PETICE OBČANŮ MĚSTA KUTNÉ HORY K DODÁVCE ENERGIE

Quoted post

Ivo Šalátek - bývalý starosta

#25 soutěž na teplo

2012-04-15 13:56

Jedině soutěž může potvrdit jestli bude město kupovat teplo od EC draze nebo levně. Ostatní úvahy můžeme klidně opustit. K propojení sídlišť za 20 mil. můžu říci jenom toto: my jsme měli kalkulaci na 11,5 mil a mě se podařilo tuto investici na poslední chvíli zarazit prostou argumentací. Návratnost byla za horizontem 12 roků. Dnes když slyším, že to má stát dokonce 20 mil, tak vidím návratnost za 20 roků, ale to v případě, že bude topit a dodávat energii Tebis. Když bude, ale dodávat energii EC, tak bude návratnost rychlejší to je pravda, ale zároveň tím investujeme také do projektu EC, pro které je propojka tím nejdůležitějším zařízením ze všeho. Bez ní by neměli šanci vůbec za rozumnou cenu energii městu dodávat. Propojení totiž zajišťuje napojení více než 2/3 odběratelů na teplo z EC. A tento postup mi moc vadí. Proč musí město utratit 20 mil, když největší profit bude mít EC? Vysvětlení mám, kdyby totiž město tuto trubku nestavělo, mohlo by pouze soutěžit dodávku tepla a to ve dvou variantách
1. na dodavatele tepla bez propojení ( pro jednu třetinu napojených )
2. na dodavatele tepla s propojením ( pro 100% napojených )

Jestli netušíte proč nedošlo k soutěži, tak jsem Vám možná trošku napověděl.

A ještě proč jsme s tím neudělali něco my, když jsme byli na radnici. V zastupitelstvu jsme se dohodli, že budeme soutěžit cenu a 51% podíl v Tebisu ( bez majetku, který by zůstal městu )tedy pouze obchodního podílu. Po soutěži, která mimochodem dopadla velmi dobře a min. 3 nabídky byly na úrovni té dnešní a ještě lepší než dnes od EC. Ale zastupitelé se toho nakonec lekli, protože si uvědomili, že min. 10 roků bude vyrábět energii a vytápět město cizí subjekt. Nebyla k tomu jednoduše odvaha.
To je prostě politické rozhodnutí a je tomu tak i dnes. Tenkrát jsme udělali soutěž a neměli odvahu, dne je naopak odvaha a není soutěž. Obojí je špatně.

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#31 Re: soutěž na teplo

2012-04-17 10:51:53