Petice proti trvalému označování - čipování psů - zatím ne občanů

rozum

#1

2012-12-29 11:03

Čipování psů je nesmysl. Kdo bude chtít, vyhlášku obejde. Proč by třeba psi, kteří se pohybují jen na zahradě svých majitelů měli mít čip?! Nebo co psí útulek? Očipuje všechny psy, o které se stará? Jde jen o nový přísun peněz do městské pokladny? Přemýšlel někdo při schvalování této zbytečné vyhlášky vůbec hlavou? Rozum zůstává stát nad blbostí za kterou zas jen slušný člověk musí zaplatit!!!

Tento příspěvek byl odstraněn autorem petice (Zobrazit podrobnosti)

2012-12-29 12:39


Paja

#3 čipy

2012-12-29 18:54

Já se taky přidávám,mě to přijde taky zbytečné!!!Hlavně,že už ví,jak vysoká má být pokuta za nedodržení,ale udělat pro psy nějaké pořádné hřiště,podobné těm jaké mají v Brně to nikoho ani nenapadne!!!Nehledě k tomu nač čipovat,když se mají vodit jen na vodítku a já třeba mám psa tetovaného na úřadu je nahlášený takže identifikovatelný!
Jak postihují a chytají ty co už dýl jak měsíc hazí petardy? Na to mají taky přeci vyhlášku a střílí se o sto šest .Jednodušší je nahánět pejskaře.

Nepřihlášený uživatel

#4 Re:

2012-12-30 17:59

#1: rozum -

Nám pes jednou utekl (po Silvestru) a v útulku ho obratm načipovali, je to už šest let....jinak souhlasím. Mám psa načipovaného kvůli cestování do zahraničí, ale nechápu, proč by měla mamka čipovat naši šestnáctiletou jezevčici, která se pohybuje pouze po zahradě! Stačí snad, že za ni platí a je řádně přihlášená...

Asta

#5 Čipování psů

2013-01-01 22:10

Je hloupost čipovat staré psy, měl by být rozumný věkový limit!
Dedahad

#6 Re: Čipování psů

2013-01-01 22:49

#5: Asta - Čipování psů

Je hloupost povině čipovat všechny psy - nejenom ty starší ! Pokud někdo chce či nutně potřebuje svého psa čipovat , nic mu v tom nebrání ! A řečičky o bezbolestnosti čipování jsou jen a pouze účelové , hloupé silácké řeči ! A chci vidět toho , komu se svěřil jeho pes , že se toho nebojí a že to bolí stejně jako injekce ! Je to více či méně traumatizující a bolestivý zásah do těla zvířete včetně vsunutí cizího předmětu pod kůži do krku a tudíž dle mnoha názorů může jít i o týrání zvířete ! A na to jsou snad zákony ! Žádný ZÁKON NEUKLÁDÁ POVINNOST ČIPOVAT PSA , ZÁKON UKLÁDÁ POVINNOST EVIDOVAT PSY a to splňují evidenční známky.

A nesrovnávejte to prosím s povinným očkováním - to už je úplně jiná kapitola , to  nikdo rozumný nezpochybňuje a nikdo proti tomu není ! Bohužel nikomu ale nevadí , včetně předkladatele vyhlášky č  9 /2012 , že  neevidovaní psi nejsou pravděpodobně ani očkováni a většina problémů je právě s těmi neevidovanými psy či jejich majiteli ! Podle evidenční známky a čísla na ní by neměl být problém majitele psa dohledat , musí však být evidence řádně vedena a tam by se mělo začít !

OPENKARD , SKARTA , POVINÉ ČIPOVÁNÍ PSŮ ............a  posléze ....ČIPOVÁNÍ OBČANŮ ...... nechci se toho dožít !

kapi

#7

2013-01-02 17:20

nechápu hysterii.tetování psa je daleko horší než jedna "injekce". každý zodpovědný majitel nechává psa očkovat 1 x ročně a rozumný s tím nemá problém. takže navrhnem petici proti očkování na vzteklinu ,psince atd? jsme majitelé chovné stanice a toto opatření vítáme i s ohledem na scizení psa,cesty do zahraničí...
to že vytetované číslo je po určité době nečitelné způsobí,že spousta zatoulaných psů se nevrátí ke svým majitelům. čip je čitelný pořád. jen názor z druhé strany...
Dedahad

#8 Re:

2013-01-02 17:48

#7: kapi -

KAPI - je třeba číst , předpokládám , že čtení zvládáte ! Tak jen o jeden příspěvek výše je něco nejen proti čipování psů , ale i PRO povinné očkování ! Teď již začínám rozumět zastupitelům statutárního města Ostravy , kteří nevidí , neslyší , nečtou - jen to svoje ! Začíná to stejně , jak to skončilo v roce 1989 , pro čipování bylo 42 zastupitelů , NIKDO nebyl proti . Takhle se brzy dočkáme čipování i občanů .


Nepřihlášený uživatel

#9

2013-01-02 19:49

nesouhlasím s tímto projektem, který mne jako občana NUTÍ k něčemu s čím nesouhlasím a nenabízí volbu, za psa PLATÍM a starám se o něj!! Psům, kteří mají špatné majitele to spíše ublíží...
72

#10 čip a co dále..?

2013-01-02 20:15

pokud tady chovatel s chovnou stanici souhlasi s cipovanim, tak mel poucit, ze neni cip jako cip. obycejny cip bude opravdu jen pomahat mestske policii k dohledani majitele.., ale pokud se pes zabehne v jinem meste, tak vam jej dle cipu nikdo nenajde, nebot obycejny cip je jen pro dane mesto.. takze by to mel byt evropsky cip, pak to smysl ma. ale i tak nesouhlasim, dle mne je to jen biologicky pokus na zviratech. Diktatura... Kamaradce se zabehl pejsek, byl cipovany, ale ani tak ji to nepomohlo.., ktery veretinar kontroluje cipy a majitele??? Psa mam nahlaseneho, platim, ma tetovani. s cipy nesouhlasim a nechci je!! chci mit volbu rozhodnuti! druheho pejska mam cipovaneho, ale to jen ze je z utulku z ostravy, kde psy cipuji...
Haf

#11 Hafhaf

2013-01-02 20:50

Nesouhlasím ani kdyby bylo čipování psa zdarma z principielních důvodů:
- čipování nemůže žádným způsobem ovlivnit zodpovědné chování pejskaře - čip nezajistí psům lepší podmínky, krmivo, vodu, ustájení v teplé boudě bez řetězu ani za pejskaře nebude sbírat hovínka. Ti, kteří psa trápí nebo po něm neuklízí tak budou činit dál.
- čipování nezajistí ani výrazně lepší platební morálku za psy
- čipování bude stát spoustu psů, kteří si své majitele nevybrali, život, protože ten, kdo se psa bude chtít zbavit tak učiní definitivním způsobem. Dosud obvyklý způsob kdy nalezený pes skončil v útulku a měl naději na nové páníčky bude nahrazen utracením.
čipování tedy nepomůže psům ani obyvatelům, pouze sníží náklady města za útulky a to opět na účet slušných pejskařů, kterým přibude další poplatek, zatímco nezodpovědní se povinnosti vyhnou stejně jako se vyhýbají evidenci doposud.
Takže mi nezbývá než vyhlásit občanskou neposlušnost. Náš šťastný pes je identifikovatelný dle tetování, známky a to mu úplně stačí a říkal, že se kdyžtak přestěhuje někam jinam a v tom divném městě Ostravě si ponechá jen přechodné bydliště, haf
Dedahad

#12 Re: Hafhaf

2013-01-02 22:25

#11: Haf - Hafhaf

 

Závěr vyhlášky č.9 / 2012  z 24.12.2012 - netřeba nic dodávat !

3. Povinnosti stanovené touto obecně závaznou vyhláškou se nevztahují na chovatele psů, jejichž psi se na území statutárního města Ostravy nezdržují trvale a zdržují se zde pouze výjimečně.

Čl. 6
Účinnost

Tato obecně závazná vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. 1. 2013.

Ing. Petr Kajnar v. r.
primátor

Ing. Dalibor Madej v. r.
náměstek primátora

pitakjos

#13 Politika Magistrátu ! ! !

2013-01-03 11:01

Další důvod jak přesunout pozornost a síly městské policie jinam, než proti činnosti nepřizpůsobivých občanů z četných ubytoven Ostravy, které nás trápí nejvíc....
Dokonalý návod jak podpořit migraci občanů za hranice Ostravy i se svými psy....
pejsek

#14 Zvýšení příjmů města!

2013-01-03 12:33

Je neuvěřitelné co se děje. Proč by měli být čipováni i psi, kteří mají tetování! Jedná se pouze o zisk financí pro město. Ani samotné čipování neochrání psa, majitele ani případnou třetí osobu. Místo dohledu nad sbíráním exkrementů by se měli hlídat osoby které si vyrazí se svými psími miláčky na procházku bez vodítka a nezvladaji sveho psa... Jeste bych pochopila, kdyby se čipování týkalo nově narozených psů s účinností od tohoto roku a ti ostatní by prostě v poklidu dožili nebo se mohli rozhodnout zda čip nebo tetování...
Dedahad

#15 Re: Politika Magistrátu ! ! !

2013-01-03 16:29

#13: pitakjos - Politika Magistrátu ! ! !

http://gidnes.cz/u/disk/rvoun.gif...

Čipování lidí se nechci dožít , vše k tomu směruje 

http://gidnes.cz/u/disk/rvoun.gif...

Emigrace občanů Ostravy zdárně probíhá / - necelých 300 000 občanů k 1.1.2012 a cca 296000 o rok později / , konšelé dělají vše pro zahájení masivní emigrace pejsků i jejich pánů !

 


Nepřihlášený uživatel

#16 Re: Re:

2013-01-03 16:32

#8: Dedahad - Re:

používate velmi expresivní výrazy cituji- čipování občanů...Začíná to stejně , jak to skončilo v roce 1989". Tyto věty působí sice chlapácky,ale nemají nic společného s čipováním psů. Můžu argumentovat ze stejného soudku-zastupitelé města byli zvoleni v demokratických volbách,takže rozhodnutí města se Vám nemusí líbit,můžete protestovat všemi zákonnými prostředky,ale to Vás nezbavuje povinnosti postupovat dle vyhlášky. Dle mého názoru je to jen plácnutí do vody. Souhlasím s čipováním!!

Dedahad

#17 Re: Re: Re:

2013-01-03 17:09

#16: - Re: Re:

Nepřihlášený uživateli !

Jedna část pravdy je skutečně o tom , že zastupitelé města byli zvoleni ve volbách , ne však pro to , aby sekýrovali či šikanovali občany , házeli jim klacky pod nohy a vlastně znepříjemňovali či ztrpčovali život . Druhá část pravdy je však o tom , že mají občanům naslouchat , radit se s nimi , pomáhat jim a ne jen dělat výběrčí daní a dnes i poplatků !

UHLÍŘI ZAPLAŤ DANĚ - NEZNÁTE NÁHODOU TUTO VĚTU ?

Co za to páni konšelé nabízejí ? Bolest a stres pro psy a  značně na....krknuté občany ? A co více ? Jen v Ostravě 3 se na poplatcích za psy vybere ročně odhadem více než 6 000 000 Kč a tato suma by mohla být třeba i dvojnásobná, ale to by museli platit VŠICHNI , ale skutečně všichni chovatelé psů ! A kolik z těch 6.milionů šlo ve prospěch těch,  kteří je zaplatili ? Kolik činí příspěvek radnice na povinné očkování , které jen tak mimochodem nikdo nijak nezpochybňuje ! To že s čipováním souhlasíte je vaše věc a nikdo vám to nebere, necháte  však čipovat někoho ze svých blízkých , na to mít odvahu zcela určitě nebudete !

Neouhlasím s čipováním a udělám vše pro změnu !

Je vám známo , že týrání zvířat  je trestné ?

 

Dedahad

#18 OZV č. 9 / 2012 z 24.10.2012 - ěipovací

2013-01-03 19:43

Nacházíte se zde: Úvod › Úřad › Právní předpisy › Vyhlášky statutárního města Ostravy › 9/2012
Obecně závazná vyhláška č. 9/2012

Obecně závazná vyhláška č. 9/2012, kterou se upravuje trvalé označování psů a evidence jejich chovatelů.

Zastupitelstvo města Ostravy se usneslo dne 24. 10. 2012 podle § 10 písm. d) a v souladu s § 84 odst. 2 písm. h) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, a § 13b odst. 2 zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů, vydat tuto obecně závaznou vyhlášku:

Čl. 1
Trvalé označování psů

Chovatel1) psa chovaného na území statutárního města Ostravy je povinen nechat psa trvale označit elektronickým čipem, který odpovídá ISO standardu požadovanému předpisem Evropského společenství2) (dále jen „čip“) a to nejpozději do 30 dnů ode dne, v němž pes dovršil věku 3 měsíců.

Čl. 2
Úhrada nákladů za trvalé označování psů

Trvalé označování psů se provádí na náklady chovatelů psů .

Čl. 3
Evidence chovatelů psů

1. Statutární město Ostrava (dále jen „evidenční orgán“) vede evidenci chovatelů psů označených čipem (dále jen „evidence“).
2. Chovatel psa chovaného na území statutárního města Ostravy je povinen se do evidence vedené evidenčním orgánem přihlásit ve lhůtě do 30 dnů ode dne, kdy byl pes označen čipem nebo kdy se uvedený chovatel stal chovatelem psa označeného čipem.
3. Při přihlášení se do evidence uvede chovatel psa následující údaje:
a) své jméno a příjmení, datum narození a údaj o trvalém pobytu, jde-li o fyzickou osobu, nebo firmu či název, sídlo a IČ, jde-li o právnickou osobu
b) jméno, datum narození, plemeno, pohlaví a barvu psa, případně jeho zvláštní znamení
c) evidenční číslo a typ čipu, jímž byl pes označen, a datum označení psa čipem, které doloží potvrzením vydaným odborně způsobilou osobou3), která provedla označení psa čipem
d) kontaktní údaje pro případ ztráty psa.
4. O přihlášení do evidence vydá evidenční orgán chovateli psa potvrzení.
5. Chovatel psa je povinen evidenčnímu orgánu pro účely evidence ohlásit ukončení chovu psa na území statutárního města Ostravy, jeho úhyn, ztrátu nebo únik a to nejpozději do 30 dnů ode dne, kdy nastala některá z uvedených skutečností.

Čl. 4
Sankce

Porušení povinností stanovených touto obecně závaznou vyhláškou lze postihovat jako přestupek4) nebo jako správní delikt5).

Čl. 5
Přechodná ustanovení

1. Chovatel, který před účinností této obecně závazné vyhlášky nechal psa trvale označit čipem nebo se stal před účinností této obecně závazné vyhlášky chovatelem psa označeného čipem, je povinen se do 90-ti dnů ode dne účinnosti této obecně závazné vyhlášky přihlásit do evidence. V tomto případě se má za to, že povinnost trvalého označení psa podle této vyhlášky je splněna i v případě, že použitý čip neodpovídá normám ISO 11784 a 11785.
2. Chovatel je povinen nechat psa, který je ke dni účinnosti této obecně závazné vyhlášky starší 3 měsíců a který nebyl před účinností této obecně závazné vyhlášky označen čipem, označit čipem nejpozději do 12 měsíců ode dne účinnosti této obecně závazné vyhlášky.

3. Povinnosti stanovené touto obecně závaznou vyhláškou se nevztahují na chovatele psů, jejichž psi se na území statutárního města Ostravy  nezdržují trvale a zdržují se zde pouze vyjímečně.

Čl. 6
Účinnost

Tato obecně závazná vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. 1. 2013.

Ing. Petr Kajnar v. r.
primátor

Ing. Dalibor Madej v. r.
náměstek primátora


Nepřihlášený uživatel

#19 celé je to nesmysl

2013-01-03 20:02

no... já svého přihlášeného psa rozhodně čipovat nebudu, ať už ta petice dopadne, jak chce... a při prvním náznaku problémnů ze strany města ho odhlašuju (tudíž za něj přestávám platit)... na případný dotaz městské policie následně logicky odpovídám, že pes je v ostravě pouze na návštěvě, tudíž čipování nepodléhá... a vzhledem k tomu, že nejsem ze zákona povinen příslušníkům sdělovat, kde pes registrovaný je (nejsem jim dokonce ani povinen sdělovat své jméno výjma případů přesně definovaných v zákoně o policii), jsem zvědav, co s tím pak budou dělat... :P kdo chce kam, pomozme mu tam... :)
72

#20 Re: Re: Re: Re:

2013-01-03 20:16

#17: Dedahad - Re: Re: Re:

Souhlasím s Vámi, je to jako za totality. Páni rozhodují a poddaní by měli poslouchat?? Proč se raději na radnici nezaobírají lidmi,kteří škodí, ničí....Proč zase "buzerují" slušné lidi, kteří si plní povinnosti?? Ale v této zemi je to asi všchno postavené na hlavu. Prostě demokracie po česku, to je smutné..  A opravdu se naskýtá otázka, zda žít v Ostravě pod vedením cizinců má budoucnost...

einy

#21 Re: čip a co dále..?

2013-01-04 00:12

#10: 72 - čip a co dále..?

Obyčejný nebo evropský čip? Co to proboha melete? Zamyslete se nad tím co říkáte. Používané čipy jsou v drtivé většině stejné a nebo jsou k nim kompatibilní čtečky. Problém je někde jinde. Číslo čipu Vám veterinář zanese do databáze, kam mají přístup pouze veterináři a policie (to jenom kvůli zákonu na ochranu osobních údajů). Pokud ovšem chcete mít širší pokrytí, tak si číslo čipu musíte přes internet zadat do nějaké veřejné databáze, kterých je hned několik, bohužel jsou zpoplatněné. Pokud někdo tvrdí, že čip nepomohl, tak to se klidně může stát, ale ať se dotyčný zamyslí nad tím kolik úsilí do toho vložil a na kolika místech číslo čipu zveřejnil.

Rdm

#22 Re: Re: čip a co dále..?

2013-01-04 01:21

#21: einy - Re: čip a co dále..?

1) Čip musí odpovídat ISO 11784 a 11785 a vyžaduje to i ta vyhláška

2) veterinář zanese číslo čipu do databáze vedené veterinární správou a případně do databáze výrobce čipu (ale to není pravidlem). Policie žádnou databázi psů neprovozuje, protože jí to nepřísluší a nepřísluší to ani městu

3) Pokud bude čip značky DataMars nebo BackHome, tak je registrace do databáze výrobce zdarma a tato databáze je pak napojena na celosvětovou síť Petmaxx, takže vyhledání psa je pak možné v řadě zemí na světě


Nepřihlášený uživatel

#23 Re: Re: Re: čip a co dále..?

2013-01-04 07:00

#22: Rdm - Re: Re: čip a co dále..?

jasné,stručné.vyčerpávající.

Dedahad

#24 Re: Re: Re: Re: čip a co dále..?

2013-01-04 08:08

Filip

#25 jsem proti!!!!

2013-01-04 11:56

Nechci čipování není to ani zdaleka tak vyzkoušené, aby mi někdo zaručil, že to pejskovi nebude způsobovat problémy a když mi i veterinář potvrdil, že je samotné čipování hodně bolestivé, tak jsem zásadně proti.