MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA

Quoted post

Evropan

#143632 Průzkumy STEM na objednávku StB?

2018-12-11 06:27

Sociologické výzkumy se dají označit za přesnou hru s nepřesnými čísly. Průzkum zachycující názor společnosti závisí na tom, jak se vyberou lidé, který se agentura vyptává. Nikdy nejde vybrat úplně typický vzorek společnosti, předem se počítá s tím, že zhruba pětina lidí je vybrána špatně. Proto je třeba dotázat se značného počtu lidí, aby se ti špatně vybraní ztratili v nevelké statistické chybě. Nejen v sociologii se taková metoda nazývá randomizace. Ovšem nemusí fungovat, pokud existuje další zdroj nepřesností. V průzkumech veřejného mínění bývá takovým rizikovým zdrojem vážení kvality hlasů. Tomu, o němž si myslím, že k volbám spíše nepřijde, dávám menší vážnost než tomu, za jehož účast ve volbách bych dal ruku do ohně.

Takové převažování použil STEM a právě tím se dobral svých pozoruhodných výsledků. Výzkumná zpráva netají, jak dopadly preference, tedy odpovědi na otázku po oblibě jednotlivých stran. ANO dávalo přednost 22,8 procenta lidí, Pirátům 11 procent a třetí ODS 8,5 procenta. Ovšem sedmadvacet procent lidí si nedokázalo vybrat. Proto byly jejich hlasy rozděleny ostatním podle toho, jak vážně byli příznivci stran rozhodnuti jít k volbám. Tak vznikl volební model. Při tomto přepočtu získalo ANO polovinu z volných hlasů, a ve volebním modelu mu bylo přiděleno 35,7 procenta. Piráti si polepšili pouze na 13,1 a ODS na 12,4 procenta. Teprve z tohoto výpočtu je zřejmé, že ve srovnání s jarními průzkumy se ANO stalo suverénem, zatímco jeho hlavní konkurenti oslabili.

Kdyby STEM zůstal u preferencí a volební model nepočítal, došel by k úplně opačnému výsledku. ANO i se svými spojenci SPD, KSČM a ČSSD v posledních osmi měsících mírně a setrvale oslabují, zatímco jejich konkurence zůstává na svém. O něco přibylo nerozhodnutých. Tento trend se nezměnil, a nebýt výpadku z června, kdy se hroutila první Babišova vláda, ANO nemělo od parlamentních voleb tak slabé preference jako teď v listopadu.

https://echo24.cz/pruzkum-stem

 

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#143634 Re: Průzkumy STEM na objednávku StB?

2018-12-11 06:32:13

#143632: Evropan - Průzkumy STEM na objednávku StB? 

Spíše tedy na objednávkuš štbáka či anoštb :-)

Situace zdaleka tedy není tak beznadějná, jak se tu štbák Babiš snaží vytrvale vytvářet.  Věci se už snad mění.