PETICE PRO ZRUŠENÍ CÍRKEVNÍCH RESTITUCÍ, PROTOŽE NYNÍ TO JE MOŽNÉ

Chito

/ #105

2014-11-04 10:02

Vážení a milí,

restituce takovou pohromou nejsou. Pozorně jsem sledoval vývoj událostí a mohu říct, že v tom nevidím nic jiného než populistické téma ze strany politických stran. V současné době stát ručí za platy duchovních, působících mezi lidmi na plný úvazek. A je to skutečně nemalá částka každý rok. Bavíme se zde o miliardách. A nejde jen o katolickou církev, na kterou se ve většině případů restituce shazují. V naší malé republice je církvírelativně dost. Církev českobratrská evangelická, Československá církev husitská, Církev adventistů sedmého dne a mnohé další. Odluka státu od církví znamená, že se dá základ toho o co církve přišli v minulých režimech a s čím před tím hospodařily. To že se jedná o jednorázovou velkou částku může být děsivé, ale v dlouhodobém důsledku to státu jen pomůže. Vyřeší se majetkové spory o objekty, které chátrají právě z důvodu nemožnosti je opravit kvůli nejasnosti majitele, nebo proto, že stát pro ně využití neměl. A církve budou muset začít hospodařit a samy si vydělávat na přežití. Úbytek pracovních míst nehrozí, maximálně se změní zaměstnavatel a nejspíš se ještě objeví nové pracovní příležitosti pro renovování a správu majetků. A jestli si myslíte, že si duchovní žijí jako prasata v žitě, tak vězte, že plat kněze naší největší církve - římskokatolické je cca 11000. Upřímě, není to žádná skvělá platba, když je průměrný plat přes 20000. A tím co dostanou teď od státu se nenapakují, protože se musí začít starat o všechno co nabydou a to bude stát hodně peněz. Upřímě se všichni strachují o to jestli bude vůbec na výplaty.

Dále. V drtivé většině případů mi kde kdo říká, že církve v minulosti nabyly ten majetek neférově a teď že budeme platit vatikán. Vatikán s tím nemá vůbec nic společného. Už jenom proto, že restituce se týkají všech církví i NEKATOLICKÝCH. A že v minulostinabyla majetek nečestně? Vezměte si dobu, kdy se u nás náoženství rozjíždělo a jak se vše vyvíjelo dál. Chudí rolnící se neměli moc dobře, dopláceli na války, loupeživé bandy a podobně. pak se dozvěděli o Bohu a tak se začali utíkat k němu. Vrchnost si toho všimla a tak si čím dál víc přitahovala a zavazovala duchovní, ať už úplatky nebo intrikami. A to z důvodu, abymohla svoje poddaná vrchnost lépe ovládat. Nakonec se z církve stala víceméně světská moc na všech úrovních a na vysoké církevní posty se dostávali nevěřící lidé bažících pouze po majetku a moci, který církvím přiřkávala světská moc aby šlo lépe pracovat se všemi složkami státu, které mohou mít vliv na obyčejné, třebas i vůbec nevzdělané lidi. Vše se začalo obracet při odtrhávání dalších církví, lidmi, kteří pochopili, že tudy cesta nevede. Nejhůř na tom však byla katolická církev u níž byl očistný proces nejzdlouhavější, neboť z ní udělali nevlivnější duchovní entitu. Až vatikanské koncily, tridentský koncil a další běh událostí zařídili mravní narovnání. A mravního kodexu se přirozeně bojí nemorální instituce, organizace a systémy jako třeba Nacismus a komunismus. Proč myslíte, že bylo všechno zabaveno? Protože se báli, že by v lidech mohli církve probudit individualismus a nikoliv masovou poslušnost. Chtěli je kontrolovat a držet pod krkem. A je mnoho případů, kdy přišli duchovní z různých církví o život když se otevřeně postavili proti komunismu.

Vím, že vás moje argumenty nepřesvědčí, ale musel jsem k těm nenávistným komentářům přidat nějaký nezaujatý pohled vyplynulý z dlouhodobého pozorování. Pracuji v médiích a mohu vám říct, že i to co se motá kolem církevních restitucí je "propaganda" a skutečné důvody a vysvětlení se k obyčejné veřejnosti nedostanou. Nenechte se masírovat, zjišťujte si informace sami, než vypustíte nároz z úst a nesledujte výhradně jen ty zdroje, které vám vaše názory potvrzují. Pak nemůžete být objektivní. Taky jsem ze začátku byl proti restitucím.

Přeji pěkný den