Petice za referendum o vystoupení z Evropské unie

Evropan

/ #14158 Zeman se zachoval jako duše prodejná

2017-07-16 06:23

Smrt disidenta: Sobotka zareagoval jako státník, Zeman jako ubohý slizký zbabělec

Premiér Bohuslav Sobotka zaslal kondolenci vdově po čínském disidentovi, jehož smrt oznámily ve čtvrtek čínské úřady. „Pociťujeme hluboký zármutek nad ztrátou Vašeho manžela, který ztělesňoval odvahu a lidskost a jenž se mimo jiné inspiroval odkazem bývalého českého prezidenta Václava Havla.“ Hrad (pozn. tedy Bumbál) s trapnou výmluvou neposlal samozřejmě nic.

Že se Sobotka takto vyjádřil, je zcela správné a zaslouží si pochvalu, stejně tak Zaorálkovo ocenění disidenta na Twitteru. Aspoň se tak smazává někdejší ponížené ujišťování Číny od našich ústavních činitelů. Zeman se zachoval jako duše prodejná, zbabělá a trapná a už ani nemá cenu to komentovat, jen tak občas letmo připomenout a sledovat, jak rozklad v přímém přenosu pokračuje.

Norský Nobelův výbor se teď obává o osud vdovy po čínském disidentovi. Od roku 2010, kdy literát dostal Nobelovu cenu za mír, byla jeho choť de facto držena v domácím vězení. „Podle přátel manželského páru snaha přesvědčit vládu, aby Liou mohl být léčen v zahraničí, nevycházela ani tak z jeho zdravotního stavu, ale byla spíše pokusem dostat za hranice jeho ženu trpící silnou depresí. Před nečekanou diagnózou jejího chotě to byla právě ona, kdo podle přátel potřeboval naléhavěji pomoc: v roce 2014 u ní lékaři zjistili srdeční problémy.“ (ČTK)

V době, kdy čínské ministerstvo zahraničí vyhlašuje, že „Liou Siao-po byl odsouzený zločinec, který porušil čínské právo“ a že „udělení Nobelovy ceny za mír takové osobě odporuje duchu tohoto ocenění a uráží jej“, je načase se vymezit vůči cynickému režimu v Pekingu ještě víc. Česká republika by mohla nabídnout vdově politický azyl a v tomto smyslu tlačit na čínské úřady.

Změnit situaci v Číně a dalších zemích, kde se porušují lidská práva, není ani v moci velkých států, natož toho našeho. Ale pokud jde o jednotlivé lidské osudy a zaujetí jasného postoje, to dělat můžeme. Tím spíš, že tolik odvahy to nevyžaduje, protože nám Čína nic moc provést nemůže a tak lukrativní kšefty s ní zas neděláme. Ty mají jen někteří, kteří nám mohou být ukradení. Mohli bychom po poněkud matném období získat na mezinárodní scéně aspoň nějaké body. Ministr Chovanec by měl zvážit, jestli tedy nepřijmout aspoň jednoho uprchlíka navíc, třeba zrovna vdovu po Liou Siao-po. A jako bonus konečně odstranit ty vystavované čínské mrtvoly, abychom žili v trochu normální zemi.

http://forum24.cz