Petice za referendum o vystoupení z Evropské unie

Evropan

/ #14738 Jedna z nejstarších demokracií v Evropě ruší zákon o referendu!

2018-03-16 19:42

Nizozemští poslanci hlasovali pro zrušení poradních referend. Vládní návrh podpořilo 76 zákonodárců, proti jich bylo 69, informoval server NOS.nl. Opozice krok kritizovala s argumentem, že občanům se tak bere demokratický nástroj, který byl v praxi využit pouze jednou. O záležitosti měli podle opozičních poslanců hlasovat lidé v referendu.

Nizozemsko se chystá konzultativní referenda zrušit po komplikacích, které mu předloni způsobilo nezávazné všelidové hlasování o asociační dohodě EU s Ukrajinou. Čtyřčlenná vládní koalice v čele s liberály (VVD) premiéra Marka Rutteho se v koaliční dohodě po loňských volbách zavázala k přehodnocení zákona z roku 2015. Ten občanům umožňoval požadovat vypsání poradního referenda o jakémkoli schvalovaném zákoně po sesbírání 300 tisíc podpisů.

Záhy po schválení zákona o referendu se během tří měsíců podařilo shromáždit dostatek hlasů pro konání referenda o asociační dohodě mezi EU a Ukrajinou. V plebiscitu z 6. dubna 2016 Nizozemci dohodu odmítli většinou 61 procent hlasů při pouze 32 procentní účasti. Nizozemská vláda si zkomplikovala život předem daným ujištěním, že bude referendum považovat za závazné, pokud volební účast dosáhne alespoň 30 procent. Následovaly měsíce lavírování. Nizozemsko nakonec asociační dohodu ratifikovalo, když si na konci roku 2016 vymohlo na summitu EU od ostatních evropských lídrů proklamaci, že ratifikace neznamená pro Kyjev postavení kandidátské země a že unii nezavazuje k vojenské pomoci Kyjevu.

Zavedení poradního referenda na národní úrovni podle nizozemské vlády nenaplnilo očekávání jednak kvůli sporným kritériím jeho konání, jednak kvůli nejednotným interpretacím výsledku hlasování. Vládní strany zpochybňovaly zejména konání referend o mezinárodních smlouvách.

Za několik týdnů má o zrušení referend ještě hlasovat horní komora nizozemského parlamentu. I v ní mají vládní strany těsnou většinu.