CHCEME ZŮSTAT SOUČÁSTÍ DEMOKRATICKÉHO SVĚTA

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#189 Re:

2016-05-13 09:40

#187: -  

 Rozhlednu dost často vyžadují cizinci.  Třeba Fritz Hrobník  svého času u Kolína dopoledne usilovně hledal použitelnou pozorovatelnu, ze které by pořádně viděl na nejasnou Daunovu pozici. Dal kvůli tomu žíznivé armádě dokonce uprostřed bitvy(!!) odpočinek( do14.00, začátek byl v 5.00, dlouhého horkého 18. června 1757). A když se konečně rozhodl pro kostelní věž, našel ji zabarikádovanou  veteší. Farář  vysvětlil, že místní,  obávajíce se drancování,  schovali  v chronicky prázdném vnitřku  nábytek, křížky a tak. Fritz pobaven postavil u schodů stráž, aby se něco neztratilo.)

      Daun, který se zde v minulosti zůčastni manévrů,  při příchodu obsadil  nezřetelné prehistorické valy dávno opuštěného hradiště  Křečhoř. Fritz v  tísni časové  rozhodl se udeřit právě zde, na nejbližším a nejvystrčenějším Daunově boku. 

      Ukázalo se, že,  i zásluhou archaického opevnění,  také na nejsilnějším místě.

A tak nakonec Fridrich, po dlouhém trmácení mezi kopci, obtěžován na cestě k Lovosicům hladovými pandury pekelného majora Laudona, poté, co u Štěrbohol zavřel rakouskou armádu do pevnosti (Marie Terezie: "Bez té země jsem jen chudou vévodkyní"), je po bitvě s  Daunem u Kolína vytlačen od Prahy. Opouští Čechy, opět obtěžován pandury plukovníka Laudona, aby se sem v této válce už nevrátil.

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#194 Re: Re:

2016-05-17 08:46:26

#189: - Re:  

Marie Terezie neustále Dauna povzbuzovala, aby táhl k hlavnímu městu českého království a vyprostil ho z obležení. Byla to jediná možnost jak zvrátit  průběh války.
Daun nevolil bezhlavý útok.

 Uvádí se, že na druhé, Daunově straně Křečhoře  byl v týlu srázný svah a bažina. Od Fridricha to stěží někdo viděl,  a není jisté, zda si toho Fritz byl vědom. Není ani jisto, zda si uvědomil, že má před sebou zbytky oppida, římským názvem snad ob pedes, okolo po svých pěšky, původní keltský název,  snad ...dunum, ...týn, se nedochoval . Památník uvádí, že se na Daunově straně zúčastnili a  vyznamenali ... také tři rakouští polní maršálové.