Zachovejme železniční stanici Praha-Bubeneč

Tomáš

/ #28 Realizované řešení je dobré!

2014-04-07 20:58

Ano, současné nádraží se dosti využívá, ale nová posunutá zastávka se bude využívat o mnoho více! Návaznost na frekventovanou MHD směr Dejvice je toho příslibem, okolo stávajícího nádraží nikdy frekventovaná MHD nepovede, protože je zkrátka mimo její havní trasy. Zastavování na obou místech je nesmysl, aby zůstala příměstská/městská železnice atraktivní a rychlá, nesmí být zastávka každých 500 metrů. Vezměte též na vědomí, že trať využívají i jiné než zastávkové vlaky a ty by byly tím dvojím zastavením také zdržovány (byla by menší propustnost trati). Přestavět současné nádraží do podoby 21. století s nástupišti v současné poloze by bylo o mnoho nákladnější - prostě ty moderní perony se tam nechtějí vejít, kvůli mostům se nedá posouvat kolejemi. Jestli opravdu chcete ty původní úzká nástupiště mezi kolejemi, tak nejste normální - zvlášť pro starší lidi, kočárky, případně vozíčkáře fakt super. Paradoxně nejjednoduší řešení, jak zachovat nástupiště na stávajícím místě, by bylo stávající železniční stanici zrušit a postavit místo ní pouze moderní zastávku, jenže tím omezíte kapacitu železnice a to není z mnoha důvodů dobře.
1, železniční stanice zůstane zachována pro přejíždění vlaků - k dispozici budou 4 koleje
2, nástupiště budou posunuta do nové polohy k Podbabě, podle mnohých do dopravně atraktivnějšího místa (sám začnu zastávku využívat, teď vlak staví na konci světa)
3, lidem, kteří to mají na současné nádraží blízko, přirozeně vadí posunutí nástupišť
4, nová nástupiště v Podbabě budou 220 m dlouhá a budou zde pravděpodobně zastavovat i rychlíky Praha-Děčín
5, současnou výpravní budovu nebude železnice potřebovat, provoz bude řízen dálkově, v současné době počítačů není tolik budov potřeba. Pokud jde o čekárnu, tak by byla dávno zavřená nebo zdemolovaná, pokud by ve stanici nesloužil výpravčí. O bourání nikdo nemluví, ale aby nakonec nebylo z důvodu havarijního stavu nutné, tak by bylo dobré vymyslet, jak budovu smysluplně využít.