MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#75685

2016-03-11 20:23

"Někdy si myslím, že jsme udělali velikou chybu, když jsme nechali o svobodě mluvit jenom básníky a táborové řečníky. Básníci nedefinují věci moc přesně a už vůbec nedefinují věci jasně táboroví řečníci. O svobodě jsme měli nechat mluvit učitele. Děti se měly učit o svobodě ve škole. Docela vědecky, tak, jako se učí číst a psát a počítat. A měl to být povinný předmět. Náramně povinný. Každý den měli jsme je učit, že svoboda není jenom taková ta láska – páska a vlast – masť, že to není jenom to básnické volání o křídlech, měli jsme je učit, jaký je rozdíl mezi skutečnou svobodou a anarchií. Jak svobodu je třeba vždy spojit s kázní. Jak každý může dělat, co chce, jen pokud při tom nešlape sousedovi na kuří oko. Jenže, s lidma je těžko. Dovedou si věcí vážit plně jenom, když je na chvilku ztratili. To platí o svobodě tak, jako o všem ostatním. Dokud vám někdo nestojí za zády a nepoloží vám revolver mezi lopatky a nediktuje vám, co máte psát a říkat a učit, nevíte opravdu, jaká je to veliká věc, když smíte psát a říkat a učit, čemu sám věříte."


Jan Masaryk

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#75687 Re:

2016-03-11 20:29:53

#75685: -  

 presne tak. Lidi jsou jako pubertaci. Kdyz rodice jim cpou vse horem dolem, tak se ofrnuji a zacne je palit bydlo. Kdyby je rodice nechali jit, do tydne by se vratili. To same vsechny zvasty o vystoupeni z EU. Za nekolik mesicu by tady nebylo co zrat. Firmy by zabalily a sli pryc. jediny kdo by mel zajem by bylo Rusko. ne pomoct, ale zabrat.

Patriot

#75727 Re:

2016-03-12 17:03:39

#75685: -  

 Většina obyvatel ČSSR podporovala socialismus, protože jim poprvé přinesl lidskou důstojnost. Disidentů bylo jen pár, víc si jich americký režim nemohl dovolit zaplatit. Velkým úspěchem komunistů bylo osvobození lidu od náboženství. Ještě v 50. letech bylo tak nějak "společensky povinné" být v církvi a předstírat víru, od 60. let si každý může svobodně vybrat.