Výzva k zachování ústavních zvyklostí a parlamentní demokracie

Fík

#1 můj názor na současný stav v české politice

2013-07-27 15:47

K bodu 2c Výzvy připomínám, že: Lidé, kteří kupčí se svým mandátem, získaným od voličů (viz povedená svatá trojice bývalých poslanců)postavili celou poslaneckou sněmovnu do nedůvěryhodné pozice. Není proto divu, že současná důvěra voličů k poslancům sněmovny neodpovídá stavu po posledních volbách. Také bývalý premiér přispěl svým dílem a teď to ještě zhoršuje svým postojem ke svým minulým prohřeškům.
Jsem podnikatel od roku 1990(nikoliv podnikavec)a moje smýšlení inklinuje spíše doprava. Musím ale uznat, že za současného stavu není absolutně možné, aby pokračovala "Nečasova vláda bez Nečase". To je ta nejhorší možnost, která nesmí nastat. Poškodila by totiž českou pravici na dlouhou dobu. ČSSD je také špatná volba. Takže nejrozumnější se jeví na co nejkratší dobu volit úředníky (jako nejmenší zlo) a do voleb se snažit napravit reputaci. T.j. zejména kandidovat musí mladší ročníky a nikdo z těch "hrobařů", kteří to dovedli tam, kde to je. Fík


Nepřihlášený uživatel

#2

2013-07-28 13:29

nějak vám ty podpisy nevychází,asi proto,že moc lidí s touto peticí nesouhlasí.
David Svoboda
Autor této petice

#3 Re: můj názor na současný stav v české politice

2013-07-30 08:52

#1: Fík - můj názor na současný stav v české politice

Dobry den,

Poslanecka Snemovna urcite neni bez chyby, ale ciny nekolika jednotlivcu ci jednotlivych polickych stran neznamenaji neduveryhodnost instituce jako takove. Snemovna proste existuje se vsemi svymi dobrymi a spatnymi vecmi, ale stale je v ni 200 zvolenych poslancu, kteri maji svou zodpovednost a mandat nejak jednat. Prijde mi mnohem nebezpecnejsi i jako precedens pro budoucnost, kdyz je Snemovna ignorovana a vznika vlada, ktera se neopira o zadny zvoleny program a o vuli zadne ze zvolenych parlamentnich stran. Zatimco chovani jednotlivych lidi i jednotlivych politickych stran ve Snemovne bude jiste zohledneno v dalsich volbach a system narusen nebude, zpusob vzniku teto vlady narusuje system parlamentni demokracie, vyvazenost rozdeleni moci ve state a to muze mit mnohem horsi dusledky.

fík

#4 Re: Re: můj názor na současný stav v české politice

2013-07-30 17:37

#3: David Svoboda - Re: můj názor na současný stav v české politice 

 Ano, pane doktore, obecně máte pravdu. Ovšem jak jsem již uvedl v předchozím příspěvku i v "Oznámení" je třeba se zabývat důsledky možných alternativních řešení vzniklého stavu. Nejen podle mého mínění, ale i podle mínění mnohých mých přátel z okruhu pravicově smýšlejících voličů, není možné připustit stav, tvrdošíjně prosazovaný stávajícími poslanci. T.j. restaurovat předchozí vládu bez jednoho či několika málo jedinců s prokazatelným "máslem na hlavě". Bohužel je nynější krize nikoliv krizí jen politickou, ale především morální. A to nejen na našem území - dotýká se celé "civilizované" části lidstva. Pokud jste nestudoval filozofii a historii zbytečně, nemohlo Vám to uniknout. Jedna stará členka ODS si v nedávném diskuzním příspěvku stěžovala na praktiky uvnitř strany a dokonce se omlouvala za jednoho poslance, kterému jejich místní organizace pomohla "nahoru" (viz komentáře k petici dr. Ištvána). Já znám totéž od členů jiné místní organizace (také sč. kraje), ale ČSSD. Prostě to bují všude. Není řešením prodlužovat agonii, je třeba vyměnit poslance za nezkažené, mladé. A to co nejdříve. Třebas máte osobně šanci. Neteoretizujte zbytečně a jděte do toho! Pokud nastoupí lidé hloubaví a nezkažení, není třeba se o demokracii obávat. Když jsem byl na zahraniční stáži, setkal jsem se také se snahou o zneužívání postavení a "přihrávkami pro sebe". Ovšem rozdíl je v tom, že když se to tam provalí, je to konec.  Nepředstavitelná ostuda. Postižený si dlouho neškrtne. Kdežto u nás je to normální a dokonce možná i hrdinský skutek. Tam až jsme to dopracovali! Jsem ale optimista a věřím v lepší zítřek. Pokud ovšem nepustíme k lizu "zametače pod koberec", "odkláněče" a jiné podobné exoty, kterými se ve stávající Sněmovně jen hemží. Držme si navzájem palce! Fík

doc

#5 Re: Re: můj názor na současný stav v české politice

2013-07-30 20:04

#3: David Svoboda - Re: můj názor na současný stav v české politice 

 Poslanecká sněmovna opravdu nemá chybu! :-) Je totiž v daném složení sestavena protiprávně, neboť stranu Lidem nikdo z voličů nevolil. Celá řada jejích členů tudíž nemá platný mandát. A to stačí k jejímu naprostému zpochybnění.

Marco

#6 Hra na oblbovanou je u konce

2013-07-31 09:41

Tuhle petici bych nepodepsal ani na smrtelné posteli, tady jste pánové a dámy dohráli, prostě hra na oblbovanou skončila:o)
Marco

#7 Re: Re: můj názor na současný stav v české politice

2013-07-31 09:57

#3: David Svoboda - Re: můj názor na současný stav v české politice

Tak si přečtěte něco o TGM a budete vědět hned proč se Vám tu nikdo neupíše. TGM postupoval velmi podobně jako Zeman a proto mu fandím i když vím, že toho moc nezmůže. Co třeba Eduard Beneš??? To se Vám nezdá divné, když ho prosadil TGM do všech vlád jako ministra i proti vůli politických stran??? :o) Jak chcete prošetřit takovou kauzu s lidmi,kteří mohou stále ovlivňovat chod státu i justice??? Jedině odstavit a vše prošetřit, což se i stalo a je tomu tak dobře

Za První republiky jako i nyní byla situace už nesnesitelná a pravice byla rozhádána přesně jako nyní(peníze moc nestmelují), tak zaplaťpánbůh, že se našel TGM, který o nezbednostech poslanců psal i do novin a postavil se tomu místo kecání čelem. Je to náš otec a pokud se Vám nezdá nynější rozhodnutí prezidenta, nezdá se Vám ani podobné rozhodnutí TGM ale nebýt něj, tak ani ČR není Vážený.


Nepřihlášený uživatel

#8

2013-08-01 08:30

Tuto petici bych nepodepsal ani s pistolí u hlavy.

Nepřihlášený uživatel

#9 Vojtěch

2013-08-01 10:27

Může mi někdo definovat co to jsou ty ústavní zvyklosti? A jaké máme my?
Jen připomínám to s tou 101 většinou je to blbost. Havel to nechtěl nikdy a Klaus pouze ve dvou případech. Jaké ty ústavní zvyklosti tedy máme? Patří mezi ně i to, aby vláda mohla vládnou bez důvěry až pět měsíců? Tak se třeba stalo v Topolánkově případě.
Tedy můj dotaz je ten, jaké že to máme ty ústavní zvyklosti?

Nepřihlášený uživatel

#10 Vojtěch

2013-08-01 10:30

A ještě dovětek. Např. bez předbežné dohody parlamentních stran byl premiérem jmenován Tošovský. Až teprve po té se pro něj hledala podpora u politických stran. Jenže to byl Havlův kandidát. To je asi něco jiného, že? Tak jaké že to máme ty ústavní zvyklosti?
David Svoboda
Autor této petice

#11 Re: Vojtěch

2013-08-04 08:51

#9: - Vojtěch

Píšeme to v úvodu petice: Ústavní zvyklosti jsou "označení pro ustálený způsob respektu a naplňování základních principů a smyslu parlamentní demokracie". Jestliže stát funguje na principu soutěže politických stran a jejich programů, ze kterých volič vybírá v parlamentních volbách, tak role Prezidenta i Parlamentu je realizovat zvolené priority v maximální možné míře. Pověření Premiéra, který je buď ze strany, která vyhrála volby anebo která má za sebou většinu na základě dohody stran v Parlamentu, je s tím v souladu. Stejně tak je logické, že úřednické vlády vznikají opět jako dohoda stran na provizorním řešení do nejbližších voleb. Prezidentovy kroky mají zkrátka vést k tomu, aby byly v maximální možné míře realizovány priority zvolené ve volbách a aby byly realizované prostřednictvím politických stran v Parlamentu.

Proti smyslu parlamentní demokracie je situace, kdy Prezident vytvoří vládu podle svých priorit a pak jen hledá, komu z Parlamentu ten program bude buď nejvíce vyhovovat anebo nejméně vadit.

Naše výzva směřuje právě k tomu, aby Parlament ty nejdůležitější zvyklosti pojmenoval, my jsme nabídli v bodě 2a - 2d, které vidíme jako důležité. Nejde nám tedy jen o to, aby nebyla přijata tato vláda, ale i o to, aby se i k Vámi položené otázce Parlament vyjádřil.

Fík

#12 něco z historie pro naše vysokoškoláky

2013-08-04 10:29

Při slavnostní promoci prezidenta dr. E. Beneše, 15.12.1945 na UK Praha (dr.h.c. práv) prohlásil Jan Masaryk, tehdejší ministr zahraničí ČSR a syn T.G.Masaryka (cituji z knihy P.Kettnera a I.M.Jedličky „Proč zemřel Jan Masaryk?“, str. 172):
„Až budeme u nás rozdělovat lidi na slušné a neslušné a ty neslušné oddělovat od těch slušných a od rozhodování ve věcech veřejných, tak nám bude líp a nakonec i dobře. Těch slušných lidí je u nás zdrcující většina, ale ne a ne se dostat ke slovu. Ať nám sociologové konečně vyšetří, podle jakých zákonů, proč se tak snadno sdružují darebáci, aby nakonec ovládali zdrcující většinu těch slušných lidí! To přece jednou musí přestat, a teprve pak bude člověk člověkem“ (konec citátu).

A o tom to všechno je. Kapři si přece rybník sami nevypustí. To musí udělat hrázný, nebo sama příroda. Kdo a jak to udělá v tomto případě, posoudí dějiny. Doufám, že konečně spravedlivě. Hezký den!
Ing. Jakub Midori

#13 Tato petice se snaží zakonzervovat NEMORÁLNÍ jednání poslanců, považujících se za elitu

2013-08-05 12:44

Má cenu hovořit o kupčení s mandáty, nelegitimní straně LIDEM, válcování jiných názorů brutálním způsobem, ...atp...kam jsme došli za 24 let !?
Vám, podepisovatelům této petice je třeba dát k úhradě všechny materiální a MORÁLNÍ škody na našem národě !