som položila MVDr Papiernikovej zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy:

Otázky:

1. § 19 ods. (9) sa odovláva na 101) Čl. 4 nariadenia Európskeho Parlamentu a Rady (ES) č. 998/2003 z 26. mája 2003 o veterinárnych požiadavkách uplatniteľných na nekomerčné premiestňovanie spoločenských zvierat a ktorým sa mení a dopĺňa smernica Rady 92/65/EHS (mimoriadne vydanie Ú.v. EÚ, kap. 3/zv. 39). ktorý ukladá povinnosť nezameniteľne označovať iba zvieratá určené na nekomerčné premiestňovanie. Znovu nevidím dôvod označovať zviera keď s ním neodchádzam za hranice.

2. Kde nájdem zoznam schválených transpondérov (výrobca, zloženie, certifikát že je to zdravotne nezávadné, prípadne možné zdravotné riziká/kontraindikácie pre zviera)?

3. Kto znáša náklady za prípadné zdravotné komplikácie/ošetrenie zvieraťa (napr. po 8 rokoch, keď dôjde k bujneniu tkaniva okolo čipu a je nutné ho vyoperovať, viď https://www.facebook.com/miriam.miklasova/posts/10151535746793810 mačka ktorej po 8 rokoch museli čip vyoperovať. V tomto prípade majitelia začipovali zviera dobrovolne, ja myslím na prípad keď majiteľ musí začipovať zviera proti svojej vôli pod hrozbou pokút/neošetrenia zvieraťa v prípade neočipovania.)

 

Odpovede: (po urgecii, lebo nejak pozabudli na to reagovať)

Dobrý deň,

  1. odvolávka sa vzťahuje iba na spôsob označenia (aby bol v súlade s platnou legislatívou EÚ), ale SR si môže v zmysle všeobecne platnej legislatívy EÚ  stanoviť svoje legislatívne podmienky napr. u ktorých zvierat  sa bude vykonávať, čo aj urobila
  2. na stránke Ústavu štátnej kontroly veterinárnych biopreparátov a liečiv nitra
  3. za zdravotný stav zodpovedá vlastník alebo držiteľ zvieraťa

 

S pozdravom

 

MVDr. Erika Papierniková

Štátna veterinárna  a potravinová správa

Slovenskej republiky

Botanická 17

842 13 Bratislava

 

Tel: +421 2 60257229

Fax: +421 2 65411159

papiernikova@svps.sk

 

Takže som napísala do Ústavu štátnej kontroly veterinárnych biopreparátov a liečiv žiadosť o zoznam schválených transpondérov + o info k ich zloženiu, prípadne testov na zdravotnú nezávadnosť. A čo myslíte, poslali? NIE, ani po troch urgenciách... Na nete som našla iba tento zoznam www.uskvbl.sk/download/mikrocipy.doc , neviem či aktuálny, ale náš veterinár nečipuje s ani jedným z nich. Takže ešte sa môže stať, že zviera bude začipované neschváleným transpondérom...

Odpovědi

mária-nič len biznis

#244 Re: Re: Re: Re: Re: spravme niečo

2013-08-27 11:21:10

#243: - Re: Re: Re: Re: spravme niečo

"SUPER" nie? Ak môjmu psovi čip uškodí ,tak za jeho zdravotný stav budem niesť zodpovednosť.Čítala som názor,že budúcnosť ukáže či tento zákon má ,alebo nemá opodstatnenie. Pripadá mi to ako keby sa na naších psoch mali robiť pokusy a ešte si zato máme zaplatiť a v prípade nesúhlasu s čipovaním ešte zaplatiť pokutu. Predsa to nie je nejaký bezvýznamný zákon ,ktorý zrušia,keď zistia,že bol zlý.Ide tu o život a zdravie zvierat. Dokonca ochrancovia zvierat súhlasia s čipovaním.Pochybujem,že si dali námahu zistiť rizika čipovania zvierat.Takže, Ja sa o svojho psa starám ,som zodpovedná za jeho zdravie a preto čip nedostane.