Podpora Mgr. Vítězslavě Baborové, radní Jihočeského kraje za KSČM

Quoted post

Monika

#1176 Re: Re: Číhošť

2012-12-18 08:02

#1170: - Re: Číhošť 

 

a to bys rád věděl anonyme. Jsem trn v boku. Jsem tvoje svědomí. Komunistům vadí Číhošť, vadí Babice, vadí procesy s nevinnými a proto se to musí stále připomínat. stále žijí pamětníci té zrůdné ideologie a strašné doby. A co jsi ty zač? Ty jsi na straně zla?

Odpovědi

Miloš H.

#1180 Re: Re: Re: Číhošť

2012-12-18 11:04:52

#1176: Monika - Re: Re: Číhošť

Částečný souhlas.

Těm, kdo na plná ústa hlásají jen to, že nebyla nezaměstnanost (i na ty disidenty zbyla práce aspoň v těch kotelnách), ceny byly víceméně stálé (administrativně regulované - tu a tam došlo k jejich "úpravám", a to pak v předvečer takové změny stávaly u benzínových pump dlouhé řady aut, aby jejich majitelé natankovali ještě za starou cenu), že rohlík stál třicet haléřů, atd., je dobré připomenout, že zde byli političtí vězni a do roku 1960 se za politické činy i popravovalo (poslední popravený z politických důvodů byl 17.11.1960 Vladivoj Tomek - i když zrovna ten jeho odboj si tuším vyžádal jednu lidskou oběť; nicméně před tím zde byla řada popravených, kteří "jen" měli nevhodné názory a ocitli se v nesprávnou dobu na nesprávném místě - například odsouzení v procesu s Miladou Horákovou a spol.), že hranice byly zadrátované a dostat výjezdní doložku na krátkou návštěvu Vídně vyžadovalo nadlidské úsilí bez záruky úspěchu (nebo "tlačenku" na příslušných místech). Atd. atd.

A naopak těm, kdo hlásají jen to, že se zavíralo a popravovalo, že byly zadrátované hranice, že se nedal (občas) sehnat toaletní papír a stály se fronty na banány (zpravidla před Mikulášem a kolem 1. máje, jindy moc k sehnání nebyly), že střílet ve škole z foukačky na Gustávův portrét formelínu znamenalo hodně velký malér (jeden můj známý za to dostal trojku z chování), atd., je zase vhodné připomenout to, že nebyla nezaměstnanost (což ovšem bylo vyváženo povinností pracovat), že z mezd a platů se dalo aspoň jakž takž vyžít (ty byly snad až příliš rovnostářské - nyní trpíme opačným extrémem), že neúspěch ve frontě na banány je míň ubíjející než věčné neúspěšné stání ve frontách na pracáku, že v podstatě nebyli bezdomovci (Ti, kdo se snažili přežít bez řádného zapojení do pracovního procesu prostě skončili v base pro příživnictví - je v takovém případě menší zlo bručet v lapáku nebo umrznout někde pod mostem? Nevím...). Že četnost železničních a autobusových spojů byla mnohem lepší než nyní, zejména v odlehlých řídce zalidněných oblastech. Atd. atd.

Je potřeba znát co nejvíce celou pravdu - všechny její stránky. Pak se z ní snad poučíme a nebezpečí opakování např. zrůdností začátku 50. let 20. století se podaří snížit na minimum. A snad uděláme i něco proto, aby se nějak pohnulo i s těmi zápornými stránkami naší současnosti.

K paní Baborové: myslím, že by měla dostat šanci.

Těm studentům, kteří proti ní drží hladovku, nic nezazlívám, činí tak na základě znalosti půlky pravdy. A kdo ví, třeba se jim současná zkušenost někdy bude hodit k prosazování věcí, jež aspoň já považuji v současné době za důležitější.

milan

#1209 Re: Re: Re: Číhošť

2012-12-18 15:31:37

#1176: Monika - Re: Re: Číhošť

Moniko, tvé ztotožňění s trnem v boku nebo dokonce se svědomím zdaleka nepůsobí jako poetický akcent, jak jsi snad měla v úmyslu. Je z toho daleko více cítit blud, primitivní pohled na svět a infantilitu. Pozor na to, aby z tebe tvá zášť neudělala majitelku psychiatrické diagnózy.




Placená propagace

Tuto petici nabídneme 3000 lidí.

Zjistit více...