Martin C. Putna by neměl být profesorem


Nepřihlášený uživatel

#26

2013-05-20 15:13

Nedovedu si představit, že soudce (jmenovaný prezidentem stejně jako vysokoškolský profesor)se bude v rámci nezávislosti soudu (akademických svobod)jako tajtrdlík předvádět na demonstraci. Možná by se vědecká rada KU (pokud jí to nevadí)měla nechat vyšetřit u MUDr.Hnízdila.

Nepřihlášený uživatel

#27

2013-05-20 15:22

Titul profesor byla vždy vážená funkce, nejen za to, co dotyčný - ná uměla a znala. Taky, jak si ostatní dotyčného vážili. Ale to, s tím transparentem a další, já bych to taky nepodepsal.
Petr Zeman

#28 Re: Kazdy by si mel uvedomit,ze prezident ve svem postaveni je zakon....

2013-05-20 15:50

#6: Issur - Kazdy by si mel uvedomit,ze prezident ve svem postaveni je zakon....

Přesně tak!!! Z jmenování, či nejmenování p. Martina C. Putny profesorem či ne, se dělá pokmalu hon na politickou čarodejnici :D:D, totiž na p. prezidenta:), zjistil jsemn, že když s p. presidentem představitelé této "vlády" nesouhklasí a když se k tomu nesouhlasí připojí ještě Poseůt:D:D:D, tak p. prezident má pravdu .


Nepřihlášený uživatel

#29 Re: Re:

2013-05-20 15:52

#8: - Re:

Váš názor je tak hodnotný za 85Kč po devalvaci :D:D:D.

Pravdoláskař

#30

2013-05-20 15:55

Abychom se všichni, včetně Vás všech chytráků nedivili, kam až může jeden člověk s komunistickými manýry dojít. Profesura se přece neuděluje za názory a za "kádrový posudek" dotyčného. To už tady přece bylo mezi lety 1948 a 1989. V dalším kroku bychom nemuseli jmenovat nikoho kdo je Žid a dojdeme k tomu, že ten kdo není ve straně (ať už KSČ nebo SPOZ) dostane jen podřadnou práci, bez ohledu na jeho schopnosti a vzdělání. ČESKÝ NÁRODE PROBER SE A NEZAPOMÍNEJ NA SVOU MINULOST. SBVOBODA JE NADE VŠE!!!
aknežuR 48

#31 Oceňuji, že se pan prezident republiky rozhodl nejmenovat p. Martina C. Putny profesorem

2013-05-20 16:06

Být profesorem je úctyhodný titul, a zároveň podmiňuje i zásady etiky, slušného chování, příkladností a mravů. P. Putna v žádném případě tyto atributy nesplňuje a hanebně snižuje prestižní postavení mnohých našich profesorů ....Proto je konečně třeba změnit význam tradičně formální a ceremoniální funkce jmenování kohokoliv profesorem a zastavit tak degradaci profesorské obce. Nestačí "vzdychání", musí být tvrdé a nekompromisní nepodepsání ...

Nepřihlášený uživatel

#32

2013-05-20 16:29

Akademický senát uděluje profesorský titul člověku jehož lidské kvality jsou bohužel velmi pochybné.Nejde o orientaci, ale o prosazování sebe sama, ideologizaci historie, ideologizaci morálky samé. Akademici opravdu si tento pán zaslouží nosit nejprestižnější akademický titul ? Akademická obec opravdu zvážila všechny atributy k jmenování pana Martina C Putny profesorem. Asi není chyba jen v panu Putnovi ale v celé akademické obci.

Nepřihlášený uživatel

#34 Re:

2013-05-20 17:04

#32: -

Platí tu vysokoškolský zákon, kde jsou pravidla daná, mj. pro profesora 40 publikací a 20 citací., pro docenta 20 publikací a 10 citací ....
Možná hledám špatně (SCOPUS), ale M.C.Putna má 8 publikací a 2 citace a F.Hanzlík 0 publikací a 0 citací. Podle zákona by ani jeden být profesorem neměl (a popravdě ani docentem).!!!!!


Nepřihlášený uživatel

#35 Re:

2013-05-20 17:05

#30: Pravdoláskař -

Platí tu vysokoškolský zákon, kde jsou pravidla daná, mj. pro profesora 40 publikací a 20 citací., pro docenta 20 publikací a 10 citací ....
Možná hledám špatně (SCOPUS), ale M.C.Putna má 8 publikací a 2 citace a F.Hanzlík 0 publikací a 0 citací. Podle zákona by ani jeden být profesorem neměl (a popravdě ani docentem).!!!!!



Nepřihlášený uživatel

#36 Re: Re: Kazdy by si mel uvedomit,ze prezident ve svem postaveni je zakon....

2013-05-20 17:05

#28: Petr Zeman - Re: Kazdy by si mel uvedomit,ze prezident ve svem postaveni je zakon....

Platí tu vysokoškolský zákon, kde jsou pravidla daná, mj. pro profesora 40 publikací a 20 citací., pro docenta 20 publikací a 10 citací ....
Možná hledám špatně (SCOPUS), ale M.C.Putna má 8 publikací a 2 citace a F.Hanzlík 0 publikací a 0 citací. Podle zákona by ani jeden být profesorem neměl (a popravdě ani docentem).!!!!!


Nepřihlášený uživatel

#37 Re: Re: Re: Kazdy by si mel uvedomit,ze prezident ve svem postaveni je zakon....

2013-05-20 17:38

#36: - Re: Re: Kazdy by si mel uvedomit,ze prezident ve svem postaveni je zakon....

Není to pravda. Zákon o vysokých školách o počtu publikací neříká vůbec nic - viz § 74. Konkrétní kritéria jsou upravena pro každou univerzitu mírně odlišně - opravdu zahrnují počet publikací (avšak v různých kategoriích různý počet), počet citací, ale také třeba řešení projekty, pedagogická praxe a mnoho dalších kritérií. Významné publikace navíc nejsou pouze ve SCOPUSu, hodnocenější a cennější jsou ve Web of Science. Když už uvádíte informace, tak pravdivě prosím.

 

§ 74

Řízení ke jmenování profesorem

(1) V řízení ke jmenování profesorem se prokazuje pedagogická a vědecká nebo umělecká kvalifikace uchazeče, který je význačnou a uznávanou vědeckou nebo uměleckou osobností ve svém oboru. Předpokladem k zahájení řízení je předchozí jmenování docentem na základě habilitačního řízení, pokud jeho součástí bylo předložení habilitační práce. Ve výjimečných případech, kdy je na profesora navrhován někdo, kdo již je profesorem na renomované vysoké škole v zahraničí, může rektor na návrh vědecké rady vysoké školy předchozí jmenování docentem jako předpoklad k zahájení řízení ke jmenování profesorem prominout.

(2) Řízení ke jmenování profesorem se zahajuje na návrh uchazeče podpořený alespoň dvěma písemnými stanovisky profesorů téhož nebo příbuzného oboru nebo na návrh děkana nebo rektora podaný vědecké radě fakulty, která má akreditaci pro uvedený obor jmenování, nebo vědecké radě vysoké školy, má-li akreditaci pro navrhovaný obor vysoká škola. Řízení může zahájit z vlastního podnětu i vědecká rada fakulty nebo vysoké školy. Součástí návrhu jsou náležitosti uvedené v § 72 odst. 2 větě druhé; v návrhu se též uvede obor, ve kterém se řízení ke jmenování profesorem zahajuje.

(3) Pro posouzení návrhu schvaluje na návrh děkana nebo rektora příslušná vědecká rada pětičlennou hodnotící komisi složenou z profesorů, docentů a dalších významných představitelů daného nebo příbuzného oboru. Předsedou komise musí být profesor a nejméně tři členové musí být odborníci z jiného pracoviště než z vysoké školy, na které se jmenovací řízení koná.

(4) V uměleckých oborech může příslušná vědecká rada prominout uchazeči požadavek vysokoškolského vzdělání.

(5) Hodnotící komise posoudí kvalifikaci uchazeče a tajným hlasováním se usnese na návrhu, zda uchazeč má být jmenován profesorem. Nezíská-li návrh na jmenování většinu hlasů všech členů hodnotící komise, platí, že hodnotící komise doporučuje řízení ke jmenování profesorem zastavit. Návrh přednese předseda nebo jím pověřený člen hodnotící komise té vědecké radě, která komisi schválila. Tato vědecká rada vyzve uchazeče, aby na jejím veřejném zasedání přednesl přednášku, ve které předloží koncepci vědecké nebo umělecké práce a výuky v daném oboru.

(6) Po přednášce se vědecká rada tajným hlasováním usnáší na návrhu, zda uchazeč má být jmenován profesorem. Jedná-li se o vědeckou radu vysoké školy, předkládá po schválení návrh na jmenování profesorem ministrovi. V případě, že jde o vědeckou radu fakulty, předkládá návrh vědecké radě vysoké školy, která tajně hlasuje o předložení návrhu ministrovi. Ustanovení § 72 odst. 10 platí v obou případech obdobně.

(7) Na řízení ke jmenování profesorem se nevztahují obecné předpisy o správním řízení.

(8) Proti postupu při řízení ke jmenování profesorem na fakultě nebo vysoké škole může uchazeč podat námitky, o nichž rozhoduje rektor; rozhodnutí rektora je konečné.

(9) Stanoví-li tak vnitřní předpis vysoké školy, může být řízení ke jmenování profesorem zahájeno na vědecké radě vysokoškolského ústavu, která plní úkoly vědecké rady fakulty. Úkoly děkana pak plní ředitel vysokoškolského ústavu.

 

Úplné znění zákona je ke stažení např. na webu ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy:

http://www.msmt.cz/file/22282

 


Nepřihlášený uživatel

#38 Re: Re:

2013-05-20 17:40

#34: - Re:

To jste takovej debil, že to sem neumíte mrsknout napoprvé??? Pokud ano, potom váš názor jaksi pozbývá jakékoliv váhy.

PS: Pokud kdy nějakou měl...


Nepřihlášený uživatel

#39

2013-05-20 18:33

Je dobře, že někdo konečně řekne, že profesor by měl být vážená osoba. Divím se jen, že to celá ta profesorská rada včetně paní Dvořákové takhle nevidí. Takhle se i oni zesměšňují.
tojejedno

#40 Re: Princip demokracie - svoboda projevu především

2013-05-20 18:35

#10: - Princip demokracie - svoboda projevu především 

 Kdyby nějací přihřátí soudci vystoupili veřejně na duhovém pochodu s nápisem "Soudcovské buzny zdraví xy" tak by brzy o talár přišli, protože by kárná komise správně usoudila, že "se jejich chování neshoduje s vážností soudcovského stavu". No a kdyby přišli propagovat nudismus v rouše Adamově, to bychom také stěží považovali za svobodu projevu. Profesoři jsou stejně jako soudci a státní zástupci jmenováni prezidentem, jsou jakýmisi veřejnými činiteli. Takže nejde jen o akademické schopnosti, které Putnovi neubírám. Součástí "kompetence" profesora je i schopnost určitého chování. Nikdo neupírá Putnovi právo na dětinské předvolební spoty v televizi (i když také vypovídají cosi o osobnosti tvůrce), nikdo nezpochybňuje právo kandidáta na profesůru dělat si se svým zadkem co chce a vykřikovat svá moudra na demonstracích (ani nevím za co a proti komu). Tedy právo na určitou nezdrženlivost. Neupírejme ale naopak prezidentovi právo na zdrženlivost. A abych byl trochu objektivní, to o tom chování platí samozřejmě i pro pana prezidenta. Ostatně to média dovedou probírat a hodnotit velmi zdatně.


Nepřihlášený uživatel

#41

2013-05-20 18:50

nemám rád nafoukaný buzeranty

Nepřihlášený uživatel

#42

2013-05-20 20:59

Každý učitel,profesor, pedagog si musí být vědom svého poslání- vychovávat generaci která bude jednou stát v čele společnosti a ovlivňovat její další bytí. Učitel byl v minulosti vnímán jako příklad úctyhodné osobnosti a ctnosti. Tento člověk tato kritéria nesplňuje.




Remberk

Nepřihlášený uživatel

#43

2013-05-20 20:59

jeho citační výpis na Web of Science je následující 12 publikací a pouze jedna citace - autor je publikačně velmi zdatný, ale jeho výsledky nikoho z odborníků nezajímají - podle standardních pravidel je jeho citační index nulový - pokud někdo má více článků než citací, znamená to jediné: schopný psavec bez jakéhokoliv citačního ohlasu, neboli jeho články jsou pro rozvoj vědy úplně zbytečné
Putna - kdo to je ??????

#44

2013-05-20 21:11


Je to prosté , když se Putna chová, lidově řečeno, jak dobytek (m.j. tím, že v novinovém komentáři označí svého prezidenta za "ovara"), ztrácí tím respekt, který má univerzitní učitel, a je s ním jednáno jak s dobytkem. V dnešní době, v této zemi by byla ušlechtilost a velkorysost jen slabostí, za kterou by brzo následoval zasloužený trest pro naivu, který by tak snad jednal.
a postup médií ....
"demagogie je v tom obracení pozic: Zeman nemá dokazovat, proč někdo NEMÁ být profesorem. Důkazní břemeno je na navrhovateli - dostatečně zdůvodnit, proč někdo MÁ být profesorem. S tím pak Zeman souhlasí, nebo ne. Proto je polovičaté se zlobit na Zemana, že neznáme jeho důvody, a pominout to, že neznáme zdůvodnění návrhu. Přitom, opakuji, na jmenování není zákonný nárok."
A dodávám já, přes ten povyk, který údajně "akademická obec" spustila, nikde na webu nenajdeme trochu detailnější informace o Putnově jmenovacím řízení. Což je také pěkná vizitka pro akademickou obec Univerzity Karlovy, respektive té podivné Fakulty humanitních studií.
V souvislosti s Putnou a Zemanem vycházejí najevo strašlivé skutečnosti ohledně nastolování politických témat v naší společnosti. Zeman odmítá jmenovat jednoho člověka profesorem, což je chyba, pokud k tomu neexistují velmi závažné důvody. Ovšem co se kolem toho strhlo za melu, to už přesahuje tolerovatelné meze a hraničí s mediálním terorem.
Dennodenně v ČR trpí lidé nesrovnatelně závažnějšími křivdami, a to závažnějšími i z hlediska existenčních dopadů, od nespravedlivých exekucí až po nespravedlivé propuštění z práce. Média mlčí, případě nás dojímají tím, že komunisté před 60 lety "sebrali" lidem úspory, jako by dnes lidé nepřicházeli rovnou i o střechu nad hlavou. Zato když se jednomu ničemovi nedostane profesorského titulu, je z toho povyk, jako by hrozil pád demokracie. Fujtajb, naše takzvaná intelektuální , právní a mediální elita se změnila v nedůtklivou, omezenou, sebestřednou a užvaněnou, naprosto nefunkční sebranku.
akademik

#45 Re: Re: Re: Re: Kazdy by si mel uvedomit,ze prezident ve svem postaveni je zakon....

2013-05-21 04:51

#37: - Re: Re: Re: Kazdy by si mel uvedomit,ze prezident ve svem postaveni je zakon....

...když už je citován zákon o vysokých školách, pak by se jedním dechem měl aplikovat - má M. C. Putna dokončeno doktorské studium v oboru antropologie, bylo habilitační řízení vedeno v oboru antropologie nebo příbuzném? Bude přece jmenován profesorem v oboru antropologie, nikoliv jiném... to je patrně jádro sporu... nikoliv barva jeho očí nebo tón hlasu - proč to nikdo neřekne? inu média a křiklouni ukazují, co umí...


Nepřihlášený uživatel

#46 Re: Re: Re: Re: Re: Kazdy by si mel uvedomit,ze prezident ve svem postaveni je zakon....

2013-05-21 06:54

#45: akademik - Re: Re: Re: Re: Kazdy by si mel uvedomit,ze prezident ve svem postaveni je zakon....

Však ano - proto jsem tu ten odkaz dávala. Někdo tu uváděl, že zákon o vysokých školách uvádí počet požadovaných publikací a citací, což není pravda. Něco o tom vím a postoj prezidenta mě děsí. Příště může být problém špatná výška, váha, pohlaví, náboženství, přátelství se "špatnými" lidmi, cokoliv.

aah

#47

2013-05-21 08:16

heznám pana Putnu ale myslím že mají pravdu ti,kteří jsou proti aby byl jmenován profesorem,už podle jeho vystupování v televizi s transparentem.To by přeci neudělal člověk s morálním chováním

Nepřihlášený uživatel

#48 Oba (všichni) ven!

2013-05-21 09:47

Oba dva sokové mají máslo na hlavě - celá politická smetánka by měla odejít v patřičná místa! - to si přejí Slušní Lidé..
http://www.narod.tym.cz

Nepřihlášený uživatel

#49

2013-05-21 09:58

Nedělám si iluze, na Karlově univerzitě bude individuí typu "Putna" zřejmě víc.

Nepřihlášený uživatel

#50 Re: duvody nejmenovani

2013-05-21 12:01

#12: Honza - duvody nejmenovani

Honzíku,kolipak ti je.........