Petice za referendum o vystoupení z Evropské unie


Nepřihlášený uživatel

/ #7161 B.SOBOTKA PRIJME VSE OD BRUSELU TENHLE ROK ČR KONČÍ

2016-02-15 19:29

Předseda Evropské rady Donald Tusk a premiér ČR Bohuslav Sobotka posoudí v Praze problém migrace a dohodu mezi Velkou Británií a EU. Proč je Česko připravené souhlasit s podmínkami Angličanů, včetně omezení sociální pomoci přistěhovalcům z jiných zemí Evropy, a Polsko je proti?

Podmínkou Britů je, jak se ukazuje, absolutní suverenita v rámci EU: vlastní měna, nová migrační pravidla, sociální ohraničení pro přistěhovalce z EU, osvobození od povinnosti pomáhat při finančních krizích v eurozóně. Chtěli by Češi takové výhody?

Ano, každá z 28 zemí by si o takových výhodách nechala zdát. My jen nedisponujeme takovým potenciálem jako Británie, abychom mohli klást ultimáta. Ovšem, ještě jednou opakuji: EU se nerozpadne, pokud Anglie odejde. Ale odchod Francie nebo Německa Unie nepřežije.

Ukazuje se, že v Evropské unii jsou si všichni rovni, ale někteří rovnější…

Jistě. Uvnitř EU jde proces socializace, kdy se malé země přizpůsobují normám formovaným Německem a Francií, přičemž často odevzdávají část národní suverenity. Musíme se s tím smířit, je to poplatek za eurointergraci, kterou jsme si sami vybrali.

Zůstane Británie v sestavě EU? Jaká je Vaše prognóza?

Pokud se situace okolo běženců ještě zhorší, tak ji na 100 % ztratíme, což bude cena za neúspěchy migrační politiky Německa. Vše bude ještě záviset na těch, kdo formují veřejné mínění na ostrově. Svůj názor vyjádří Britové v referendu 23. června.

Více: B.SOBOTKA PRIJME VSE OD BRUSELU ČR BRZY SKONČÍ