Přezkoumání ukončení kněžského působení Jiřího Veselého

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#16 Pohled trochu jinak

2016-04-12 11:17

Vážení petičtí dopisovatelé a podepisovatelé.

Dovolím si stručně napsat pár postřehů.

Královohradečtí biskupové a salesiánský provinciál přijeli na květnou neděli do Litomyšle, kde před cca 60 farníky odvolání Jiřího Veselého vysvětlili (k přezkumu a k vysvětlení již tedy došlo a to přímo v místě působení Jiřího Veselého). Pár informací z této schůzky:

- mimo důvody uvedené v listině odvolání se jedná i o další, neméně závažné důvody (celkové působení ve farnosti a v litomyšlské salesiánské komunitě) - detaily nelze zveřej

- o odvolání či přemístění Jiřího Veselého se jednalo již cca 2 roky (toto potvrzuje, že další důvody odvolání jsou skutečně neméně závažné)

- J. Veselý měl v Litomyšli být do léta 2016, pak měl být přemístěn

Moje doplnění:

- stížnost v době posledních pár měsíců působení J. Veselého v Litomyšli a v době nemoci P. Františka považuji za nešťastné

- pokud bylo nutné rychlé odvolání, pak se to mělo řešit bez udání důvodu či s udáním všech důvodů, tak jak bylo vysvětleno na květnou neděli a tak, jak ty důvody vnímá i velká část naší farnosti

- pokud kdokoliv z jiné diecéze usilujete o jakousi rehabilitaci či přezkum či zrušení odvolání, může věc řešit jinou cestou - požádat a usilovat o přijetí J. Veselého do vaší farnosti a zkusit s ním budovat "cosi nového" , bez ohledu na názory a osudy jiných

- na internetu a nikde jinde nelze zveřejňovat všechny  důvody odvolání J. Veselého. Toto je věc naší farnosti (v manželství rovněž nelze na každém kroku hlásat co ten druhý ..., proč se rozvádí - a pokud to někdo dělá, pak se jedná o styl  bulváru)

- za zmíňku stojí i pohled na petici, kde je hrstka podepsaných osob z naší farnosti, kde je tisícovka věřících, proti mase osob z Brna, Pardubic, ...., z celé republiky (tedy lidé, kteří v litomyšlské farnosti nežijí a nemohou tedy vnímat celý sled událostí cca 4 let) - většina farnosti nejen vzhledem k vysvětlení na květnou neděli již situaci chápe s jediným přáním, aby tento mediální tlak ustal a mohli jsme opustit nekonečné diskuse o mučedníkovi, prorokovi, novátorovi či anarchistovi, rebelantovi, vulgaristovi, ... zkrátka kontroverzní osobě (tyto všechny přívlastky při diskusích na téma J. Veselý jsou velmi častými) a mohli dál fungovat jak uvnitř naší katolické obce tak v rámci ekumeny, která velice dobře funguje a rozvíjí se díky našemu vikáři Františkovi Benešovi, který bohužel od konce loňského roku bojuje se svým zdravím.

 

Petr Kovář, Litomyšl

 

Odpovědi

Zdeněk Sychra

#18 Re: Pohled trochu jinak

2016-04-12 14:13:18

#16: - Pohled trochu jinak 

Milý pane Kovář,

např. z Pardubic je podepsáno více lidí, protože zde Jiří působil,  máme ho rádi  a vzpomínáme na něj s vděčností! Určitě bychom uvítali, kdyby provinciál souhlasil a on mohl opět působit v Pardubicích. Takových lidí jako Jura je málo a v církvi už vůbec.

Všelijakých "kývačů", kteří prodají a vykastrují svoje svědomí za "poslušnost" nadřízeným, těm co to za nás správně rozhodnou, a pak v "lásce" dělají, že nevidí a neslyší, když bratr strádá, je v církvi bohužel většina.

Těch, co v případě, že některé věci nejsou v pořádku se ozvou, upozorní na ně, tím nesou svou kůži na trh, nejsou u nadřízených poulární a jsou vydáni na milost a nemilost..., je podstatně méně.

Jako důvody uvádíte mimo ty "detaily které nelze zveřejnit" - (jak příznačné pro špatnou vnitrocírkevní komunikaci) jen jeho "kontroverzní" vlastnosti jako: anarchista, rebel, vulgarista...

Pán Bůh zaplať, že alespoň pár takových farářů v církvi máme!

Zdeněk Sychra, Pardubice

 

Marie Hudečková

#22 Re: Pohled trochu jinak

2016-04-12 16:44:45

#16: - Pohled trochu jinak 

Vážený pane Kováři, nesouhlasíte s peticí, nepodepisujte ji.
Vy s vyvolenou "většinou asi 60ti farníků", důvody odvolání už víte, tak si je nechte pro sebe a nečiřte stále vody.


Nepřihlášený uživatel

#31 Re: Pohled trochu jinak

2016-04-14 06:51:04

#16: - Pohled trochu jinak 

 Pane Petře Kováři (k Vašemu příspěvku č. 16), já znám také jednoho rebelanta, anarchistu, proroka, mučedníka, požitkáře, cholerika, pomatence mezi lidožroutem - narcisem a nekrofilem (považte, chtěl, abychom všichni jedli jeho maso a krev!). Jakýsi Jošua, jeho táta byl tesař. Dodnes mediální humbuk kolem něj neumlkl!

   David Smyčka

Vera

#48 Re: Pohled trochu jinak

2016-04-21 01:50:46

#16: - Pohled trochu jinak 

Pokud je to tak, jak sám zasvěcený litomyšlský farník Petr Kovář implikuje, a podání stížnosti na konání Otce Veselého během Popeleční středy bylo "nešťastné", či dokonce neopodstatněné, tím spíš je třeba takovéto petice, která žádá o přezkoumání odvolání. Pisatelova snaha věc uklidnit a zamést pod koberec s odvoláním na to, že o některých věcech se na veřejnosti prostě nemluví a litomyšlští farnící už "mají ve věci jasno", je absurdní.   

Je přeci něco jiného z farnosti po vzájemné dohodě regulérně odejít nebo být ze dne na den vyhozen! Kdyby se vám stala taková nespravedlnost v zaměstnání, také byste žádal odpovídající vysvětlení. Pokud naopak existují jiné, pádné důvody, které takovéto náhlé ukončení působení ospravedlňují, je potřeba citovat tyto důvody. Obávám se ale, že nic takového neexistuje, spíš jde o stupňující se nevraživost mezi určitou vlivnou skupinou ve farnosti a nonkonformním přístupem Otce Veselého.  
Je naopak smutné, že se nedočkal zastání od svých nadřízených a musí tudíž dojít i na tuhle veřejnou manifestaci podpory od ostatních.