Na podporu Wannieck Gallery


Nepřihlášený uživatel

/ #26

2013-02-28 16:12

Musím říct, že mi tak nějak uniká význam této petice. Co je jejím cílem? Aby město Brno přestalo od soukromého subjektu vybírat nájemné, které co si budeme nalhávat je směšně nízké?
Pokud trošku pohledáte na netu a umíte počítat tak si snadno zjistíte, že Wannieck Gallery platí nájemné ve výši méně jak 29,- Kč za metr čtvereční a to v době kdy mizerný skladový prostor na okraji Brna stojí 2x více a tržní nájemné v lokalitě je dokonce na úrovně přesahující 250,- Kč za metr čtvereční... To jsou prostě fakta. Není přece možné poskytovat soukromému subjektu (který navíc sám dané prostory dále pronajímá - viz. stránky Wannieck Gallery) nechat v užívání zdarma. Rekonstrukce galerie něco stála (kdo si pamatuje jak vypadala továrna před rekonstrukcí si to jistě také uvědomuje) a investor (i když to je město) samozřejmě očekává jistou návratnost investice. Pochybuji, že ten nájem co nyní platí stačí na víc než na opravy a údržbu, takže samotnou rekonstrukci budovy dotuje město z jiných příjmů (tedy z toho co platí obchody ve Vaňkovce).
Je pravda, že se jedná o jedinečnou galerii, ale stejně tak je pravda, že jsou povinni dodržovat smlouvu kterou podepsali. A tu neplnili. Dluhy zaplatili den potom co dostali výpověď, takže s prominutím přišli s křížkem po funuse.
Takže osobně na tom co město udělalo nevidím nic špatného, dali Wannieck Gallery naprosto netržní nájemné (v řádu téměř pouhé 1/10 tržního) a ti přesto nebyly ochotni toto nájemné platit (kdyby nebyly schopni jej platit, tak ty peníze nedokáží sehnat tak rychle po obdržení výpovědi z nájmu).