Maturita pouze pro gymnázia

Quoted post

Ela

#6 Re: Prestiž gymnázií upadá...

2015-05-06 09:12

#3: - Prestiž gymnázií upadá... 

 Netvrdím, že to tak platí ve všech případech, ale rozhodně si nemyslím, že na gymnázia chodí lidé, kteří "nevědí co chtějí a tak se musí učit všeobecné věci". Ze které školy by se pak studenti hlásili na medicíny, farmacii, další obory, které vyžadují komplexnější vzdělání? Medik musí ovládat biologii, fyziku, chemii, ale i psychologii a filosofii a další věci. Pozor s takovými tvrzeními, protože jsou povolání, které prostě přes gympl musí, a naše společnost by se bez nich neobešla.

Studuji na gymnáziu, vím, proč tu jsem, a ne - není to medicína. Nesouhlasím s touto peticí, ale nesouhlasím ani s těmito názory. Také vyšší úroveň maturity pro gymnázia je blbost, nehledě na to, že jeden neúspěšný pokus o úrovně už tu byl. Maturita je v dnešní době vstupenkou na VŠ, a je jedno, jestli jde uchazeč z průmky, gymplu, nebo ekonomky. Tak proč by to gympláci měli mít těžší je proto, že studují "těžší" školu? Státní maturita byla od toho, aby to bylo pro všechny stejný a ten papír měl všude stejnou hodnotu. Pokud chceme zavádět úrovně pro různé typy škol, můžeme se vrátit k původnímu systému. CERMAT už by měl přijít k rozumu...

Odpovědi

..

#8 Re: Re: Prestiž gymnázií upadá...

2015-05-06 09:48:12

#6: Ela - Re: Prestiž gymnázií upadá... 

 Kdo by šel na medicínu? Třeba ti, co studují na zdravotních školách? A farmacie, co třeba lidi z chemické, kteří to zvládají mnohem líp, než studenti gymnázia. Psychologii máme i my na ekonomické střední. Tento předmět se na gymplech moc neučí. Pro většinu oborů na VŠ existuje stejný nebo podobný obor na odborných středních.

Například můj bratr studoval strojírenství. Po maturitě si našel práci a dálkově studoval VUT. Po 2 semetrech odešel, protože se musel všechno od znova kvůli lidem z gymplu, kteří stejně zkoušky nezvládli a odešli.