CHCEME ZŮSTAT SOUČÁSTÍ DEMOKRATICKÉHO SVĚTA

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#142 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2016-04-25 05:48

#141: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:  

 1815 – největší bitva války(ve které britské síly a indiáni vyhnali Američany z Kanady, načež dobyli a vypálili Washington)  a nejzářivější americké vítězství se odehrálo 8. ledna 1815, dva týdny po jejím oficiálním ukončení gentskou smlouvou. Smlouva v té době ještě nebyla ratifikována, Zpráva o ukončení války dorazila  k silám v poli až v únoru, a do té doby trval válečný stav. V bitvě u New Orleans bojovalo na britské straně 7 500 veteránů pod velením generálmajora Sira Edwarda Pakenhama, shodou okolností švagra vévody z Wellingtonu.

Americké síly, čítající asi 4 500 mužů, mnoho z nich zkušených střelců z Kentucky a Tennessee vyzbrojených vysoce přesnými dlouhými puškami, se silně opevnily v zákopech. Jejich velitelem byl Andrew Jackson, generál Unie původem...(.. Tennessee... jeho rodiče pocházeli z Irska)

Ráno 8. ledna 1815 podnikly Britové v sevřených řadách na jejich linie dva útoky. Během půl hodiny byli Britové odraženi, Pakenham padnul, a s ním zemřelo nebo utrpělo zranění dalších 2 036 mužů. Americké síly přišly o 8 mrtvých a 13 raněných. Ačkoli bitva neměla žádný vliv na výsledek války, povzbudila americkou národní hrdost, kterou během konfliktu otřáslo několik demoralizujících porážek. Bitva navíc učinila z Andrewa Jacksona válečného hrdinu.

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#143 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2016-04-25 06:08:12

#142: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:  

 

Jackson svého času jako president prosadil, že vydávání dolarů bude bezúročné... vůči nikomu a výši emisí bude podle potřeb a růstu ekonomiky řídit občany volený Kongres.( „Jste doupě zmijí. Mám v úmyslu vaše hnízdo vypálit a s pomocí Boží ho vypálím“.    Pokračoval a na adresu bankéřů,  kteří připravili jejich vlastní zákon o vydávání peněz a jejich zúročení, dále řekl: „Kdyby lidé jenom pochopili, do jaké míry je náš peněžní a bankovní systém nespravedlivý, do rána by byla revoluce“. Jackson prohlásil, že kdyby centrální banka měla pokračovat v kontrole „naší měny, v dostávání našich veřejných peněz a v držení tisíců našich občanů v závislosti, bylo by to strašnější a nebezpečnější než námořní a pozemní síla nepřítele...“)

8. ledna 1835 Jackson zaplatil poslední splátku amerického národního dluhu a byl to jediný okamžik amerických dějin, kdy národní dluh byl redukován na nulu.

(Z dvacetidolarovky ho Obama, viditelně nejvlivnější finanční expert Demokratické strany, odpovědný za vůbec největší sekery na amerických bankovních účtech, stáhl, a nahradil těhotnou lesbickou černoškou.) 


Nepřihlášený uživatel

#144 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2016-04-25 07:20:48

#142: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:  

 Poznamenejme, že v Jacksonově armádě se vyznamenal Sam Houston. Pozdější velitel amerických dobrovolníků, z nichž pouze jediný měl úplnou uniformu, v bitvě u San Jacinta. Tam navečer,  se sluncem v zádech,   21. dubna 1836, za osmnáct minut definitivně ukončil útok armády mexického diktátora Santa Anny na Texas.