petice proti 7.výzvě OPPA, která znemožnila spravedlivé posouzení

ŘO OPPA

/ #6 Stanovisko Řídicího orgánu Operačního programu Praha – Adaptabilita na petici proti 7. výzvě

2014-11-07 15:38

Řídicí orgán tímto reaguje na vyhlášenou petici proti 7. výzvě OPPA. Níže uvádíme komentář k jednotlivým bodům petice.

Ad 1) Řídicí orgán přistoupil flexibilně k vyhlášení mimořádné výzvy OPPA z důvodu maximálního dočerpání nevyužitých finančních prostředků na konci programového období, které se na realizaci programu uvolnily kurzovými změnami a realokacemi z ostatní operačních programů. Řídicí orgán tak nabídl žadatelům další původně neplánovanou možnost získání finanční podpory. Vzhledem k omezeným časovým možnostem k řádnému dočerpání finanční alokace OPPA a personální kapacitě, došlo k úpravě nastavení parametrů 7. výzvy, zejména k omezení okruhu žádostí postupujících formálním hodnocením na 160% alokace programu. Tento postup není z našeho pohledu s ohledem na končící programové období nestandardním krokem. Nastavením tohoto omezení může být proces výběru projektů zkrácen místo standardních cca 9 měsíců na přibližně 4 měsíce, čímž může být prodloužena i realizace projektů.

Informace o omezení projektových žádostí postupujících do expertního posouzení na 160 % alokace byla žadatelům poskytnuta již v den vyhlášení výzvy, tedy 9. 9. 2014 a žadatelé tedy měli z pohledu řídícího orgánu dostatečně dlouhou dobu na přípravu kvalitních projektů.

Důvodem pro zavedení omezení 160% alokace tedy nebyly finanční úspory v nákladech MHMP na posouzení všech projektů, ale časová úspora, díky které mohou žadatelé předložit projekty s delší dobou realizace. Díky prodloužení délky realizace budou moci tyto projekty zároveň poskytnout kvalitnější a intenzivnější podporu znevýhodněným osobám z řad cílových skupin na území Prahy.

Ad 2) Informace o tom, že by dne 29. 9. 2014 při otevření aplikace Benefit bylo vyžadováno heslo k tomu, aby žadatelé mohli založit projektovou žádost, nemáme. Heslo je standardním opatřením pro zamezení přístupu na výzvy, zná jej pouze dodavatel a pracovník OPPA a je jen pro účely testování výzvy před jejím spuštěním. Požadavek na heslo se tedy v systému vyskytoval pouze v době testování správného nastavení systému, a to před 29. 9. 2014. Poté byla možnost založit žádost ze systému odstraněna a spuštěna až dne 29. 9. 2014 již bez požadavku na heslo.

Ad 3) Benefit 7 dle našich informací dne 29. 9. 2014 vykazoval obecně velké výpadky tak, jak je mimo jiné uvedeno ve vyjádření MHMP na webových stránkách.  Technické problémy nastaly nezávisle na řídicím orgánu a nebyly známy dopředu pracovníkům řídícího orgánu ani potenciálním žadatelům. Řídicí orgán tuto nepříjemnou situaci intenzivně řešil s dodavatelem, jelikož neměl jinou možnost, než se spolehnout na jeho rychlou nápravu. Musíme zcela kategoricky odmítnout podezření na to, že by některé projekty byly záměrně upřednostněny před jinými. Technické problémy se tak týkaly všech žadatelů a uživatelů systémů Benefit a Monit7+ v uvedeném období.

Ad 4) Autor petice uvádí, že MHMP nereagoval na žádné připomínky a dotazy týkající se této věci, což ho vede k dojmu, že důvodem bylo upřednostnění vybraných projektů. Rádi bychom ujistili, že pracovníci Řídicího orgánu Operačního programu Praha – Adaptabilita se vždy snaží veškeré dotazy řešit v co nejkratších lhůtách.

Zároveň je třeba uvést, že celý postup administrace 7. výzvy OPPA byl konzultován s Auditním orgánem Ministerstva financí a také Ministerstvem pro místní rozvoj – Národním orgánem pro koordinaci. Ani tyto instituce neshledaly takto stanovené podmínky výzvy za nestandardní či diskriminační. Technické problémy, které aplikace Benefit vykazovala, byly způsobeny na straně dodavatele systému, Řídicí orgán je nemohl ovlivnit a postihly všechny žadatele stejně.

Řídicí orgán, a to i po konzultaci s uvedenými nadřazenými orgány, tak konstatuje, že nedošlo k nerovnému přístupu a diskriminaci uchazečů.

 

Na základě výše uvedených skutečností Řídicí orgán neshledává důvod pro zastavení 7. výzvy. Nejen, že pro to nejsou relevantní důvody, ale zároveň by tím byli mimo jiné poškozeni i všichni žadatelé, kteří v průběhu výzvy postupovali zcela podle pravidel zveřejněných Řídicím orgánem v den vyhlášení výzvy, tedy 9. 9. 2014. Zároveň upozorňujeme, že opakování výzvy či vyhlášení zcela nové již není z časových důvodů realizovatelné.