Ne proměně Nuselského mostu!

Kontaktujte autora petice

Téma diskuze bylo automaticky vytvořeno Ne proměně Nuselského mostu!

Pasta Oner

#1 dulezita informace

2012-08-27 02:27

Spoluautor teto petice je take autorem napriklad tohoto graffiti, pokladam za korektni aby pripadni signatari tuto informaci meli:
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=4610481588016&set=a.1650828838547.2093805.1471770608&type=1&theater&notif_t=like
Podpisy pod petici obsahuji z vice jak poloviny smyslena jmena, nebo jmena a prezdivky lidi kteri zcela prokazalene petici nepodepsali.
Jáchym

#2 Zajímavý...

2012-08-27 13:28

Fascinuje mě, že Vít Svoboda aneb Mosd tak hlasitě apeluje proti přeměně mostu, který je sám o sobě hrůzou- který podlě mě nikoho nemůže fascinovat - vymyslí skvělý pseudoargument, že jsou na mostě vidět známky původního bednění, nicméně ještě než jsem četl komentář Pasta Oner, bylo tak trošku cítít, že problém ani není tak pravděpodobně přeměna mostu, ale to, že pravděpodobně neoslovili s přeměnou samotného Mosda a dělá prostě "konkurence" tak se zlobí - tak to na mě působí celé...

Nepřihlášený uživatel

#3

2012-08-27 14:52

Ahoj,
je mi jedno jestli petici vyvolal něčí "konkurenční" boj. Důležitý je, že to co je na vizualizaci je opravdu silně tendenční dekoratéřina, takže v tomhle přáípadě organizovanýho zkrášlování mi přijde jasně lepší nechat nuselák brutálně monumentálně šedý.
David Korecký
Martin Špičák

#4 Re: Zajímavý...

2012-08-27 14:53

#2: Jáchym - Zajímavý...

Reálně považuju most za kvalitu samu o sobě, jejíž okrášlení v podobě textury (nikoliv obrazu) nepovažuju za dobrý nápad. Zásah se zásadním způsobem podepíše na panoramatu okolí. Jako iniciátor petice chci objektivně posoudit, zda se mnou tento názor nesdílí další lidé. Z mé strany rozhodně nejde o nějaké hašteření nebo konkurenční křivdu. Žádám umělce, kteří se na tom mají podílet o více taktnosti, o objektivní diskuzi. Ať již nemusím mazat podpisy typu "kokotcuracek" apod.

 

Martin Štrouf

#5 Stop

2012-08-27 15:06

Nuselský most, stejně jako budova bývalého Federálního schromáždění od Pragera, nebo žižkovská věž od Aulického, jsou odrazem doby v které vznikali. Proto mají takovou "uměleckou" či architektonickou kvalitu. Například obří "miminka" lezoucí po žižkovské věži, působí trapně. Z té strohé funkční architektury udělali něco jako bisexuála, neví kam chce patřit. Bojím se, nebo spíše tuším, že něco podobného nastane s Nuselským mostem. Nejde o nějaké osobní hrátky. Chlapci, kteří vzešli z graffiti asi nevědí jaký dopad tohle může mít.

Co se konkrétně týče nuselského mostu a debatě o bednění, tak to neni potřeba zlehčovat. Hodně vyýznamných architektů v čele s Corbusierem, používali tento způsob jako nejjednoduší formu pojetí fasády( např: La Tourette), nebo Šrámková u nové budovy ČVUT. Myslím si, že by nikdo nepovolil jejich pomalování.

C

#6

2012-08-27 15:56

"poškození estetiky železobetonových pilířů stavby" ROFL of the day

Nepřihlášený uživatel

#7 Jestinost a uzkoprsost ^2

2012-08-27 17:08

Neuveritelne... vzdyt jde o par betonovych piliru. A ze pry vypoved doby a bla bla bla. Jen at se Nuselak trochu pocaka barvou, a je fuk jakeho tvaru a konceptu ty cakance budou. Pokud je autor petice (jak vyse uvedeno) skutecne sam grafitak, pak je jasne ze se jedna pouze o superjesitnou reakci loosera co uz dlouho nesukal!
martin

#8 Re: Jestinost a uzkoprsost ^2

2012-08-27 17:36

#7: - Jestinost a uzkoprsost ^2

Tady jde o věc estetickou, tudíž emoční, tudíž naprosto individuální. Každý má nárok na to, aby se mu něco líbilo nebo nelíbilo. Pokud se ti návrh "ozdoby" mostu líbí, prosím. To ovšem nemá nic společného s tím, proč to někomu jinému vadí.

Mě osobně je uplně volné, jeslti tahle akce vzniká něčím uraženým egem. Nic o tom nevím a je mi to jedno. Alespoň se ale někdo zvednul a začal něco dělat. To je jev v téhle zemi dost nevídaný. Většina lidí tráví život nadáváním na internetových diskuzích.

 

0811

#9

2012-08-27 18:38

most je super, beton je super... je to jeden z dulezitejch okamziku prahy, jistota, tvar, sila. mam ho rad v puvodni barve. mam rad sidliste v puvodni barve, nelibi se mi vychodoevropskej vkus, cukrarenskej panelak. prestoze se tomu divim, v 90% souhlasim s vitou svobodou. pasto, sem smutnej, ze si tak hloupa a nechapu proc si jeste neodesla ze zakladni skoly, skoda ze prskas a rudnes driv, nez se zamyslis.

Honzska

#10 hlavně ne barvy

2012-08-27 22:12

Naprosto souhlasím s autorem petice. Pomalování barvami znehodnotí autentický ráz Nuslí. Přemýšleli zadaatelé i o jiných způsobech oživení? Ze skutečných street-artistů si na Nuselák zatím nikdo netroufl, tak proč tento betonový skvost zkrášlovat uměle?
Alexey Klyuykov

#11

2012-08-27 23:10

Pasto, jsi ale neuvěřitelně zbabělý člověk, a to už jsem si myslel, že to cos předváděl dřív je limitem bezpáteřnosti.
Mýlil jsem se, jdeš dál.
Pasta Oner

#12 pro Alexey Klyuykov

2012-08-28 00:07

Pane Klyuykov jsem rad ze vase tvorba jako viteze ceny Jindricha Chalupeckeho je velmi paterni, vase posledni tvorba pomalovane trafostanice jako pernikove chaloupky je roztomila, ve videu vam to se sprejem pri tvorbe stromecku moc slusi:
http://praha.idnes.cz/pre-pomalovala-trafostanici-dg2-/praha-zpravy.aspx?c=A120702_180334_praha-zpravy_ab
rad bych videl vase dalsi dila
Honza

#13 Prosím vysvětlit

2012-08-28 01:29

Dost mě zaráží, že nikdo ze zastánců výzdoby není schopen věcně argumentovat. Působí to, jakoby to byla naprosto jasná věc a že je to snad nutnost. Naprosto se mi příčí argumentace Pasty, když např. tvrdí, že svojí práci obhajovat nepotřebuje, ale prostě jí dělá. To je při zásahu takového rozsahu absolutně nepřijatelné. Argumenty druhé strany jsou oproti tomu věcné, viz otevřený dopis Matěje Smrkovského, zatím na něj nikdo důstojně nereagoval, zřejmě na něj nikdo nezná žádnou špínu. Bohužel spousta lidí žije v tom, že beton znamená komouši, tím pádem hnus, ale je to zúžený úhel pohledu. Chápu to u paneláků(i když žádnému z nich oranžová ještě nepomohla), ale Nuselského mostu se to zdaleka netýká. Považuju ho za elegantní stavbu ve svojí jednoduchosti.
Ty pilíře jsou čistě monumentální, o což přemalováním akorát přijdou a bude z toho kočkopes. Podle mě vůbec není třeba, aby si Nuselák hrál na něco jiného než čím je. To, že je svérázně brutální mi nevadí, naopak, ze spoda i z Vyšehradu se na něj rád dívám, fascinuje mě. Je to doklad svojí doby i současnosti, potřeby přemostění daného místa a hromadné dopravy, potřebná věc, vyřešená radikálním řezem. Proč jí maskovat a kolektivně se u toho přetvařovat?  Mám z toho pocit, že to tomu "hnusnýmu" Nuseláku akorát chce někdo natřít a že pro autory je to výzva ve smyslu "dáme Nuselák". Existuje jiný důvod?

Jirka

#14

2012-08-28 08:33

Pane Řando, stále máte mindrák že jste se nedostal na žádnou z umělěckých škol jako vaši kolegové co? Máte to v hlavě, jsem nimand bez talentu (což se potvrdilo u přímaček), ale já vám to dokážu i bez školy... Jste to Toy co vykrádá minulost. Pasta Zero.
Marketa Strnadova

#15 neresim, jestli to bude pasta nabo mosd

2012-08-28 09:13

Chvilku jsem vahala, jestli se pridat do diskuse, jestli to vubec ma cenu;-) Kazdopadne myslim ze problem zacina trochu jinde, u jine skupiny lidi v jinem case, a to v okamziku, kdy se nekde nekdo rozhodl zcela vazne zaobirat timto napadem. Proc se o tom verejnost dozvida par dni pred zahajenim realizace?? Proc nevisi na MC Praha 4 dokumentace projektu? Proc o tom nikdo nevi? Na jednu stranu ano, je to de facto "kravina", ale svym rozsahem mozna dost podobne ovlivnujici sve okoli jako treba neexistujici knihovna na letne. Nemam v nejmensim umyslu ted resit, jestli to "bude nebo nebude hezky". Ale vadi mi urcita svevole tohoto, na muj vkus uz preci jenom pomerne velkeho zasahu do verejneho prostoru. Mozna by to clovek ani neresil, kdyby mohl mit urcitou duveru v erudovanost rozhodnuti lidi, kteri mesto spravuji. Ale bohuzel, prilis ji nemam.

Alexey K.

#16

2012-08-28 09:35

Pasto, chtělo by to trošku úrovně, co to proboha tady předvádíš?
Prozatím vytahuješ v bulvárním stylu sračky na ostatní, nic jiného.
Co má s tématem společného CJCH? Mám za to, že naprosto nic. Mluv prosím k věci.

Trafostanice jsou idiockou akcí, není to nic čim by se dalo chlubit. Jde ale ovšem o něco jiného (stejně jako v případě s chromem Mosd na viaduktu) než je případ monumentálního výtvarného pojednání nuseláku, navíc nejsem autorem předlohy, jsem jedním z těch co převádí ty věci na trafačky.
U těch trafaček je problém úplně jinde než v ubohé kvalitě vítězných návrhů.

..A jak píše Honza #13, v případě podobně rozsáhlých realizací je přece jenom potřeba argumentovat a ne jednoduše jen dělat.







Martin

#17

2012-08-28 09:59

Pasta, kdyby jsi žil za komunismu, byl by si dobrým komunistou, jestliže žiješ dnes, měl by jsi pracovat pro Blesk, a doufám, že v budoucnu takoví lidé budou opovrhováni.

PS: Taky zde nikdo nezveřejňuje tvoje illegální "malby", jen se snaží věcně argumentovat, tak by bylo slušné se chovat stejně.
Kaca

#18

2012-08-28 11:09

Nechovej se jak dite Pasto

 

Tento příspěvek byl odstraněn jeho autorem (Zobrazit podrobnosti)

2012-08-28 14:16



Nepřihlášený uživatel

#20

2012-08-28 16:52

#18: Kaca -

Pasta je dalsi v rade co si po Helence Vondrackove mysli ze cesky narodni poklad:DDD


Nepřihlášený uživatel

#21 KN

2012-08-28 17:55

A nakonec to dopadne tak, že bude celá Praha pomalovaná od jednoho-max 3. umělců stejnym stylem:( Nuselák se začne opravovat a pohádky je konec.
diggler

#22 Re: Stop

2012-08-28 19:32

#5: Martin Štrouf - Stop 

 

Nuselský most do dvou let čeká generální oprava. Původní bednění rozhodně nezůstane - povrch je zvětralý a degradovaný, armatury zrezlé - bude odstraněno! Kresby budou tedy dočasné! Je to unikátní projekt, mě se to líbí moc... Ano extravagantní, ale podobně asi jako Váš milovaný Corbusier ve své době.... Diskuze a výběrové řízení víme kam vede - celé mi to připomíná Kaplického knihovnu a český komplex... Myslím, že Vaše energie zaměřená na zastavení této akce by bylo dobré zacílit na něco, co by dalo větší smysl - skutečné technické památky mizí, na Národce bude skleněná obluda o dalších svinstvech nemluvě a po pěšině klid...

Nepřihlášený uživatel

#23 Re: Re: Stop

2012-08-28 19:37

#22: diggler - Re: Stop

Vite jak to chodi v CR..navic se rikalo se tri roky.... Oprava se odsune az na stavbu trasy D. To je jiste.

Penize se daji jiste vyuzit jinak.. Nusle maji co zlepsovat.

Kojot

#24 "Dekor"

2012-08-28 20:17

No, kdyby tam chtěli například namalovat třeba expresionisticky laděné padající postavy, tak... ;-) Ale takto? Ne, takto fakt ne. Je mi jedno, jaké jsou motivy iniciátora této petice - navrhovaný "dekor" je fakt ekl.

Nepřihlášený uživatel

#25 Re:

2012-08-28 21:26

#6: C -

Všechno má svou estetiku