Studentská petice za odvolání výpovědi prof. Horáčkovi

Hana Remešová
Autor této petice

#1 Proč to děláme.

2016-06-03 21:23

Milí spolužáci, dostává se před vás petice, která požaduje odvolání výpovědi dané prof. Horáčkovi z LDF současným děkanem LDF doc. Klvačem. V celé věci figuruje mnoho lidí, osobních sympatií a antipatií, názorů a zvěstí. Stanovisko moje a dalších, které je vyjádřené touto peticí, bych ráda o pár řádků níž zdůvodnila.

V první řadě: doc. Klvač je současným děkanem LDF, prof. Horáček bývalým. Osobní vztah mezi nimi je velmi vyhrocený.

Celá kauza se táhne vlastně už od chvíle, kdy se doc. Klvač stal děkanem fakulty. Vypsal v tu dobu výběrové řízení na vedoucího Ústavu nauky o dřevě, jediným přihlášeným byl prof. Horáček – nebyl vybrán. K 1. 1. 2015 byl pověřen vedením Ústavu doc. Gryc (pozor, je rozdíl mezi pověřením a jmenováním – pověřený vedoucí je jen dočasný). V květnu až červenci 2015 probíhalo druhé VŘ, kandidáty byli prof. Horáček a doc. Gryc. S účinností od začátku září byl jmenován doc. Gryc.

11. 11. 2015 byl doc. Gryc odvolán – zajímavé je, že důvody uvedené k odvolání byly v naprosté většině skutečnosti, které existovaly již v době, kdy byl doc. Gryc jmenován. 12. 11. 2015 byl pak pověřen vedením Ústavu Dr. Kravka, zabývající se krajinným inženýrstvím (!).

V reakci na nestabilní situaci ohledně vedoucího ústavu zareagovalo na 15 zahraničních dřevařských ústavů, které nabídly svou pomoc – což se nikdy předtím nestalo a určitě to naznačuje, jak je situace vážná.

Koncem listopadu 2015 proběhlo Shromáždění akademické obce LDF (to jsou všichni zaměstnanci a studenti LDF), kde se děkan doc. Klvač zavázal k vypsání dalšího výběrového řízení. Na zasedání Akademického senátu v prosinci bylo vypsání tohoto VŘ urgováno. Mezinárodní VŘ bylo nakonec vypsáno před Vánoci – a bylo vyvěšeno na českých stránkách univerzity…později se objevilo i na anglických :)

Doba pro přihlášení kandidátů byla až do konce března 2016. Na konci března požádali zaměstnanci Ústavu nauky o dřevě děkana doc. Klvače o to, aby se ve výběrové komisi objevil alespoň jeden zahraniční odborník, dále aby byl přizván předseda AS LDF doc. Mařík a aby byl mezi komisí také člen Ústavu. Tomu bylo vyhověno. První schůzka komise proběhla 20. 4. 2016, ale vzhledem k tomu, že jeden z členů nedorazil, nebyla usnášeníschopná. Další zasedání komise bylo 13. 5. 2016 (což je problém, protože podle vyhlášky školy musí být výsledek do měsíce od uzávěrky podávání přihlášek) – a v jiném složení (pouze děkan a proděkani). Což není nic proti pravidlům, děkan může mít v komisi kohokoli, ale v tomhle případě to bylo jednak nepochopitelné (důvody, proč tam předtím měli být 1) zahraniční odborník, 2) doc. Maříka 3) člen Ústavu nepominuly), druhak neslušné minimálně vůči prof. Wimmerovi (což byl ten zahraniční odborník v původní komisi). Tato nová komise vybírala ze dvou kandidátů – jeden byl vyloučen pro nekomunikaci, druhým byl prof. Horáček. Nebyl vybrán. V současnosti probíhá nové VŘ…a (pověřeným) vedoucím Ústavu je stále Dr. Kravka.

Během celé té doby posílali zaměstnanci Ústavu nauky o dřevě otevřené i soukromé dopisy jak děkanovi doc. Klvačovi, tak rektorovi prof. Havlovi. Kromě obstrukcí s výběrovým řízením totiž vznikaly problémy na samotném Ústavu, kde Dr. Kravka neřešil personální a provozní záležitosti (např. kontrola zajištění výuky, řešení vědeckovýzkumných otázek, pokusné obhajoby závěrečných prací, granty a projekty,…). Odborné věci neřeší, protože na ně nemá znalosti, běžné věci neřeší, protože…no, to vlastně nikdo neví. Začátkem roku 2015 byl vyhozen Dr. Kolařík. Od té doby se obor Arboristika rozsypává na kousky – některé předměty tento semestr garantuje právě Dr. Kravka (děkan doc. Klvač se ve Stanovisku děkana zaslaném 2. 6. 2016 vyjadřuje i v tom duchu, že kvalita výuky zůstane zachována, ať už z fakulty zmizí kdokoli, viz http://www.riz.cz/yss9y – prostě se neznepokojujte a zůstaňte v klidu…). Takže předměty, které teď garantuje prof. Horáček, budou…(doplňte podle vlastního uvážení :) )

Že byla (a je?) tendence Ústav reorganizovat, restrukturalizovat – aniž by se o tom vedla diskuze, že existuje snaha omezit volnost a práva, které předtím na Ústavu byly samozřejmé, že se očerňují zaměstnanci, aniž by na to byly důkazy, to všechno by nás mohlo minout. Pokud ale budeme uvažovat nad tím, jakou atmosféru chceme na fakultě a na škole mít, pak myslím, že tohle jsou věci klíčové…

Každopádně 27. 5. 2016 dostal prof. Horáček výpověď. Jedna věc je, že předtím nedostal napomenutí – a ta dostat musí, předtím než dostane výpověď, druhá věc je, že to nešlo přes odbory, které mezitím na fakultě vznikly – a přes ně to jít musí, no a třetí věc je, že důvody uvedené v té výpovědi jsou srandovní. Výpověď i otevřené dopisy jsou k dispozici na fb stránkách Ústavu nauky o dřevě, http://www.riz.cz/oxdll.

Pokud skutečně odejde, nejenom že přijdeme o kvalitního učitele a vědce, řešitele projektů, díky kterým získává fakulta nemalé peníze (např. současný projekt InWood, který je bez prof. Horáčka a bez prof. Wimmera, který kvůli současné situaci podal výpověď, jen těžko udržitelný – a jeho neudržitelnost by znamenala vrácení více než 30 milionů korun), ale taky o člověka, který pro fakultu už hodně udělal a ještě by hodně udělat mohl. Diskuzi o tom, kam směřují vize doc. Klvače a kam prof. Horáčka bych nechala na osobní diskuzi, případně na jejich budoucí vystoupení ať už na půdě Akademického senátu nebo ve volebních kampaních. Jo, počkat, pokud prof. Horáčka vyhodí, asi už žádné vize nepředstaví…

Díky, že jste dočetli až sem!

Hanka Remešová
LDF, Stavby na bázi dřeva
iniciátorka petice

 


Nepřihlášený uživatel

#2 Re: Proč to děláme.

2016-06-04 07:51

#1: Hana Remešová - Proč to děláme. 

 jen upozorním, v odstavci o arboristice je asi překlep...předměty po odchodu doktora Kolaříka garantuje Dr. Kravka 

MV

Hana Remešová
Autor této petice

#3 Re: Re: Proč to děláme.

2016-06-04 09:14

#2: - Re: Proč to děláme. 

 Už opraveno, díky za upozornění!

HR