Občané proti Šantovka Tower: Olomoucká výzva

Zdenál

#51 Re: demagogie a manipulace

2013-11-01 16:22

#6: - demagogie a manipulace

Co je víc, pár manažerů nebo statisíce turistů z naší republiky, Evropy či z Japonska a pod? Proč se kdejaká zakopaná ves snaží nalákat turisty a přitom nemá na co. My to máme, je to důvod proč do Olomouce turisti jezdí, ale my si to chceme za každou cenu zničit..


Nepřihlášený uživatel

#52 Re: Re: demagogie a manipulace

2013-11-01 16:33

#50: klok - Re: demagogie a manipulace

Ano funkce by měl i prasečák - ale chybí poptávka po takovém prasečáku. Investor asi ví, o co je zájem, proto to chce postavit. Kanceláří a bytů je v Olomouci prázdných spousta. Ale tyto nikdo nechce - a pokud někdo chce stavět takový dům, tak musí mít spočítané, že to prodá a nebude to stát prázdné. V dnešní době nejsou nikde zbytečné peníze... A o pokažení panoramatu mi nevyprávějte - nikde jsem celkové panorama neviděla. Přijde mi, že už je to boj o to, aby někdo jiný nevydělával a to mi vadí. Obyčejná závist...


Nepřihlášený uživatel

#53

2013-11-02 07:52

Jsem proti postavení takové budovy v historickém jádru, už tak jsem ohyzdné dvě budovy jedna u nádraží a druhá na tř.Kosmonautů.Nehledě že budou jen komplikací pro letecký provoz lékařských vrtulníků ve městě, kde bývá mlhavo

Nepřihlášený uživatel

#54

2013-11-02 08:54

Jsem velmi rád, že v našem překrásném městě se najdou lidé, kterým není lhostejné v jakém stavu je zanecháme budoucím generacím. Pavle děuji!

Nepřihlášený uživatel

#55

2013-11-02 09:25

Dobrý den všem čtoucím. Je opravdu k zamyšlení a myslím i následné jasné reakci fakt že když bydlím v památkáři chráněném domě - nemohu vyměnit ani okno, jakkoliv změnit vzhled čehokoliv... Vůbec tedy nechápu, jak je možné že se tato diskuze vede- prostě existuje jasné stanovisko odborníkům, které se nesmí porušit. Z toho vyplývá, že pokud tower bude postavena, musí to být jinde, než v historickým centru. velmi se mi líbí nápad postavit futuristické centrum např v lokalitě Chválkovice( nebo jinde). Dobré úmysly investora by byly naplněny, nádhera historického centra by nebyla zničena a kromě jiných výhod by dostala Olomouc šanci stát se" městem dvou tváří" - zachovalým historickým klenotem rovným Praze, Českému Krumlovu... A zároveň klenotem futuristické architektury s benefitem pro investory, nájemce.Každý by si mohl vybrat, co je mu bližší, co potřebuje a zároveň docela rychle ( 20 minut ) totálně změnit prosťredi.
Možná by bylo dobré, aby se investor zamyslel i nad tím, co se mu lidé snaží- možná ne vždy šťastnou formou vzkázat- nebude to o závisti,nepřejícnosti a demagogii- ( i když ta se nám tady pěkně usídlila ) - je to volání o pomoc, názor, že by to mělo být jinak, pokus zabránit nezvratné mu zásahu " do srdce". Bylo by mu prospěchu, kdyby investor vypsal anketu, s klidně kreativní soutěž s jasným zadáním a pravidly- pro občany Olomouce- prosím nenadávejte, nelamte nad projektem hůl, ale řekněte svůj názor: kde jinde by věž měla stát? Proč tam? Co by to přineslo za výhody a užitky?komu? Co jiného by s tím projektem mohlo souviset?... Když si člověk , patriot, něco vezme za své, může se na tom podílet- mu že na to být ve finále i pyšný, může to doporučovat a mít rád. To je podle mě dobrá šance pro námi milovaně´ město.P.s. Věž v centru ale opravdu NE.

Nepřihlášený uživatel

#56

2013-11-02 14:40

Zatímco Regiocentrum se ještě dalo unést a nejvyšší vysoká moravská škola byla hlavně směšná - ta šantovská erekce už je přes míru!
V trest.zákoníku by mělo být i hanobení městské siluety. DrVácha

Nepřihlášený uživatel

#57 Re: Re: Re: Re: Re: demagogie a manipulace

2013-11-04 12:03

#26: *** - Re: Re: Re: Re: demagogie a manipulace

A to byl jako problém ty kanceláře vybudovat ? Nebo podmínkou investora bylo, že musí být ve věžáku o výšce 75 m?

Hary

#58 Re: demagogie a manipulace

2013-11-04 15:16

#6: - demagogie a manipulace

Vážrného pisatele bych se rád zeptal, jaké-že ten ŠANTODRAP přinese olomoučanům pracovní příležitosti. Budou to kanceláře, obchody ve 20 patře nebo co jiného. K výškovým budovám vzhlížím s obdivem, je to pořádný kus technického umu, ale urbanismus města by měli posoudit odbormívi a nikoliv ulice.

Pohan

#59 Re: demagogie a manipulace

2013-11-05 08:09

#6: - demagogie a manipulace

Každý máme své estetické cítění a hodnoty . Pokud je někdo snob a kulturní barbar , tak je pro výšková zvěrstva v historických zástavbách a nejraději by k obrazu svému zřejmě překopal i vlastní historické centrum . Pražáci si tak postavili (a to dost daleko od historických památek) taky mrakodrapy a jak to vypadá ?!!! Nic proti potřebným bytům pro zbohatlíky a luxusní "jednací prostory" či obchody , ale k čemu budou většině , která i do těch běžných obchodů chodí spíše na čumendu , protože tam nemá za co nakupovat ? Holt , někdo si raději hledí jen sebe a zastává názor : " ...a po nás potopa " !

Jarda

#60 Re: Re: demagogie a manipulace

2013-11-05 09:19

#59: Pohan - Re: demagogie a manipulace

Vaše "protože tam nemá za co nakupovat" je úžasné! A položil ste si otázku proč nemáte za co nakupovat? Česko už nikdy nebude místem, kde se bude makat rukama - to se přesunulo do Asie a na východ, manuální práci u nás vykonávají lidé z východu, protože českému člověku se nechce a nemusí pracovat. Tady má podle mě budoucnost řízení - řízení lidí, logistiky, procesů, vědy... A na to není potřeba výrobní prostory, ale kvalitní lidi, které máte na co naláakt - bydlení, služby, podpora parcovní činnosti. Architekturu věže nehodnotím, nevadí mi, stejně jako mi nevadí umístění. Od centra je to daleko - je to za kočičími hlavami - to cháou jako centrum. A věž beru jako doplnění celého území, kde to má žít. Je trystní, jak se večer zhasne v BEA i RCO a svítí do tmy jen poziční světla na střeše. Není to škoda? Takový dům musí žít po celý den a tady je šance, že tomu tak bude. Jak už tady někdo psal, a souhlasím s ním - je to závist, že někdo má peníze postavit si dům na svém pozemku aby mu dál vydělával a nechal tu "otisk doby".


Nepřihlášený uživatel

#61 Re: Re: Re: demagogie a manipulace

2013-11-05 16:07

#60: Jarda - Re: Re: demagogie a manipulace 

 Ale prosím Vás... Vy používáte tu samou zoufalou rétoriku jako investor - jeden by si myslel, že se tady na manažery a bohaté lidi pořádají hony :-) Mě je upřímně jedno, jestli má někdo ´tisíce, miliony či miliardy . nezávidím ani jednomu, ke každé finanční situaci odpovídají úměrné problémy a zodpovědnost :-) To bych nechala stranou... Co mě ale na celé situaci ohledně ŠT zaráží, nevýjímaje Vaše komentáře, je to polárizování celé kauzy - BUĎ může být město historické NEBO moderní... K modernosti a světovosti NUTNĚ potřebujeme výškovou budovu,... Vy asi do zahraničí moc nejezdíte a už vůbec nesledujete současné trendy v architektuře (přesto, že na Hané je v současnosti tolik erudovaných odborníků na architekturu a hlavně na urbanismus - panu Aláčovi i Morávkovi by už konečně někdo měl dát diplom za zásluhy v oblasti progresu Hané,že?!)...... Olomouc má obrovský potenciál vytvořit architektonické skvosty - stačilo by stát nohami na zemi a navázat na tradici - naprosto perfektní by byly moderní adaptace například kasárenských budov... Tam bych nechala architektům naprosto volnou ruku a s radostí bych si pak jeden z bytů koupila :-)

Ale ceká agresívita a arogance investorů Šantovky Tower je pro mě matoucí - jedná se opravdu o vítězství ega pana Morávka, protože může vztyčit 78m vysoký prostředníček platné legislativě a pravidlům, které musí dodržovat jiní majitelé nemovitostí v MPR či ochranném pásmu???

Ani bych se nedivila, kdyby současní úžasní manažerové, které tak lákáte do Olomouce s klidem pohrdli uniformními, bezduchými byty v ŠT, které by našli po celém světě, ale dali by přednost zajímavé adaptaci starší budovy - pro příklady si najděte adaptace industriálních budov v Anglii, Německu (Hamburg) či Amsterdammu :-)¨

A prosila bych všechny, aby se pořád neoháněli zoufalou potřebou umístění luxusních bytů ve věžovém domě - jednodušše tomuhle argumentu nevěřím :-)

p.s.omluvte drobné chybičky, píši na jiném laptopu, než na který jsem zvyklá :-)


Nepřihlášený uživatel

#62 Re: demagogie a manipulace

2013-11-05 17:48

#6: - demagogie a manipulace

Projít historické centrum za 10 min??? To mluví za vše....


Nepřihlášený uživatel

#63

2013-11-05 20:14

Bude těžké bojovat proti něčemu, za co už bylo dobře zaplaceno.

Nepřihlášený uživatel

#64

2013-11-05 21:39

Olomoucké panorama uzurpoval necitlivě a nevratně již první výškový objekt u hlavního nádraží. Zděšeni dopadem tohoto typu staveb a faktem, že se zde mohou tak svévolně uskutečnit, snažili jsme se zabránit stavbě výškového objektu blíže centru na Nábřeží kavaleristů. Radnice zcela opomenula protesty a petice k této stavbě a její povolení komentuje pro mne zcela nepřijatelnými sděleními.
Kdyby si olomoučané skutečně uměli představit, nakolik Šantovka tower zničí naše město, byli by na náměstí u radnice všichni do jednoho...
Pokud by měli naši radní ducha, stačilo by, aby si přečetli stanovisko pana prof. Zatloukala k navrhované stavbě. Lépe než on to vyjádřil málokdo.
Probůh, nestavějme to, vždyť to bude vypadat jako náhrobek...

Nepřihlášený uživatel

#65 Re: Re: Re: demagogie a manipulace

2013-11-05 21:52

#52: - Re: Re: demagogie a manipulace

Kvalitní architektura a cit pro město, kterou se stále ohání zastánci věže, se nyní projevila v plné slávě: Nejdříve se stavěl skleněný palác, pak se z něj klecemi a nesmyslnou lávkou stal industriál,  před palácem straší jako bolavý zub reklamami olepený nevykoupený objekt, to však investorovi nestačí - vyhlídkovou terasu jsme osadili kolotočem a blbými dřevěnými boudami. Chybí snad už  jen hadí žena a alej budek TOI TOI ...  Myslím, že architekta Bischopa by ranilo.  Už chápete, o co jde? Musíme fakt v Olomouci udělat kdeco blbě?

Martin

#66 Re: demagogie a manipulace

2013-11-05 22:05

#6: - demagogie a manipulace

Co je to za bláboly? Co má administrativně obytná výšková budova společného se zábavou v tomto městě? A co se týče investic, měli by se radní více zamýšlet nad přínosem některých záměrů. Jak známo, investorům jde především o zisk a jejich mnohdy přehnané ambice by měli představitelé města krotit na únosnou mez.


Nepřihlášený uživatel

#67 Re: Re: Re: Re: demagogie a manipulace

2013-11-05 22:07

#61: - Re: Re: Re: demagogie a manipulace

Tleskám. To je ono.  Odvážné a zachraňující  rekonstrukce historických budov. A také někdo připomněl návrh, který jsme mnohokrát primátorovi přednesli veřejně: Vytvořme futuristickou čtvrť tam, kde bude přínosem a bude mít své oprávněné místo! M.


Nepřihlášený uživatel

#68

2013-11-05 23:00

1) Měl jsem dojem, že když se řekne čtvrť, myslí se tím nová část města s obytnými domy a případně s marketem lidských rozměrů. Ne pouze obří hypermarket, který zlikviduje obchody v centru a možná dokonce i v jiných marketech na okrajích města. 2) Nemyslím si, že Olomouc se musí podobat kdejakému jinému městu tím, že se zastaví výškovými budovami. Buďme rádi, že jsme jiní (spíše byli jiní - protože dvě věže už stojí...).

Nepřihlášený uživatel

#69

2013-11-06 08:52

Snad mají olomoučtí zastupitelé rozum a zatrhnou takové hrůze.

Nepřihlášený uživatel

#70

2013-11-06 11:44

Arogance moci ! Jsou jako ONI ! FUJ !!!

Nepřihlášený uživatel

#71

2013-11-06 13:24

Nevím, ale celá tato kauza mi připadá úplně zbytečná. Hlavní argument odpůrců je, že má být budova postavena v ochranné zóně městské památkové rezervace, kde podle všeho podobné stavby vůbec nemají vznikat. Na tom, že je potřeba dodržovat zákon, se snad všichni shodneme (včetně příznivců stavby). Pokud má být někde postavena výšková budova a porušovat přitom zákonné normy, tak je něco špatně, ne? (bez ohledu na peníze, pracovní místa, závist, líbí X nelíbí a jiné argumenty, které zde padají)
Podle mě by si měla většina lidí uvědomit, že zde jde především o to, jakou podobu bude mít naše občanská společnost. Buď si budeme vykládat zákon selektivně (pro tyhle platí, ale pro jiné ne=bude nám všechno jedno), nebo prostě bude platit pro všechny stejně (=zájem občanů, co se kolem nich děje). A o to, aby zákon platil stejně pro všechny, tu jde podle mě především.
V tomto ohledu mi chování investora nepřipadá jen arogantní, ale s odpuštěním naprosto idiotské. Kdyby tu výškovou budovu přesunul na opačný konec čtvrti Šantovka (tj. že nebude stát naproti OC v ochranném pásmu, ale někde u soutoku Mlýnského potoka a Moravy u Velkomoravské ulice), tak jsou odpůrci vlastně bezzubí a byla by to opravdu jenom hysterie. Kéž by to tak bylo, sám bych se označil jako první za hysterku.

Nepřihlášený uživatel

#72

2013-11-06 16:47

Jsem zásadně proti stavbě výškové budovy Šantovka Tower. Dominantou památkově chráněného města ať zůstanou kostely. Hana Pelikánová
:-

#73 Re:

2013-11-06 19:02

#72: -

... a komín teplárny! A taky vodojem, silo Olmy a sklad Kauflandu!


Nepřihlášený uživatel

#74

2013-11-07 08:36

Mrakodrapy patří městům, které už nemají kam růst. Olomouc taková není a takové ostny do nebe by narušily vzhled a krásu města.Prosím, nečiňte kroky, které pak už nezle zvrátit. Děkuji.
Občan

#75 Re: demagogie a manipulace

2013-11-07 09:49

#6: - demagogie a manipulace

S tím Kopečkem by to nebylo vůbec špatné, ne? Za nákupy můžou do Olympie, OC Haná nebo City, které jsou na periférii, kam patří, nebo v centru do Moritze. A nebo do mnoha malých obchodů v centru. A Olomouc s tímto přístupem dlouho krásná nezůstane. Jinak investoři se obvykle lákají do průmyslových zón, kde mají dostupné pozemky a ideální dopravní dostupnost. Navíc lákat by se měli takoví investoři, kteří městu něco přinesou, ne takoví, kteří město jen vysají...