MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#17668 Re: Re: Jsem hrdý na svého prezidenta!

2014-11-25 14:31

#17659: Roman Skácel - Re: Jsem hrdý na svého prezidenta! 

 Jenže by nějakej iniciativnější (o něco zaprodanější) president mohl dát rozkaz k nasazení našich lidí i dřív, než je naplněný článek 5 kdy by byla aliance napadenou zemi bránit povinna. Vždytˇse podívejte na Poláky a Litevce jak se rojí. Tedy toto není argument.

Odpovědi

Roman Skácel
Hodonín

#17675 Re: Re: Re: Jsem hrdý na svého prezidenta!

2014-11-25 14:53:19

#17668: - Re: Re: Jsem hrdý na svého prezidenta! 

Tak tedy dobře, co je nejasného na článku 5, Severoatlantické smlouvy:

"Smluvní strany se dohodly, že ozbrojený útok proti jedné nebo více z nich v Evropě nebo Severní Americe bude považován za útok proti všem, a proto odsouhlasily, že dojde-li k takovému ozbrojenému útoku, každá z nich uplatní právo na individuální nebo kolektivní obranu, uznané článkem 51 Charty Spojených národů, pomůže smluvní straně nebo stranám takto napadeným tím, že neprodleně podnikne sama a v souladu s ostatními stranami takovou akci, jakou bude považovat za nutnou, včetně použití ozbrojené síly, s cílem obnovit a udržet bezpečnost severoatlantické oblasti."

Omyl, to co píši výše je argument, naším protiargumentem by bylo možná neudělat nic, tedy "nepovažovat za nutné podniknout nic", pokud by někdo napadl například celé Pobaltí, nebo Slovensko. A tohle by nezáleželo jen na Zemanovi, ale především na Vládě a Parlamentu, viz dále Ústava ČR. Naštěstí...

Ale pak by přece platilo, že jsme v NATO zbytečně a až bude ohrožena naše země vojensky, ostatní třeba udělají to, co my zde tak-nějak zvažujeme a "nebudou tak ostatní členové NATO považovat za NUTNÉ, nás bránit". No a to už jsme zažili, řekněme po Mnichovu z pera Francie a Británie. A jak dopadli, tito naši spojenci...?

Vida, stačí jen číst dnešek v rámci historie.

P.S. Dřív, než po napadení členské země NATO (nebo naší země) opravdu nemůže prezident ČR dát rozkaz k nasazení našich vojáků mimo území ČR, s výjimkou akcí s mandátem RB OSN, které schválí vláda ČR. Naštěstí... :-)

P.P.S. NATO je tak dokonale obrannou aliancí, může politicky působit proti vzniku válečného konfliktu, vyhlásit válku pak může jen tehdy, pokud je zřetelně a objektivně napadeno nejdříve samo, a to na území kteréhokoli ze svých členských států.

 

A abych se vrátil k původní otázce, kdo by tak mohl napadnout člena NATO, když víme, že člen NATO, ani NATO jako celek nemůže napadnout nikoho, aniž by ztratil podporu aliance jako celku, podle čl. 5? A proč by tomu někomu vadilo, že nemůže napadat beztrastně státy, které by se mohly stát (a proto asi i stanou) členy NATO, když jeho politka "není" imperiálně koloniální...? 

A jsme doma... :-)