MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA

Quoted post

Frederick Santer, padouch II. kategorie

#8808 Re: malé vysvětlení

2014-11-09 16:49

#8806: Jirka - malé vysvětlení 

 Všiml jsem si, že rád vykládáte výroky jiných nebo texty jiných podle svého a asi si i myslíte, že to je jediný správný výklad.

Pokud někdo napíše, že prezident ČR není jeho prezidentem, nebo že v době ČSSR, kdy byl občanem tohoto státu, nebyl občaném ČSSR, tak píše nesmysly. Rozdíl mezi "k našemu prezidontovi nechovám úctu" a "prezident není mým prezidentem" je poměrně značný. Ale jestli vám nevadí, že lidé píšou obsahově nesmysly, tak v pořádku, nenutím vás přestat s výkladem textů druhých po svém.

Odpovědi

Jirka

#8814 nezávazná diskuze o jazyku českém a anglickém

2014-11-09 17:01:33

#8808: Frederick Santer, padouch II. kategorie - Re: malé vysvětlení 

 Pane Santere, padouchu II. kategorie. Především nechci vykládat výroky jiných, to bych si nedovolil. Ale můžeme si popovídat o zákrutách češtiny.

Často totiž různá slovní spojení bývají všeobecne, všemi chápána jinak, než co obsahují jednotlivá slova. Například když vám kamarád řekne : "jdi se vycpat", jistě po vás nechce, abyste se nejprve usmrtil, pak rozpáral, vykuchal, naplnil senem a znovu zašil. Podobně třeba v angličtině, když někdo řekne "it rains cats and dogs", jistě tím nechce sdělit, že z nebe padají kočky a psi. No a s tím prezidentem je to stejné. Je to totiž přesně tak, jak jste napsal, že to není. Věta "Miloš Zeman není mým prezidentem" je totéž, jako "Miloše Zemana neuznávám a nevážím si ho."