Petice za referendum o vystoupení z Evropské unie

Vlastenec

/ #13617 Zahraniční džihádisté opouštějí Islámský stát

2017-04-29 14:48

Islámský stát (IS) opouštějí ve velkém jeho zahraniční bojovníci a příznivci, protože hnutí ztrácí kontrolu nad územími v Iráku i Sýrii. Přes hranici do Turecka se v uplynulých týdnech snažily přejít desítky členů IS. Napsal to britský list The Guardian.

Některým se zřejmě ilegální přechod hranice podařil, většina však byla podle listu zadržena. Jsou mezi nimi nejméně dva Britové a jeden Američan i se svými ženami.

Guardian s odkazem na zdroje z Islámského státu napsal, že se jeho řady ztenčily s postupem spojenců proti jeho syrské baště Rakce a iráckému Mosulu. Současně podle listu úřední místa v Turecku i v dalších zemích v Evropě zaznamenaly, že jejich ambasády stále častěji kontaktují lidé, kteří se od roku 2013 připojili k Islámskému státu a teď se chtějí vrátit.

Britský deník zároveň upozornil, že se do Turecka snaží proniknout i radikálové, kteří zůstávají ideologii IS věrní a mohli by se pokusit o krvavou pomstu za pád samozvaného chalífátu v Evropě.

A už se džihádisté hrnou domů, to se v Anglii, Francii apod. nebudou stačit divit. Holt co si vypěstovali, s tím musí žít. Hlavně jim zde postavme nové mešity, ať mají kde verbovat bojovníky za džihád, když se jim projekt v Levantě rozpadl!