Petice, zvýšení rodičovského příspěvku

Petr Špaček

/ #3 Daňe a zase daňe

2014-03-10 23:59

Obecným problémem je zneužívání daňového a příspěvkového systému. Jak často se mluví o tom, že jsou skupiny lidí, kteří žijí jen z příspěvků a nepracují. Zkusme na problém pohlédnout malinko z jiného úhlu.
Zvýšení mateřské (jakožto výdaj státu) musí být na druhé straně kompenzován (příjmem státu) a to většinou formou zvýšení daňové zátěže. Tyto peníze se rozdělují solidárně, tedy bez ohledu na to, kolik kdo přispěl na daních. Nebylo by tedy fér, namísto placení vyšších daní si tyto peníze nechávat doma "v prasátku" a pak je použít na financování žití v době mateřské? Nemluvě o tom, že by peníze nebyly jednoduše zneužitelné, sám si člověk šetří na sebe a nefinancuje druhé. Tedy kdo nepracuje, neušetří a nedostane ani tak velké dávky, aby ho nepracování uživilo, či snad motivovalo nepracovat ..
Z dlouhodobého pohledu se naskýtá další otázka. Není potřeba se na potomky připravit nejen fyzicky, ale i finančně? Chci děti, mám na to? Nejen na plenky nájem a jídlo, ale i na jejich budoucí vzdělání? Je tak těžké se dívat dopředu?