MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#26241 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: R: Zeman to je lepsi nez mit prezdivku CERNA RUKA.

2014-12-21 05:43

Odpovědi

Roman Skácel
Hodonín

#26246 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: R: Zeman to je lepsi nez mit prezdivku CERNA RUKA.

2014-12-21 08:13:42

#26241: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: R: Zeman to je lepsi nez mit prezdivku CERNA RUKA. 

Demokracie je pouze nadhodnota sociálně-ekonomického systému. Demokracie může fungovat obecně prakticky jak v socialismu, tak i v kapitalismu, jen je mezi oběma systémy velký rozdíl v jejich ekonomické výkonnosti.

Demokracie je formou vlády, máme přímou i zastupitelskou a jejich různé kombinace.

Dnes už můžeme ve světě vidět dokonalé kombinace různých sociálně ekonomických systémů v kombinaci s různě velkou mírou demokracie. Opravdu jediný systém, kde je demokracie funkční plně je ale kapitalistický systém, který deklaruje lidská práva a svobody a má ochranné mechanismy k jejich naplňování. Socialistické (a jim podobné) systémy jsou autoritativní a čím je vyšší míra autoritativnosti, tím je více potlačen princip demokrycie a s ním i svobody a lidských práv. Tyto systémy jsou už na první pohled též velmi málo ekonomicky účinné.

P.S. Pokud tedy můžeme udělat nějaký závěr, demokracie je suverénně nejdražší, zato je však bezpečně nejvýkonějším uspořádáním vládní politické moci a současně i ekonomické výkonnosti státu. Jakékoli prvky socialismu (i kdyby jen v hlavách velké části společnosti, nebo ve formě politické socialistické moci - směrem k sociálnímu státu) samy o sobě demokratickou výkonnost i demokracii samotnou jednoduše ohrožují a snižují její výkonnost.

P.P.S. Kapitalismus je třeba si představit jako dokonale funkční motor, jehož palivem je kapitál a lidské zdroje, mazivem tohoto motoru jsou zákonná pravidla fungování a motor je nastaven tak, že přináší ekonomický efekt, tedy zisk, který je přerozdělován v rámci státu. V kapitalismu tak, že stát participuje na zisku pevnými procenty, v socialismu je zisk zestátněn, takže chybí motivace k jeho zvyšování, což přináší nejprve stagnaci a pak rovnou ekonomické ztráty.

Naše státní zadlužování souvisí právě s tím, že socialistické vlády, jinak demokraticky zvolené ve volbách, jednoduše motor nadále sytí vším potřebným, ale ve skutečnosti velí spotřebovávat na úrovni spotřeby státu daleko více, než je jejich motor schopen vytvořit. Toto klade na motor samotný další nároky do budoucna a pokud dojdeme až na samou hranu výkonnosti motoru, hrozí prostě jeho přehřátí a pak rovnou zadření (Řecko).

Hrát si s nastavením motoru je nezbytné, ovšem hrát si s jeho přetěžováním v běžném provozu může být dosti nebezpečné především výhledově. Přetížený ekonomický motor je totiž tím méně výkonný, čím víc je přetížený...