Ne proměně Nuselského mostu!

Quoted post

Martin Štrouf

#5 Stop

2012-08-27 15:06

Nuselský most, stejně jako budova bývalého Federálního schromáždění od Pragera, nebo žižkovská věž od Aulického, jsou odrazem doby v které vznikali. Proto mají takovou "uměleckou" či architektonickou kvalitu. Například obří "miminka" lezoucí po žižkovské věži, působí trapně. Z té strohé funkční architektury udělali něco jako bisexuála, neví kam chce patřit. Bojím se, nebo spíše tuším, že něco podobného nastane s Nuselským mostem. Nejde o nějaké osobní hrátky. Chlapci, kteří vzešli z graffiti asi nevědí jaký dopad tohle může mít.

Co se konkrétně týče nuselského mostu a debatě o bednění, tak to neni potřeba zlehčovat. Hodně vyýznamných architektů v čele s Corbusierem, používali tento způsob jako nejjednoduší formu pojetí fasády( např: La Tourette), nebo Šrámková u nové budovy ČVUT. Myslím si, že by nikdo nepovolil jejich pomalování.

Odpovědi

diggler

#22 Re: Stop

2012-08-28 19:32:43

#5: Martin Štrouf - Stop 

 

Nuselský most do dvou let čeká generální oprava. Původní bednění rozhodně nezůstane - povrch je zvětralý a degradovaný, armatury zrezlé - bude odstraněno! Kresby budou tedy dočasné! Je to unikátní projekt, mě se to líbí moc... Ano extravagantní, ale podobně asi jako Váš milovaný Corbusier ve své době.... Diskuze a výběrové řízení víme kam vede - celé mi to připomíná Kaplického knihovnu a český komplex... Myslím, že Vaše energie zaměřená na zastavení této akce by bylo dobré zacílit na něco, co by dalo větší smysl - skutečné technické památky mizí, na Národce bude skleněná obluda o dalších svinstvech nemluvě a po pěšině klid...
Paul

#41 Re: Stop

2012-08-30 16:34:25

#5: Martin Štrouf - Stop

Mně naopak připadá, že ta miminka tu strohou architekturu jaksi zlidštil, dodala tomu kolosu poněkud přijatelnější rozměr.

Pokud se týče Nuseláku, poznámce o obednění dost dobře nerozumím, chci říci: co z toho obednění vidíte ze země na mostu, který se pne nějakých 40 metrů nad údolím?

Naproti tomu nějaké malůvky mi přijdou naprosto nevhodné, protože ve skutečnosti ten most výrazne zviditelní, což je to poslední, co je potřeba.

FightForYourRight!

#45 Re: Stop

2012-08-31 17:56:52

#5: Martin Štrouf - Stop

Nevim proč jsi proti estetickým změnám, nejedná se přece o žadné zakročení do stavby jako takové, spíš by ses měl zamyslet proč by jsme na sebe museli házet furt dokola postkomunistický stín a nedat trošku rozvíjet naší uměleckou stránku. Podle tvých slov to pro mě vypadá že by jsi byl uplně rád odklopen šedýma panelákama v čele z Nuselským mostem hlavně aby to nebylo něco novýho možná něco 'IN' .Člověk který za tím stoji Pasta je jeden z prvních lidi co to tady začali dělat a ve svým oboru je opravdu jedničkou takže pokud už to někdo má dělat je to právě on.  Opravdu trefné srovnávat komunistický most s klášterem, tím jsis mě opravdu získal.