Petice na podporu Ferdinanda Porsche

Quoted post

Vybrat přezdívku

#19 Předmět

2013-11-29 22:34

Pod peticí uvádíte odkaz:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Ferdinand_Porsche
Vy jste ten článek nečetl? Není tam snad jasně napsáno, že FP byl nacista, člen NSDAP, SS (SS-Oberfuhrer), že dostal SS-prsten cti, atd. atd.? Aha, u něho to lze omluvit, jasně, už to chápu. Kdyby ho nebylo, asi bysme jezdili pořád na koni.

Odpovědi

Honza

#51 Re: Předmět

2013-12-04 08:09:14

#19: Vybrat přezdívku - Předmět

No a? Tak byl členem strany a její politické organizace. Podobně jako bylo mnoho jiných členy KSČ a LM, SČSP, ROH,...

Doba byla taková. I Oskar Schindler byl členem NSDAP, navíc usvědčený zrádce a špion. Fuj fuj, vymažem jej taky!

V téhle petici nejde o to, jestli někdo byl nebo nebyl nacista. Jde o princip. Historie není růžová, a naším úkolem není přebarvovat si ji ex post narůžovo, ale brát ji tak, jak je. A Porsche se ve Vratislavicích narodil, to je prostě fakt. Další fakt je, že významně přispěl k obohacení znalostí lidstva, jeho dílo jej přerostlo. Většina lidí si při jménu Porsche vybaví automobil, někteří i to, že se narodil ve Vratislavicích, a jen pan Hrstka se osype, protože slyší nacistu. A pro svou zvrácenou touhu se zviditelnit a páchat dobro tancuje po díle někoho jiného. Co udělal pan Hrstka tak významného a prospěšného pro společnost, že si dovoluje překrucovat dějiny?

Pro Vratislavičany by bylo mnohem lepší na Porscheho jménu vybudovat byznys, pořádat srazy aut, do toho občas nějakou výstavu. Ale aktivista řek ne, tak radši budou dělat, že Porscheho neznají.


Nepřihlášený uživatel

#60 Re: Předmět

2013-12-05 01:07:37

#19: Vybrat přezdívku - Předmět

to je stejné jako když je Špotáková (ta co hází oštěpem) členem naší armády, má hodnost a když vyhraje zlatou, tak ji povýší, no a FP udělal pro Německo zase skvělé konsktukce, za což mu bylo uděleno vyznamenání a byl povýšen....víte to je prostě dobou, on nikoho nezabíjel, členství SS bylo "formalitou" vycházenící ze stavu věcí té doby