Zachraňte kulturu 2013

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#44 Re: Re: Paní Fucimanová

2013-02-05 17:30

#38: Luděk - Re: Paní Fucimanová

Vypadá to, jako by si po vyhrocených volbách začali všichni představovat pod slovem "umělec" typ režiséra Hřebejka. Jako by překladatelé, redaktoři, normální divadelníci, vystavující umělci, knihovníci... prostě všichni z kulturní oblasti (kteří nespadají mezi tzv. celebrity) vůbec kulturu netvořili. Rozhlédněte se kolem sebe, podívejte se do vlastní knihovny, a vypněte na chvíli televizi. Jestli máte čas, projděte se. Živá kultura je taky mj. to, co je kolem vás. Za to, že si zjevně opilý Hřebejk a pseudoaristokratický Menzl neviděli do pusy, teď patří celá živá kultura do jednoho pytle? Zdaleka ne všichni vyjádřili podporu KS, protože ten rozpor mezi mediální masáží a živou ministryní byl až příliš... jasný. S lidma, kteří pracují v kulturní sféře se naši politici pokouší zametat jako s každým jiným. Například - zeptejte se někdy na platy knihovníků v nejbližší knihovně (to je totiž taky kulturní sféra). Takže bude lepší, když tenhle krám zavřou, a půjdou prodávat banány? Probůh, o tomhle je tady řeč, ne o Hřebejkovi nebo Menzelovi.

 

Odpovědi

Luděk

#48 Re: Re: Re: Paní Fucimanová

2013-02-05 18:31:51

#44: - Re: Re: Paní Fucimanová

"Vypadá to, jako by si po vyhrocených volbách začali všichni představovat pod slovem "umělec" typ režiséra Hřebejka." Ale petici skutečně podepsalo nemálo lidí, kteří bojovali urputně za KS. A jak teď chcete přesvědčit "rudá a hnědá prasata", aby spolupracovali s těmi, kteří jimi pohrdají? Hřebejk měl být opilý, dobře, ale to ještě nevystřízlivěl, aby se stačil omluvit? Je mi líto všech lidí, kteří se za pár šupů snaží udržet skutečnou kulturu nad vodou. Ale je jejich problém, když se nedokáží veřejně od zjevně nekulturních celebrit dostatečně distancovat. A bude zřejmě problém i některých z nich v tom, že pokud požadují podporu veřejnosti, musí jí umět také ostatním ušlápnutým sami poskytnout. Nejsou sami, koho tenhle systém likviduje.

Jirka

#68 Re: Re: Re: Paní Fucimanová

2013-02-05 19:45:21

#44: - Re: Re: Paní Fucimanová 

 Ale ono to tak skutečně je. Takzvaní umělci se k nohám "knížete" položili takřka bez výjimky. Nechť si umění na sebe vydělá. Tak jako za časů Josefa Kajetána Tyla. Ať se umělec nevyvyšuje nad ty, co mu zabezpečují klidný život. Když to nedokážete, jděte zametat ulice. Spolu se sockami, kterými tak pohrdáte. Nebo můžete žebrat u paláců nejbohatších Čechů. Když se nebudete stydět, služte jim čištěním bot, nějakou korunu Vám jistě do klobouku vhodí. Část z Vás určitě přežije. A snad si někteří začnete svých diváků - i těch prasat a socek - vážit. Co se mne týče, nějaký čas přestanu chodit do divadla i kina, nemusím si kupovat DVD ani CD nosiče. Protože to bych se musel dívat na ty ksichty, co mnou pohrdají... Modlete se, abychom na všecko rychle zapomenuli.