CHCEME ZŮSTAT SOUČÁSTÍ DEMOKRATICKÉHO SVĚTA

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#194 Re: Re:

2016-05-17 08:46

#189: - Re:  

Marie Terezie neustále Dauna povzbuzovala, aby táhl k hlavnímu městu českého království a vyprostil ho z obležení. Byla to jediná možnost jak zvrátit  průběh války.
Daun nevolil bezhlavý útok.

 Uvádí se, že na druhé, Daunově straně Křečhoře  byl v týlu srázný svah a bažina. Od Fridricha to stěží někdo viděl,  a není jisté, zda si toho Fritz byl vědom. Není ani jisto, zda si uvědomil, že má před sebou zbytky oppida, římským názvem snad ob pedes, okolo po svých pěšky, původní keltský název,  snad ...dunum, ...týn, se nedochoval . Památník uvádí, že se na Daunově straně zúčastnili a  vyznamenali ... také tři rakouští polní maršálové.  

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#197 Re: Re: Re:

2016-05-18 07:35:46

#194: - Re: Re:  

 Rakušáci se tedy nepropásli poslední příležitost k záchraně.  Připravili tak dobře, jak jen bylo možno.  Přiměřeně vážnosti situace.  Fritz neviděl na vršek... a dost dobře nemohl větřit, že nahoře ... je velká rovina, nebo tak něco. To oppidum. 

     A právě zde byl skryt pověstný detail. Když se  pruská pěchota doškobrtala dlouhým táhlým svahem, čekalo ji překvapení.  Ocitla se uprostřed úplně jiné reality. Uprostřed úplně nové bitvy. Bez podpory kanonýrů, kteří  jednak na místo neviděli, jednak ještě nepoužívali techniku nepřímé střelby, byli před nevidoucíma Fridrichovýma očima jeho pěšáci hbitě přečísleni.

 

-----

Minomet,  3. nejobávanější zbraň Wehrmachtu ve WWII  ...se objevuje až ve 20. století.  Ultralehká, pěšáky přemísťovaná  hlaveň pozoruhodné ráže. Při výstřelu využívá ke zpracování zpětného rázu přímo zemi, proto nedrážkovaná.   Údajně první minomety byly použity r. 1904 v rusko-japonské válce. V polní dílně zkombinovali britské 47 mm hlavně lodního kanónu (tříliberní Hotchkiss)   s čínskými lafetami.

Faktem je, že ve WWII  ruský kořistní 120mm minomet Šavyrin  byl Němci převzat do výzbroje a vyráběn německým zbrojním průmyslem.  3. US armádou používanou německou kopii viděl Patton někdy koncem ledna 1945. Konstatoval, že jde o skvělou a lehkou zbraň.