Petice za referendum o vystoupení z Evropské unie


Nepřihlášený uživatel

/ #5363 Vytápěné kostely a fary pro uprchlíky

2015-11-09 13:00

#5362:  

Němci pro běžence vyklízejí lodě a kostely, zvažují stavbu Nového Aleppa

Evangelíci z dvousettisícového Oberhausenu v Severním Porýní-Vestfálsku měli o víkendu napilno. Z jejich kostela na předměstí Smachtendorf musely zmizet lavice pro věřící, oltář, kazatelna i křtitelnice. Svatostánek zaplnily židle a provizorní lůžka pro 50 žadatelů o azyl z Blízkého východu, kteří se tam v pátek dočasně nastěhují.

„Ve složité situaci, kdy stále sílící proud uprchlíků nutí k zamyšlení o mimořádných opatřeních, chce evangelická církev výrazně přispět s cílem odvrátit přebývání ve stanech nebo dokonce hrozbu bezdomovectví,“ vysvětluje vedení farnosti.

Využití kostela jako dočasného přístřeší pro běžence nabídli vedení města sami věřící, oberhausenská radnice podle deníku Handelsblatt nabídku „ráda přijala“. Na dvoře před budovou stojí stavební buňky s hygienickým zázemím a pračkami. Masivní varhany v kostele zůstanou jako kulisa, ze stěny nezmizí ani zavěšený kříž.

Kostel v Oberhausenu nemusí být zdaleka jediným křesťanským svatostánkem, který přes zimu poslouží žadatelům o azyl. Například evangelíci v Hesensku už jim podle serveru Frankfurter Rundschau uvolnili některé budovy svých sborů.

„Pokud se situace nezlepší, zřejmě budeme muset dát uprchlíkům k dispozici i některé vytápěné kostely a fary,“ řekl novinářům Martin Hein, biskup z Waldecku.

Zdroj: idnes  8.11.2015