Otevřený dopis ministryni školství proti násilné inkluzi


Nepřihlášený uživatel

/ #110 Poznámka k inkluzi - další vzdělávání žáků z praktických škol

2015-10-13 09:41

Veřejnost není vůbec, nebo mylně, informována o dalším vzdělávání žáků z praktických škol. Není pravda, že jim je znepřístupněno další vzdělávání.

Každý rok jsou všichni vycházející žáci z naší praktické školy přijati do učebních oborů. Mohou si vybrat z několika škol, kde jsou vzděláváni v E učebních oborech (pro žáky z praktických škol) malířské a natěračské práce, zednické práce, strojírenské práce, klempířské práce ve stavebnictví, stravovací a ubytovací služby, pečovatelské práce, zahradnické práce, dřevařská výroba, truhlářské a čalounické práce, popř. se mohou vzdělávat v H učebních oborech (pro žáky ze základních škol). Střední vzdělávání je pro ně prostupné, protože pokud se přihlásí na H-obor a nebudou úspěšní, mohou v rámci střední školy přestoupit na E-obor, který je pro ně jednodušší. V dostupnosti naší školy jsou takové střední školy tři. Je pouze na rodinném zázemí, zda žáci pokračují v dalším vzdělávání a zda ho dokončí. Máme několik úspěšných absolventů, kteří se za podpory rodiny vyučili a pracují.

Navíc v zařazení žáků do praktických škol mají poslední slovo vždy rodiče a pokud nechtějí, ani poradenská zpráva a doporučení odborníků na tom nic nezmění.