Petice za referendum o vystoupení z Evropské unie


Nepřihlášený uživatel

/ #5904 DULEŽITÉÉ EVROPO

2015-11-21 19:00

Západní demokracie. Ona existuje i východní, severní nebo jižní?

     Je běžné, že geodeticky Evropu rozdělujeme např. na západní a východní, stejně tak známe politickou mapu, která zná pojem západní a východní, z pohledu meteorologů vane východní nebo západní vítr, připustím, že existuje politika západu a východu, ale že i demokracie má svou speciální „západní“ alternativu, je opravdu překvapující. Už třeba jen proto, že jsem nepostřehl, že by jako druhý příměr alternativě západní demokracie, existovala demokracie východní. Vždy jsem se domníval, že demokracie je univerzální pro všechny světadíly, pro všechny státy a národy i když chápu, že charakter západní demokracie a především její reálné uplatňování v praxi je více než nestandardní. Pracovat s termínem „západní“ demokracie, jako samostatný ideologický útvar, mi přijde nepatřičné.

     Nicméně charakter či pojem demokracie západní politiky by asi, podle některých, mělo vyjadřovat její specifikum v odlišnosti (od politiky východní) a tím tomu dát praktický význam jako vzor „demokratické“ politiky USA, NATO, případně EU vůči politice států východního bloku, tedy postkomunistických států, Ruska (a bývalých států SSSR), Číny atd., na kterém se vazalsky (tj. loajálně a jistě ne jen za zaplaťpánbůh) podílejí zkorumpovaní evropští politici v Bruselu i všech členských (i nečlenských) zemí EU

  To, že je některými lidmi nebo kruhy praktikována terminologie „západní demokracie“ (rozuměj americká) jen dokazuje, že charakter takové demokracie má své výrazné zvláštnosti a specifika, která se mohou lišit (a také se výrazně liší) od jiného, řekněme klasického pojetí demokracie. Tím chtějí západní politici, případně politici zemí EU a lidé jim lezoucí do zadele zdůraznit, že je třeba tento západní model demokracie respektovat a akceptovat jako ten správný, pravý vzor demokracie, která by se měla občanům vtloukat do hlavy k pochopení, co a jaká je vlastně „demokracie“. A pro jistotu o „východní“ demokracii se nemluví, protože ona vlastně ani neexistuje, vše je podřízeno té západní (tedy až na RF).

VICE-Západní demokracie. Ona existuje i východní, severní nebo jižní?