Zachraňme henčovský mostek

Barokní klenutý mostek z let 1783 až 1785 pod Henčovem u Jihlavy je v ohrožení. Podle plánu projektantů by přes něj měla vést staveništní komunikace pro výstavbu obchvatu Nových Domků a Velkého Beranova a proto by měl být tento kamenný mostek stržen a nahrazen ocelovým propustkem. Přestože se jedná o nezdobnou a neokázalou stavbu, myslíme si, že patří neodmyslitelně k rozvoji Vysočiny - vždyť až do předválečných let věrně sloužil na klíčové silniční spojnici mezi Jihlavou a Brnem. Jako takový byl mostek součástí v tomto úseku stále dochované části nejstarší trasy bývalé císařské silnice, budované v letech 1783 až 1787 a nazývané i dnes "starou brněnskou silnicí". Nijak nezpochybňujeme vysokou prospěšnost stavby obchvatu Nových Domků a Velkého Beranova. Jsme ale přesvědčeni, že v rámci stavby a při velikosti jejího předpokládaného rozpočtu hrazeného z fondů EU lze nalézt takové technické řešení, kterým bude tento historický mostek pro budoucí generace ušetřen. Nemyslíme si, že fakt, že tato historická stavba nikomu nepatří, by měl být důvodem k jejímu zničení.

_DSC3098tzzminz.jpgmapymostek.jpg

Tomáš Blažek    Kontaktujte autora petice

Vaše e-mailová adresa nebude publikována na našem webu. Autor petice ale uvidí všechny informace, které zadáte do tohoto formuláře.