Na podporu Wannieck Gallery

Kontaktujte autora petice

Téma diskuze bylo automaticky vytvořeno Na podporu Wannieck Gallery


Nepřihlášený uživatel

#26

2013-02-28 16:12

Musím říct, že mi tak nějak uniká význam této petice. Co je jejím cílem? Aby město Brno přestalo od soukromého subjektu vybírat nájemné, které co si budeme nalhávat je směšně nízké?
Pokud trošku pohledáte na netu a umíte počítat tak si snadno zjistíte, že Wannieck Gallery platí nájemné ve výši méně jak 29,- Kč za metr čtvereční a to v době kdy mizerný skladový prostor na okraji Brna stojí 2x více a tržní nájemné v lokalitě je dokonce na úrovně přesahující 250,- Kč za metr čtvereční... To jsou prostě fakta. Není přece možné poskytovat soukromému subjektu (který navíc sám dané prostory dále pronajímá - viz. stránky Wannieck Gallery) nechat v užívání zdarma. Rekonstrukce galerie něco stála (kdo si pamatuje jak vypadala továrna před rekonstrukcí si to jistě také uvědomuje) a investor (i když to je město) samozřejmě očekává jistou návratnost investice. Pochybuji, že ten nájem co nyní platí stačí na víc než na opravy a údržbu, takže samotnou rekonstrukci budovy dotuje město z jiných příjmů (tedy z toho co platí obchody ve Vaňkovce).
Je pravda, že se jedná o jedinečnou galerii, ale stejně tak je pravda, že jsou povinni dodržovat smlouvu kterou podepsali. A tu neplnili. Dluhy zaplatili den potom co dostali výpověď, takže s prominutím přišli s křížkem po funuse.
Takže osobně na tom co město udělalo nevidím nic špatného, dali Wannieck Gallery naprosto netržní nájemné (v řádu téměř pouhé 1/10 tržního) a ti přesto nebyly ochotni toto nájemné platit (kdyby nebyly schopni jej platit, tak ty peníze nedokáží sehnat tak rychle po obdržení výpovědi z nájmu).

Nepřihlášený uživatel

#27

2013-02-28 22:56

Kolikrát se říkalo, že Brno je předměstí Vídně, ale ti, co mají zájem na zrušení tak reprezentativní galerie současného umění, tímto Brno odsouvají ještě více na periferii. Krátkozrakost, hanebnost!!!

Nepřihlášený uživatel

#28 Re:

2013-03-01 09:12

#27: -

To chcete jako říct, že nájemné se platit nemusí? Nebo, že když vykonávají kulturní činnost tak ho platit nemusí? Dovolím si upozornit, že dle stránek Wannieck Gallery galerie sama prostory dále pronajímá, ze vstupného a pronájmu má příjem 2,5 mil. Kč ročně... Proč by mělo město darovat soukromé společnosti svoje prosory? Protože poskytnout jim prostor dlouhodobě zdarma nic jiného není...

Kromě toho někdo musí platit údržbu a opravy, ty musí zajišťovat samozřejmě vlastník nemovitosti tedy město. Takže podle některých by mělo město dát asi Wannieck Gallery prostory zdarma (když nájemné které je jen zlomkem tržní ceny není schopna platit), potom jim ještě platit opravy a údržbu a pokud to bude možné tak jim ještě přispívat na provoz. Potom by jste byly spokojení?


Nepřihlášený uživatel

#29 Re:

2013-03-01 11:41

#22: -

Pokud si důkladně přečtete stanovisko Wanniecgallery, nikdy nepopíralo opožděné platby a  ani netrvá na tom, aby tuto galerii neprovozoval někdo jiný ( například Město Brno aspoň by nepřispívalo jak uvádíte soukromému sektoru ) - jde o zachování dnes již populární galerie nejen v Evropě, ale i ve světě. A pokud vztáhnu celý případ do dnešní hospodářské situace, kde je již normální lhůta splatnosti ve výrobní i obchodní činnosti 60 a i více dnů, nepovažuji v oblasti nevýrobní opoždění dvouměsíční za nic nenormálního. Navíc Jižní centrum samo uvádí, že galerie měla opožděné platby již desetkrát a nikdy nekonalo striktně, čímž neformálně souhlasila s opožděnými platbami a ejhle naráz jedná takto striktně a vyžaduje znění smlouvy. A v tom je nutno hledat zástupný problém, který časem vyjde najevo.

Dejte si ruku na srdce - jmenujte firmu, zařízení v Brně, které má takové renomé v Evropě a již i  na celém světě. Dnes naše známé nezajímá pražský Hrad, ani Špilberk, ale právě tato galerie a podle programu si plánují návštěvu ČR.

Nenásleduje náhodou naše město Olomouc či jiné města ( viz :

http://olomoucky.denik.cz/zpravy_region/olomoucti-zastupitele-prodali-hodolanske-divadlo-bude-z-nej-kasino-20121213.html

nebo :

http://olomoucky.denik.cz/zpravy_region/multifunkcni-centrum-z-divadla-nebude-majitel-je-chce-prodat-zpet-mestu-20121030.html

Že by kultura v 21. století měla nový trend ? Kasína, herny, hospody a drogy ?????

Oddůvodnění údajně nízkého nájmu je zcestné, protože ve většině případů a v tomto obzvláště je logické, že musí být brány do úvahy i náklady na provoz, které jsou v tomto areálu nemalé.

A proto nesouhlasím s postupem Města a jsem pro zachování této galérie.


Nepřihlášený uživatel

#30 Hodnotíte postup Jižního centra za seriózní ?

2013-03-01 12:04

Otevřeně tvrdím, že já ne. Pokud ve svém stanovisku paní předsedkyně představenstva uvádí, že řádné placení nájemného ze strany nájemce bylo za dobu trvání nájemního vztahu často porušováno, ale nikdy nepřistoupili k osobním jednáním ( alespoň se o nich ani jedna strana nezmiňuje )a k zabezpečení jistoty platební morálky ze strany nájemce doplněním smlouvy o dodatek nutnosti složení kauce. Toto bych si představoval že by mělo Jižní centrum učinit jako správný hospodář, který spravuje cizí majetek, což neučinili a to považuji za daleko odsouzenihodné víc, jak opožděné ale prováděné platby. Ano, souhlasím s názorem již zde prezentovaným, že tolerance opožděných plateb dávalo a dává nepsaný souhlas s tímto počínáním. Navíc by si měli všichni uvědomit, že v oblasti kultury se nedá vydělávat jako v obchodě či průmyslu a že to - že vůbec zaplatí by mělo být bráno za normální. Tudíž i já se přikláním k názoru, že toto je pouze zástěrka něčeho jiného a proto nehledejme problém v opožděných platbách, ale někde jinde.

Nepřihlášený uživatel

#31

2013-03-01 17:46

Výpověď daná pro město tak významné instituci jako je Wannieck Gallery jenom doplňuje názory o naprosté nekompetentnosti odboru kultury Magistrátu města Brna, vlastníka organizace vypovídající nájem galerii. Město místo toho aby podporovalo kulturní instituce, tak je potápí. Přitom Wannieck Gallery dělá pro město službu (špičkové výstavy, koncerty, výtvarné dílny) kterou nejsou schopny zajistit instituce městské. Ta služba se netýká jen obyvatel města, ale zčásti i kraje a celé republiky. Význam galerie za osm let existence vzrostl i za hranice republiky a tvoří tak nepominutelnou součást propagace města, za kterou město neplatí ani korunu. Ohlasy už jsou právě i v cizině, kde se podivují, že město vůbec nějaké nájemné vybírá. Ve Vídni existuje rovněž soukromá galerie zaměřená na moderní umění, která má k dispozici městský objekt za symbolický nájem 1 €. Provoz galerie je velice nákladný a ojedinělé komerční akce, které se tam konají jenom tyto náklady do jisté míry snižují. Je proto nepochopitelné, když pro tuto jasně ztrátovou instituci neexistuje pardon pro ne vždycky včas zaplacené, ale zaplacené nájemné. Zpožděný nájem je určitě jenom záminkou pro získání pro ně lukrativnějšího prostoru. Páni radní by asi raději viděli v tom prostoru bavorskou pivnici, nejlépe ještě s hernou. Za vše mluví vyjádření pana primátora, že nové využití prostoru musí být natolik důstojné, aby respektovalo a podtrhlo výjimečnost objektu. Galerie, kde se pořádají koncerty Brněnské filharmonie není zřejmě pro pana primátora dost důstojné pro město s tak úžasným "orlojem", který stojí za miliony na náměstí Svobody.


Nepřihlášený uživatel

#32 Re: Re:

2013-03-01 18:02

#28: - Re:

Zřejmě nevíte o čem mluvíte. Akce pořádané galerii mohou jen částečně uhradit skutečné náklady provozu - zaměstnanci, náklady na energii, pojištění vystavených obrazů a objektů, náklady na instalace a deinstalace výstav, náklady na dopravu, náklady na akce-dílny pro děti a ještě celá řada dalších.

Galerie dělá pro město stále nedoceněné služby a propagaci, což nestojí město ani korunu, ale nemají z toho nic ani jakási správní a dozotčí rada ani páni radní a to bude asi kámen úrazu.

KLÁRA

#33

2013-03-01 18:58

TRESTNÍ OZNÁMENÍ NA KLAUSE, NEČASE : http://klaus-necas-trestni-ozn.blog.cz

Nepřihlášený uživatel

#34 Re:

2013-03-01 19:30

#26: -

Dovolte mi reagovat. Wannieck Gallery je jedinečná instituce, která se podílí na živé kultuře města a v globálním měřítku i celé republiky. A možná je to jen má mladická naivita a idealismus, ale v některých věcech by (ani v kapitalismu) peníze neměly být tím jediným a hlavní argumentem. Navíc když se podíváte kdekoliv do světa, tak je běžné, že umělecké a kulturní instituce sídlící v pronajatých prostorách platí velmi symbolické nájmy a k tomu jsou ještě dotovány - buď státem, nebo městem. Nikdo zde nepopírá, že galerie platila nájem opožděně, ale jde o to, že představuje něco výjimečného a významného, co by podle názoru lidí podepsaných pod touto peticí nemělo být zrušeno.


Nepřihlášený uživatel

#35

2013-03-02 18:34

Máme v téhle republice dost obchodů, kanceláří a wellness! Nechte prosím v těchto prostorech tuto vynikající galerii !!! Když jsem navštívil Brno, mé kroky vždy vedly do Wannieck Gallery. Na každé tamější výstavě jsem obdivoval hloubku tématu, do které byla výstava zpracována. A je vidět, že ti lidé to dělají rádi a s vervou! Po roce jsem se vrátil z Nového Zélandu a zjistil, že za dvě věci se tam neplatí. Za veřejné záchodky a vstup do galerií. Já budu v ČR rád platit za oboje a Vy prosím nechte fungovat Wannieck Gallery !!! Díky

Nepřihlášený uživatel

#36

2013-03-03 01:30

Podporuji zachování galerie
Zdena HÖHMOVÁ , akad.malířka

Nepřihlášený uživatel

#37 Re: Re:

2013-03-06 13:07

#29: - Re:

Tenhle komentář připadá jako od rodinného příslušníka. Není to tak ???


Nepřihlášený uživatel

#38 Re: Re:

2013-03-07 17:25

#34: - Re:

No a potom je tady otázka a žádala vůbec galerie o nějaké dotace? Ať již stát nebo město? Protože rozčilovat se, že jim neposílají peníze pokud o ně nežádají je zcestné...

Jinak jestli se podíváte na rozpočet města Brna, tak na podporu kultury ve městě jde 827 milionů korun (zhruba 10% rozpočtu) a jen pro info na provoz a výstavbu všech mateřských a základních škol jde 600 milionů (z toho provoz všech škol představuje 370 milionů, provozní výdaje na kulturu, tedy divadla, galerie atd. představují 706 milionů tedy skoro 2x více než provoz všech škol!)... Takže pokud by město mělo někam dávat peníze tak u mě je to na prvním místě školství (je smutné jestli Brno ztratí galerii, ale mnohem horší je, že se tříleté dítě nedostane do mateřské, protože jsou všechny přeplněné). Aby nedošlo k omylu jsem i pro finanční podporu galerie, ale pouze za přepdokladu, že by se nezvyšoval rozpočet na kulturu, takže pokud dostane galerie, tak jen za předpokladu, že se to jinde vezme... Protože stav kdy provoz kulturních zařízení je 2x dražší než provoz všech mateřských a základních škol v Brně je pro mě osobně alarmující...

Zdroj: http://www.brno.cz/sprava-mesta/dokumenty-mesta/rozpocet/rozpocet-mesta-brna/souhrnny-rozpocet-statutarniho-mesta-brna-na-rok-2012/

PS: přijde mi trošku divné, že petici podepisuje tolik lidí mimo Brno, jde o peníze Brna a tak jakým právem o nich chtějí rozhodovat lidé ze zbytku republiky? Člověku např. z Otrokovic samozřejmě více leží na srdci to, že nebude v Brně jedinečná galerie a tak klidně bude pro, aby ji město podporovalo. Obyvatelům Brna možná více vadí, že nemají kam dát dítě, protože jsou plné školky a přitom vidí, že na kulturu jde mnohem více peněz než do školství...

Jinak ještě pro mimobrněnské připomínám, že město přišlo o půl miliardy, které jdou nově do menších obcí... takže místo sepisování petice proti Brnu požádejte svoje radnice, ať z těchto peněz dají část na provoz Wannieck Gallery... Ono se krásně rozdává z cizího...

Teď se dělá zápis do MŠ, a pokud chcete dítě někam umístit tak víte, že na jedno volné místo v MŠ připadá tak pět až šest dětí... taková je nyní situace...


Nepřihlášený uživatel

#39

2013-03-07 22:27

Dejme prostor umění.

Nepřihlášený uživatel

#40 Re:

2013-03-08 10:35

 

Mám pocit, že na to jak byl tenhle spor medializován, tak podpisů na petici a podpoře na stránkách nerustegalerii.cz moc není. Domnívám se, že si lidé udělali svůj úsudek na nájemce WG, a myslím si, že většina podpisů bude od známích či zaměstnanců nájemce. Dále je zavádějící, že podepsaných brňanů je málo, ale objevují se podpisy z celé republiky, ale i ze slovenska, a to je obzvlášť zajímavé když tato kauza byla vysílána jen v regionálním zpravodajství ČT na jihu moravy... Navíc u spousty jmen není adresa trvalého pobytu, tak není známo jestli tyhle jména nejsou smyšlená. Asi nebyl nájemce natolik důvěryhodný, že mají tak slabou podporu. Je třeba si uvědoit, že se jedná o soukromou sbírku obrazů kterou majitel galerie zřejmě pořídil  z utržených peněz za směnu Jalta pasáže s městem Brnem za lukrativní pozemky a bytové domy někde v centru které prý následně prodal...


Nepřihlášený uživatel

#41

2013-03-09 10:41

Jako dramaturg pořadu ČT kultura.cz jsem mnohokrát natáčela výstavy ve Wannieck gallery. Vysoce kvalitní výstavní program spolu s mimořádným prostorem z ní činí jednu z nejzajímavějších galerií nejen v Brně, ale minimálně v ČR. Proto mě nejvíce pobouřilo zdůvodnění výpovědi (kromě jejích nekorektních podmínek), ve kterém se mluví o "důstojnějším využití". Je to urážlivé nejen pro kurátory galerie, ale i pro všechny umělce, kteří tam dosud vystavovali.Vzhledem k neexistující kulturní koncepci Města Brna to vzbuzuje velké obavy. Nora Obrtelová

Nepřihlášený uživatel

#42

2013-03-11 19:40

Nerušit, nerušit, nerušit. Obchodňáků máme dost, ale stánků s uměním je málo...