Petice proti trvalému označování - čipování psů - zatím ne občanů

Dedahad

/ #97 Rekapitulace - tím ale PETICE NEKONČÍ !

2013-01-17 15:40

REKAPITULACE – PETICE PROTI TRVALÉMU ČIPOVÁNÍ PSŮ -

Petice proti nucenému čipování psů vznikla v předvánočním období 2012 jako občanská iniciativa dvou seniorů , chovatelů psů , a to bez jakékoliv jiné iniciace či pomoci , pouze jako reakce na vyhlášku města Ostravy č. 9 / 2012.

Nejsme podporováni žádnou politickou stranou ani hnutím , žádnými organizacemi , vše je věcí autorů „Petice“ a teď i aktivních a sympatizujících občanů , nejen z Ostravy . Každá skutečná a nezištná pomoc ve prospěch občanské iniciativy a „Petice proti nucenému čipování psů“ je vítána a děkujeme za ni .

Nucené čipování psů nepřináší psům ani jejich chovatelům vůbec žádný užitek /chcete-li přidanou hodnotu /, ba právě naopak, přináší nezanedbatelné výdaje se spoustou nadbytečných povinností i s množstvím vydané energie .

Zatím nikdo z představitelů města občany neupozornil ani na možná a zbytečná rizika po čipování včetně možných komplikací a případného léčení .V zahraničních odborných časopisech jsou takové případy popsány .

Jsme toho názoru , že pokud po někom něco vyžaduji , tak náklady musím i uhradit, realita je však v Ostravě zatím zcela jiná. My však nežádáme úhradu čipování , žádáme jen , aby normální občan ČR se mohl sám a svobodně rozhodnout , zda čipování jeho pes potřebuje či nepotřebuje . Že se bráníme šikaně ze strany úředníků či zastupitelů města je jak doufáme lidsky pochopitelné. Nijak však nezavrhujeme myšlenku bonusu ze strany města za dobrovolné čipování psa.

Jsme svéprávnými občany ČR , kteří nechtějí být šikanovaní a obtěžovaní dalšími a dalšími příkazy , zákazy , vyhláškami , pokyny a tím také finančními ztrátami včetně hrozby až nehorázných pokut hraničících s ….... . Srovnávat a zlehčovat bolest psa při čipování s očkováním je sice možné , musí se však dodat , že očkování či injekci pes může potřebovat / ale také nemusí / ke svému léčení či uzdravení , oproti čipování , které pes nepotřebuje nikdy a způsobuje mu naprostou zbytečnou bolest a stres , větší či menší . V médiích publikovaný ojedinělý názor , že čipování je pro psa asi jako technický průkaz pro auto je naprosto zdrcující a vypovídající o smýšlení některých jedinců . Zákon na ochranu zvířat proti týrání stále ještě existuje a je platný !#

Již opakovaně jsme žádali představitele města o jednání o tomto problému , zatím bohužel bez jakékoliv odezvy . Ano , chceme m.j. požadovat i oficiální zprávu o hospodaření s financemi vybranými za poplatky za psy . Proč mají chovatelé řádně se starající o své psy hradit provoz psího útulku , to je snad povinností města resp. těch nezodpovědných chovatelů , kteří nemají psy evidované ! A ti , kterým pes uteče stejně zaplatí nejen pokutu , ale i „hotelové ubytování“ , bez ohledu na to , zda pes je čipován . A vyhláška č. 9 / 2012 bohužel není ku prospěchu občanů města , ale ku prospěch psích útulků .

Ztráty města způsobené nevybranými poplatky za psy , kteří nejsou evidovaní se jen odhadují v řádu x,x milionů korun ročně . To , jak se zdá , nikomu nevadí , nikdo za to nenese odpovědnost ! Kolik roků už to takto funguje ?##

Zamyslel se vůbec někdo nad nuceným čipováním psa , jenž již u své rodiny pouze dosluhuje a ….... ?

Dobrovolnost patří k základům lidské svobody ! V případě , že tento postoj se promítne i do vyhlášky č. 9 / 2012 , bude PETICE ukončena .

Pány zastupitele žádáme o maličkost – dobrovolnost - a věříme , že naše psy a tím i nás nebudou nutit k emigraci ze snad stále ještě naší Ostravy !

Za petiční výbor : Petr Hadaščok a Štefan Šustai



# Problém představuje výklad tohoto zákona, který si Ostrava vyložila tak, že de-facto každý pes na území města v trvalém chovu je dle „§ 13b Toulavá a opuštěná zvířata“ zvířetem toulavým nebo opuštěným a aplikovala na něj a jeho chovatele odstavec č.2 a částečně č.3 zmíněného zákona, aniž by již s dostatečným předstihem také uplatnila odstavec č. 1 (včas informovala veřejnost o svém záměru) a vůbec nevzala v potaz majetková a ústavní práva a specifické jednotlivé životní situace (např. stáří psa, možné následky v kombinaci očkování + čip, druh psa, kdo bude odpovídat za vzniklou škodu majitelům zvířat a za případné škody způsobené únikem dat z databází, vadou čipů, neschopností čteček číst data podle ISO norem atd.) – cituji: č. „(2) Obec může obecně závaznou vyhláškou stanovit chovatelům povinnost nechat trvale označit psy, kteří dosud označeni nejsou, osobou odborně způsobilou k výkonu této odborné veterinární činnosti podle veterinárního zákona1f), a to prostředky, které způsobují při aplikaci jen mírnou nebo přechodnou bolest, zejména tetováním nebo identifikací čipem. Obec může obecně závaznou vyhláškou stanovit povinnost přihlásit psy do evidence a upravit náležitosti a způsob vedení evidence označených psů a jejich chovatelů.“ č. „(3) Obec může nechat trvale označit osobou odborně způsobilou k výkonu této odborné veterinární činnosti podle veterinárního zákona1f) toulavé a opuštěné psy v obci, kteří dosud označeni nejsou, a to prostředky, které způsobují při aplikaci jen mírnou nebo přechodnou bolest, zejména tetováním nebo identifikací čipem. Označení těchto psů hradí obec. Přihlásí-li se chovatel psa nebo zjistí-li jej obec, je povinen obci jí vynaložené náklady na označení toulavého psa nahradit.“ - viz Zákon České národní rady č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání § 13b v platném znění - dostupné online





## ...Vyslechnuto : městské obvody Ostravy vyberou na poplatcích ze psů ročně cca 10,2 mil. Kč, přičemž náklady na výběr a správu jsou odhadem 4,5 mil. Kč (platy úředníků, nezapočítáno vybavení, poštovné apod.). Cílem čipování není nic jiného než zvýšení příjmů z této daně, aniž by plátce měl z této daně jakýkoli užitek (vyjma např. sáčků na výkaly za cca 50 Kč). Dále že byla zvolena varianta nařízení využít nejdražší možnou variantu - nejlevnější alternativa je adresář za 5,50 (s výhodou okamžitého zjištění majitele), druhou variantou je tetování za cca 90 Kč.",