petice proti 7.výzvě OPPA, která znemožnila spravedlivé posouzení

Kateřina Ošancová, CIC Praha

/ #20 Re: nové skutečnosti v kauze OPPA

2014-11-26 15:11

#1: Ondřej Bárta - nové skutečnosti v kauze OPPA 

Dobrý den, jen jsem chtěla přidat též naši zkušenost z podávání projektu do 7. výzvy za Centrum pro integraci cizinců. Do výběru jsme se též dostali, určitě to nebylo žádným podvodem. O tom, že by bylo nějaké zvláštní heslo pro vybrané jedince do této výzvy nevím a myslím, že je to omyl - v benefitu opravdu byla výzva OPPA s heslem už dlouho před otevřením té naší 7. výzvy, jednalo se ale o nějaké individuální projekty nebo co - i mě to zmátlo a myslela jsem si, že je tam výzva už založená, nicméně ta naše správná se opravdu objevila až 29.9.2014 jako druhá pod tou s heslem. To, že výzvu otevřeli trochu před devátou je jiná věc.

Benefit běžel rychostí jeden klik za cca 5 minut, důvod, proč jsme se do výběru dostali byl pouze ten, že jsem měla projekt připravený do posledního znaku a jen jsem kopírovala hotové texty. Pracovat se opravdu ten den v benefitu vůbec nedalo. Projekt jsme finalizovali tuším ve 13,07, tj. před tím, než to spadlo celé a úplně až do večera.

Ad benefit - to že spadne až se tam naloguje naráz několi set žadatelů, muselo být asi jasné všem, kdo s tímto systémem mají nějaké zkušenosti a ví, jak funguje "ve špičce". My jsme s kolegy jen uzavírali sázky, jak rychle to bude a vlastně mě spíše překvapilo, že to bylo až odpoledne. To je věc, kterou opravdu mohl řídící orgán předpokládat, i když se k tomu teď nechce hlásit. Zároveň ale ty příšerné podmínky práce - tj. jednou kliknout a pak 5 minut čekat až systém zareaguje měli opravdu všichni, takže v tomhle jsme byli alespoň všichni znevýhodnění stejně.

Závěr - o tom, že to celé bylo nastavené nespravedlivě asi není pochyb. Mě to tedy stálo opravdu extrémní nervy a dva víkendy práce nad pracovní dobu, které jsem tomu projektu věnovala aniž bych měla sebemenší jistotu, že se vůbec dostaneme "do soutěže". Vzhledem k tomu, že teď už je to ale jen o tom, zda se finanční  prostředky nerozdělí vůbec nebo rozdělí mezi ty projekty, které prošly formálním hodnocením, tak bych (i v případě, že by naše organizace byla mezi těmi, které neprošly) stejně hlasovala pro to, ať se raději rozdělí a jsou podpořeny alespoň nějaké projekty. Mimochodem, tohle není první výzva, která měla tato pravidla, nevím, která to byla dle pořadí, ale už jednou jsme se přesně z téhož důvodu ani nestihli přihlásit.

S pozdravem Kateřina Ošancová, Centrum pro integraci cizinců