Zrušení povinného tělocviku na MU v Brně


Nepřihlášený uživatel

#1

2014-03-04 12:21

Na vás je zapotřebí velký bič a malý dvůr

Nepřihlášený uživatel

#2

2014-03-04 12:53

Tak tohoto studenta bych nenechala vystudovat ani jediný semestr. Spíš se divím, že udělal maturitu...
Já jsem naopak zastáncem tělocviku po celé studium. Bohužel zadarmo jsou jen dva semestry.
Tělocvik jsem absolvovala hned v 1. a 2. semestru (tzn. neměla jsem ještě mnoho zkušeností s přihlašováním předmětů) a ani s jedním jsem neměla problém se dostat do vyhovující skupiny (volejbal a plavání). Ten, kdo si neumí nastavit nastavit budík na 17:00 nebo kdo si neumí zařídit rychlé připojení k internetu, nemá svalovat vinu na univerzitu.
V této petici jen vidím lenost se hýbat. To je přesně americký systém - rostoucí míra obezity u mladých lidí.

Nepřihlášený uživatel

#3

2014-03-04 13:27

Je to hrozně napsaný, i kdybych s tím souhlasila, tak bych se pod to styděla podepsat.
platon

#4 ani ne

2014-03-04 13:33

Použiju na začátku slova dr. Beerglera z univerzity v norském Bergenu a trochu je parafrázuji: Chodil snad Kant po Königsbergu v elasťákách a tretrách, nebo po večerech trénoval smečování do koše z odrazu z obou nohou? Tato otázka visí v říši Ducha jak nahnilý žralok v eskymácké spíži, a já se táži, co vede filozofa k dobrovolnému fyzickému pohybu zrychlenému, obzvlášť, pokud jej nehoní krvelačná želva z Eleie.

Problém bude nejspíš v dialektice typického Čecha, který se ztotožňuje skrze generický komentář insomniaka Roberta Záruby s hochy z Nagana a trne s plechovkou piva u televize, když Martina Sáblíková zdatně uhání před čárou znázorňující smrt medailových nadějí pro Holanďany. Vlastní nemohoucnost fyzického výkonu na úrovni alespoň tlustokožců střední Afriky si pak tento nahrazuje vyvracením nádob na odpad či likvidací veřejné zeleně v obližním parku.

Když se ovšem situace otočí, je vše mnohem horší. Filozof pozbyvší svou brašnu s nářadím k demontáži Skutečnosti (tj. zájem o moudrost) se uchyluje k seminářům o skleněných perlách, anekdotě či čarodějnici ne snad proto, že by aspiroval na rozřešení problému Sarterova těkajícího oka či alespoň nastínění tezí přeorávajících dosavadní estetickou či vůbec intelektuální zkušenost s postmoderním hnojem, ale jednoduše proto, že na konci semestru jej čekají dva či tři snadno nabyté kredity, tak říkajíc za "nic" (Nietzsche jistě v tomto momentě funguje ve své prohnilé hrobce jako dynamo).

Takovému intelektuálnímu pahýlu se pak, jelikož mozek již svůj rozvoj definitivně rezignoval, nabízí řešení také v podobě absolvování několika lekcí tělesné výchovy, v nichž kruhem dospěje alespoň zdánlivě, podle míry interpretačních schopností zbývajících v jeho lbi, na dosah svým novým vzorům ze říše svalových kontrakcí, zatímco Platóni a Aristotelové jen závistivě čumí z Agory na nemotorně se pohybující badmintonovou raketu v rukou někdejšího adepta na filozofické vzdělání.

To by snad ještě bylo v pořádku, kdyby s přechodem intelektuála na druhou stranu bariéry, tzv. štěrbiny bytí, nenasál tento nešťastník nevyhnutelný puch megalomanského mesianismu pokřivené myšlenky sokolské. S Tyršem v ústech, pod nosem však s knírem jiného milovníka fyzické zdatnosti, stojí pevně na barikádách, jež brání jeho někdejším druhům z armády Myšlenky věnovat se jejich vznešené činnosti. Naopak, takovýto zvrhlík pak užívá běžně fašizující fráze jako "Lenoši (tj. filozofové - pozn. red.) si aspoň dají do těla" nebo "Pohyb každému prospěje" (z výroku Miroslava Sládka, předsedy SPR-RSČ). Pojem svobody tak získává podobu nafouklé ryby ze dna oceánu lidskosti. Zatímco filozof přepouští svého z cesty sešedšího druha neviditelné ruce Osudu, sportovec se sám opratí života pracovníka Idea, s. r. o., chápe a žene jej do Hádu za zvuku vysokofrekfenční píšťalky. Jakékoliv pokusy armády Ducha o smír narážejí na obecnou ideologii vyřazovacího zápasu, v níž remízy zkrátka neexistují (a když ano, přijdou na řadu penalty). Řečeno se sedlákem od Strakonic: s debilem se nedomluvíš.

A tak na jedné straně existuje skupina studentů, kteří tělocvik vítají, a druhá, kteří jej odmítají. A zatímco ti druzí by rádi přepustili svá místa těm prvním, ti první je zcela fašisticky odmítají a naopak vyžadují jejich přítomnost na všeobecném sportovním křepčení, aby si snad dokázali, že splňují podmínky pro vstup do brány Věčnosti, kde zasluhují místo u hodovní tabule (samozřejmě nízkokalorické) s Emilem Zátopkem po pravici. Organizovaný sadismus snad nikdy neměl horlivější zastánce.

adolf

#5 Re:

2014-03-04 13:34

#2: -

ano, takže vy radši budete volit systém fašistický

Aristoteles

#6 Re: ani ne

2014-03-04 13:36

#4: platon - ani ne

co to je za žvásty??


Nepřihlášený uživatel

#7 Re:

2014-03-04 13:39

#2: -

Krávo


Nepřihlášený uživatel

#8 Re:

2014-03-04 13:39

#2: -

Tento nazor mi prijde velmi sebecky a detinsky. To, ze niekto mal stastie a zapisal si obidve telesne na prvy krat je skor rarita. Mne sa telesna zapisat podarila az v 3 a 4 semestri, a to som klikal presne v 17:00 a internet rozhodne pomaly nemam.

A predtym, ako zacnes ostatnych urazat, skus sa zamyslet. Kebyze telesna nieje povinna - prakticky ziadne kapacitne problemy, ti, co telesnu naozaj chcu by ju mohli mat aj kazdy semester, a hlavne by sa eliminovali situacie, ked clovek pride na telesnu, chce si zabehat, zakopat (alebo hocico ine), ale polovica ludi tam su len pasivne "polena" ktore su tam len preto, ze musia.

Co sa snazim povedat je to, ze zrusenim povinnej TV by sa mohli zlepsit podmienky pre tych, ktory o telesnu maju naozaj zaujem. (vratane mna)

A k tomu americkemu systemu... Nevidim dovod, preco by sa o nas mala univerzita starat aj v tomto zmysle. Nech si tlstne kto chce kolko chce, mna do toho nic...


Nepřihlášený uživatel

#9 Tělocvik ano!

2014-03-04 14:45

Naprosto nesouhlasím!
Nevidím jediný dobrý důvod, proč ho rušit. Spíše navýšit kapacity!

Nepřihlášený uživatel

#10 ..

2014-03-04 15:24

Než zrušit povinný, dala bych ho volitelný pro všechny semestry ;) nejsou všichni studenti tak moc silně proti tělocviku a rádi by si ho zapsali ;)
le stat cest moi

#11 čtěte očima a ne prdelí

2014-03-04 16:45

jde o zrušení povinného tělocviku, ne o zrušení tělocviku, proboha...
Marek Čorba
Autor této petice

#12 EDIT

2014-03-04 17:00

Text som mierne upravil. Nečakal som, že to niekto nepochopí.
re - komentár #2: Paní si asi ešte furt žije svoj rudý sen.

Nepřihlášený uživatel

#13 Re: EDIT

2014-03-04 18:35

#12: Marek Čorba - EDIT

upravil.. ted jeste opravit.


Nepřihlášený uživatel

#14 Re:

2014-03-04 19:37

#3: -

Naprostý souhlas. Byť je základní myšlenka hodnotná, styděla bych se za to, kdybych pod tohle měla připojit svůj podpis.

Marek Čorba
Autor této petice

#15 1+1=úžasný Ralf!

2014-03-04 22:46

Podpis dávaš pod hrubo vyznačenú tézu v úvode, tak neviem čo tu riešiš. Moje argumenty som tam pripojil ako vysvetlenie; čo ma k tomu viedlo. Zároveň majú slúžiť ako podnety. Tzn., že sú to subjektívne vsuvky. Pochopeno? Alebo to mám ešte preistotu nahovoriť jak audioknihu?
Hanbiť by sa tu mali skôr niektorí za tie fašizujúce vyjadrenia - viz 1. a 2. príspevok.

Nepřihlášený uživatel

#16 Re: Re: EDIT

2014-03-05 07:53

#13: - Re: EDIT

chtěl bych vidět tebe psát slovensky kundo

let

#17

2014-03-05 08:35

Já jsem taky neměla problém si zapsat tělocvik, který jsem chtěla (tenis, box), a to i když jsem třeba prošvihla přihlašování v ten den, kdy začínalo. Ale souhlasím, že je tam hodně problémů, mnoho lidí to pak odradí, většina si radši dojde za doktorem pro potvrzení a není se moc čemu divit. Nejsem za zrušení povinné TV, uvítala bych spíš odstranění některých neduhů nebo případně i ta TV jako volitelná a ne povinná není špatná :)

(ale pod takovou petici se bohužel také nemohu podepsat)

Nepřihlášený uživatel

#18 Re:

2014-03-05 09:38

#17: let -

a v čem je problém? aspoň začala nějaká diskuse

Rudá lůza

#19

2014-03-05 10:53

Naprosto souhlasím. Názory, které hovoří proti této petici mi připomínají osoby, které tak horlivě brojí proti sňatkům homosexuálů, v pokřivené představě toho, že snad budou poté nuceni, aby měli proti své vůli sexuální styk s osobami stejného pohlaví.

Jakmile se zruší povinnost, některé kurzy TV navštěvovat, pochopitelně s tím ruku v ruce přijde i vyšší míra volných míst (odpadnou osoby, které o TV nejeví nejmenší zájem). Z tohoto kroku by nakonec profitovali všichni. Osobně bych považoval za více přínosné nějaké (alespoň) online kurzy základů práce s PC. Je poměrně smutné, že se neustále setkáváme se studenty, kteří v momentu, kdy přijde na věc, nedokáží ani naformátovat text v textovém editoru (a to hovořím z pozice studenta FF). Ovšem jak hovoří text petice, proč nedat studentu možnost volby.

MP

#20 Re: EDIT

2014-03-05 11:57

#12: Marek Čorba - EDIT

Pán kolega nejde o to, že by to čitatelia nepochopili, ale ak takéto petície nie sú formulované na nejakej úrovni, tak sa veru nečudujte, že Vám to ľudia nechcú podpísať. Ste študentom vysokej školy prosím Vás. S petíciou nesúhlasím, i keď niektoré body sú trefné. Skúste sa možno zamerať na postupné kroky, jeden veľký skok Vám takmer určite neprejde.

A ešte jeden dotaz, ten sa ale týka všeobecného pléna, diskutovať sa dá aj bez urážok kolegovia.

Prajem pený zvyšok dňa.

 


Nepřihlášený uživatel

#21

2014-03-05 12:54

To psal nějakej tlustoprd, ne?
let

#22 Re: Re:

2014-03-05 13:41

#18: - Re:

Především ve formě a také v některých bodech je problém. Je to psáno poněkud ublíženě a afektovaně, není to podloženo relevantnějšími fakty.


Nepřihlášený uživatel

#23

2014-03-05 14:20

jeste pridam, ze autor petice se zde v diskuzi take nevyjadruje prilis presvedcive, oznacuje nektere komentare za fasizujici, ale to je tak moc mimo, ze se to neda brat ani s hodne velkou nadsazkou

Nepřihlášený uživatel

#24 Re: Tělocvik ano!

2014-03-05 19:19

#9: - Tělocvik ano!

Nikdo se ho rušit nesnaží - jde o to, aby bylo na každém, zda se rozhodne tělocvik absolvovat nebo ne.

Lookin

#25 Demagogie

2014-03-05 21:48

Autor petice zjevně nepochopil, že smysl sportu na univerzitě, stejně jako tělocviku na střední škole je alespoň částečná kompenzace úzce zaměřeného rozvoje na pouze intelektuální složku. Čím více se člověk zabývá intelektuální činností, tím více ji potřebuje kompenzovat také fyzickou zátěží. Nabízené alternativy jako kurz pravopisu nebo IT jsou nesmysl, jelikož naopak opět posilují intelektuální zátěž.

Lze souhlasit jen v jednom -- univerzita dlouhodobě ignoruje a neřeší katastrofální situaci výuky sportů. Já jsem státnicoval už poměrně dávno a už za nás se tělocvik významně omezoval. Naštěstí se tehdy ještě neplatil a byly takové kapacity a já jsem uměl dost rychle klikat skupiny, abych se dostal nejen do plavání, kde mě naučili konečně plavat, za což vyučujícím FSpS vřele děkuji, ale mohl jsem chodit dokonce i na oblíbenou horostěnu.

Lituju dnešní studenty, kterým univerzita mizernou nabídkou a naprosto nedostačujícími kapacitami znemožňuje všestraný rozvoj nejen ducha, ale i těla, jak by tomu v pravém univerzitním ideálu mělo být.