PETICE proti výstavbě obchodního centra a parkoviště na parcele č

Quoted post

VS

#19 Re: Re:

2012-11-12 15:05

#4: fk - Re:

Dobrý den,

Na výstavbu OC budou samozřejmě vždy různé pohledy, ale musím vám opravit tvrzení, že území bylo v roce 2002 zaplaveno povodní. To je zkreslující informace. Hladina řeky nepřekročila úroveň drážního tělesa a do těchto míst voda z řeky nezasahovala. Došlo však k omezení odtoku vody ze svahů do řeky a ta se zde hormadila. Vzhledem ke geologické stavbě území jsou zde velmi špatné podmínky pro vsakování vody a proto zde vznikají zamokřená území.

Výstavba OC by naopak odvodnění území mohla významně zlepšit, protože by zde musel být vybudován odvodňovací systém, který by zabránil hromadění srážkových vod.

V. Sýkora

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#20 Re: Re: Re:

2012-11-12 17:11:32

#19: VS - Re: Re:

Částečně máte pravdu, šlo částečně o vody přitékající z kopce, nicméně zároveň se sem rozlévala voda od řeky. Pod tratí, je louka spojena s územím za tratí, kudy v ideálním případě odtéká voda z Brunšova do Berounky. Pokud je ale Berounka rozvodněná, rozlévá se voda i opačným směrem - tedy do louky, kde se potkává s vodou tekoucí z Brunšova. Je to přirozený jev a nedá se s tím nic dělat.

Tato louka je jednoznačně retenčním územím a pokud zde (na cca 1/3 její plochy) vznikne velká zpevněná plocha, bude v místech (kde jsou rodinné domy např.) při dalších povodních ne jen 60 cm. vody, ale třeba 120 cm., protože voda se nebude mít kam vsáknout.

Odvodnění celé louky (2/3 jsou v katastru Všenor, vyznačené jako zeleň) je nemožné a bylo by spíše na škodu než k užitku. Retenční funkce té louky je prostě těžko nahraditelná a stavba OC ji výrazně sníží a ohrozí tak již stojící rodinné domy v okolí.