Petice proti umístění busty Karla Kryla v budově parlamentu ČR

Quoted post

Ota Nepilý

#60 Re: Re:

2014-09-26 09:13

#57: Vojtěch Klimt - Re:  

Petice může být právním nástrojem, ale neplatí petice internetová, ta je pouze orientačním názorem veřejnosti. Pro právní vymáhání změny, referenda, dlašího projednávání, musí být petice písemná s originál popisem a celou adresou i rodným číslem.

Aby se peticí musel někdo z úředníků, z vlády, z právního hlediska zabývat, musí být nasbírán určitý počet platných podpisů pro daný problém. Např. petice v Brně za referendum o poloze hlavního nádraží potřebovala min. kolem 15 tisíc platných podpisů. Zde se vycházelo požadovaných % obyvatel města, kteří se k problému musí vyjádřit, aby byl jejich názor zohledněn. Pokud se petice týká celého národa, je zákonem daný počet hlasů, kdy už to úřady nemohou ignorovat a musí vyhlásit referendum pro občany. 

Jinak si myslím, že Karel Kryl má nad těmito věcmi už velký nadhled a neprožívá to stejně jako my, ale určitě nám fandí, že nejsme k věřejným věcem lhostejní a ozveme se, když se nám něco nelíbí :-)

Odpovědi

Vojtěch Klimt
Autor této petice

#61 Re: Re: Re:

2014-09-26 09:23:21

#60: Ota Nepilý - Re: Re: 

Právním nástrojem může být petice jen v případě žádosti o vypsání místního referenda, na celostátní úrovni se bohužel nelze ani peticí domáhat právního nároku. Nicméně je třeba se ozvat, abychom se sami před sebou nemuseli stydět. Bude-li na petici alespoň jeden podpis a úplné údaje, což budou minimálně mé, bude se jí příslušný úřad zabývat. Zapojí-li se někdo další (jednu nabídku už mám) v zajišťování podpisových archů s úplnými údaji a podpisy, budu jenom rád.