PETICE OBČANŮ MĚSTA KUTNÉ HORY K DODÁVCE ENERGIE

Sláma

#1 Veřejná soutěž?

2012-04-12 12:38

Záležitosti spojené s elektrickou i tepelnou energií získanou z obnovitelných zdrojů upravuje Energetický zákon. Ten mimo jiné říká, že spotřebitelé tepla jsou povinni odebírat teplo z obnovitelného zdroje energie (tepla), jestliže je toto teplo levnější než stávající způsob vytápění a jestliže připojení na tento zdroj je technicky možné. Jestliže tedy takový zdroj existuje, není nutné (ani možné) vyhlašovat výběrové řízení a dodavatel takového tepla má nárok na připojení k soustavě CZT. A to je i aktuální případ Kutné Hory.
V uplynulých letech (2005-2009) již minulá radnice zadala vyhotovení několika koncepčních materiálů v oblasti energetiky. V roce 2005 vyhotovila studii „POSOUZENÍ TEPELNÉHO HOSPODÁŘSTVÍ S NÁVRHEM MOŽNÝCH VARIANT MODERNIZACE – KH TEBIS S.R.O.“ renomovaná pražská agentura SEVEn. Tato studie neuvažovala konkrétní technologii spalování slámy v areálu ČKD (v té době nebyl ještě tento záměr znám). Posuzuje však možnosti spalování biomasy v areálu kotelny Hlouška, vybudování bioplynové stanice nebo termolýzu odpadů. Studie konstatuje, že rok 2010 je rokem vyčerpání životnosti většiny zařízení KH TEBIS a že tedy do této doby je třeba řešit jeho modernizaci. Studie SEVEn se také zabývá případnými formami vlastnictví KH TEBIS. Vzhledem k monopolnímu postavení doporučuje městu zachovat stoprocentní vlastnický podíl. Zároveň také doporučuje „… uvažovat v době ukončení fyzické a morální životnosti stávajících zdrojů o vnější dodávce tepla za ceny, které by se pohybovaly maximálně na dnešních cenách a jejichž nízká úroveň by byla dosažena zadáním veřejné zakázky“. Tento scénář tedy nastává, i když vzhledem k ustanovení Energetického zákona a dostupnosti zdroje v areálu ČKD nelze postupovat formou veřejné zakázky.

Nepřihlášený uživatel

#2 Re: Veřejná soutěž?

2012-04-12 14:52

Plynek

#3 Veřejná soutěž?

2012-04-12 15:27

Ale anonym to přesně pochopil, proto píše, že to soutěží nejde.

Nepřihlášený uživatel

#4 Re: Veřejná soutěž?

2012-04-12 15:52

#3: Plynek - Veřejná soutěž? 

 Soutěží to jde. Protože TEBIS může vyrábět teplo levněji. Navíc ERU asi nenařídí nevypověditelnou smlouvu na 17,5 let (2,5 + 8 + 3 + 3 + 1). Takže by se cena dala stlačit dost levněji a vyjednat výhody pro MĚSTO. Navíc, jak správně říká Ing. Cihlář, kdo ví co bude za 5, 10 či 15 let??? Tři prasátka v pohádce pochopila, že ze slámy domeček nepostaví. Ale nejsou tři prasátka jako tři prasátka...

Plynek

#5 Re: Re: Veřejná soutěž?

2012-04-12 20:36

#4: - Re: Veřejná soutěž?

ERU smlouv sválil.

Opravdu budeme do smlouvy počítat i tu dobu, která je nutná na vybudování teplovodu? Těch 2,5 roku. Rovnou opodvím i na to, proč je to tak dlouhá doba - pojistka, nikdo neví, co se v zemi najde. Reálně by to mělo být do roka a půl.

Jisté je jedno, plyn levnější nebude, na to si vsatím (loni +20%). Fakt tomu někdo věří?

Urážky si můžeme odpustit ne?

Občan z města, ten co platí

#6 Pro Plynek a toho co napsal první komentář

2012-04-12 22:47

Pane Plynek, z článku na svoboda.info plyne, že na městskou radou 4.4.2012 doručil Ivo Šalátek návrh dorovnávající nabídku elektrárny na Karlově. Pokud se tak stalo, musí to být v zápise. Petiční výbor (pan Šalátek) by měl požádat radu o stanovisko k této nabídce. Rozumějte, že pokud by KH TEBIS začal nakupovat levněji a možná by mohl ušetřit i na provozních nákladech, všude se teď šetří, bude teplo z elektrárny levnější. Možná to napíšu jednodušeji. Když nabídne jeden 10 a druhý také 10, tak ten co dá 9,90 bere!! Tohle se v Kutné Hoře nestalo. Kde bydlíte pane Plynek, že kopete za drahé energie? Pokud by vyhrál cenově plyn, protože trubka bude stát hodně, tak ERU nemá ŽÁDNOU oporu v zákoně na připojení ke Karlovu. Kdo říká něco jiného, ten LŽE!! Základní a důležitá informace, kterou jsem vyčetl v petici: Petice není ve své podstatě proti elektrárně, ani proti řešení, ale způsobu. Tedy proti postupu našich spolurodáku, sousedů, těch co jsou v radě. Výsledkem bude drahé teplo pro nás občany - pokud si zavoláte do jiných měst, tak patříme k nejdražším. Petiční výbor požaduje, aby došlo k soutěži všech alternativ. Je právně podložené (zákon to nezakazuje), že k takové soutěži může dojít, ale rada města postupuje jinak a rovněž se opírá o stát (ERU), který nás může donutit k připojení, protože jsme drazí. Takový začarovaný kruh, že. Přečte si energetické zákony, podkladu ERU a potom můžete psát. Je to prima čtení. Otázka je ovšem jiná, proč opozice nečiní ráznější kroky? Domnívám se, že se strategicky opírají o paragraf v článku (§ 38 zák. č. 128/2000 Sb.) Je to jediný paragraf citovaný v článku a mohlo by jich tam být více! Tak jsem si ho také přečetl a přemýšlel. Postupným umrtvením TEBISU může dojde ke znehodnocení majetku města. Když fabrika nejede, tak chátrá. Když se rozhodnete chátrat doma, tak se nic moc nestane. Když to uděláte s majetkem města, tak si můžete jít sednout! Já se domnívám a nejsem právník, ale již samotným aktem podpisu smlouvy bez výběrového řízení za situace, že mají levnější nabídku v ruce, může dojít k naplnění tohoto trestného činu. Proč tu nabídku pan Šalátek doručil na radu a zprávu ihned medializoval? Proč to pan Gajdoš nepodepisuje dobrovolně?.... TEBIS závislý na elektrárně bude prakticky neprodejný. Pokud by jej někdo koupil, tak za zlomek ceny. Možná, nejsem doktor, ale něco mi říká, že rada podepsaním smlouvy za těchto okolností, bez výběrového řízení, znehodnotí majetek města a to by měl byl trestný čin. Rada argumentuje renomovaným posudkem, že TEBIS je starý, ale je to jen posudek, není to přehled nabídek s vysoutěženou cenou... Každý člen rady ručí celým svým majetkem. Může to být ještě velmi zajímavé.
Plynek

#7 Re: Pro Plynek a toho co napsal první komentář

2012-04-13 01:02

#6: Občan z města, ten co platí - Pro Plynek a toho co napsal první komentář

By mě zajímalo, proč to p. Šalátek neudělal za doby svého starostování. Proč nesehnal tak výhodného dodavatele plynu, který dokáže zlevnit 1 GJ o 50-80 Kč.

Proč tedy signatáři nezveřejní tyto materiály? Tuto nabídku?

Všichni platíme

#8 Re: Pro Plynek a toho co napsal první komentář

2012-04-13 10:49

#6: Občan z města, ten co platí - Pro Plynek a toho co napsal první komentář

Zajímavé je, že jedním z argumentů proti novému vedení radnice na počátku volebního období bylo to, že chce Tebis prodat, a ejhle, on bude neprodejný (tedy podle vás)!

Jirka

#9 Zveřejnit

2012-04-13 11:22

Nabídku chce zveřejnit! Ať víme co radnice tutlá. Možná bylo takových nabídek vice s osudem v šuplíku. Kdo to udělá jednou... Prodat, neprodat. Zatím to vypadá tak, že to bude taková tichá privatizace. Elektrárna je investiční projekt. To nikdo nebuduje ani pro nás, ani pro svoje děti. Vsadíme se, že za dva roky bude na stole ,,super výhodná nabídka" na odkoupení, když už to bude tak pěkně propojené a závislé...
taky závislý na teple

#10 Re: Zveřejnit

2012-04-13 11:50

#9: Jirka - Zveřejnit

Tento komentář se zakládá na nějakých reálných podkladech nebo jen opět výkřik do tmy?
Strategie města je jasná, Tebis neprodat. Naštěstí se to nepovedlo minulé radnici - Šalátek, Benada a spol., tedy těm, co teď proti smlouvě brojí. Proč asi? Aby si mohli prosadit své zájmy?
Teď, když je jasné, že město se bude držet strategie a Tebis zůstane v majetku města hodně dlouho, tak je zle. Něco tu smrdí.

A jak píše p. Plynek. Proč takto vehementně neslevňoval starosta Šalátek plyn pro Tebis za svého starostování? To mu to bylo buřt.


Nepřihlášený uživatel

#11

2012-04-13 12:07

A) Toto je privatizace Tebisu de facto.

B) Elektrárna bude do tří let prodána ČEZu.

Nepřihlášený uživatel

#12 Re:

2012-04-13 14:31

#11: -

 

A) de jure nikoli, a na čem se zakládá to vaše "de facto" - ale prosím fakta, ne pohádky

B) no a co?


Nepřihlášený uživatel

#13

2012-04-13 15:59

Proč vadí to, že elektrárnu bude vlastni ČEZ? Není to to, po čem tu všichni volají, že chtějí jasného majitele?
A hlavně, EC se tím, že chce prodat netají.
Na smlouvu to vliv mít nebude.
Opět to připomínám, Tebis mění pouze dodavatele média pro ohřev vody, místo plynu bude vodu ohřívat jiná voda, velice horká.
A agument s kotlema je taky mimo. Ať s EC nebo bez se musí kotle obnovit, mají po životnosti. Takže ať bude smlouva s EC, či nikoliv, ty miliony to stát bude.
Propojení kotelen za 20mil je naplánováno několik let a opět by se dělalo jak s EC tak bez ní, je to důležité k dokončení soustavy a zkapacitnění a zálohování cesty tepla na sídliště.

Nepřihlášený uživatel

#14

2012-04-13 18:48

Tebis se stává zcela závislým na soukromý firmě. Smlouva na 17,5 a roku. Smlouvy na slá,u prý 10, podle důvěrných informací jen na 5 let. Smlouvy s odběrateli Tebisu na...? Mimo je č. 13.

Nepřihlášený uživatel

#15 Re:

2012-04-13 19:11

#14: -

8+3+3, nechápu, proč se do toho furt plete ta výstavba teplovodu.

Pokud nebude dodávat EC, bude platit. O co jde. Plyn zlevní, asi někdo chystá na vrchlici vrt..., že?


Nepřihlášený uživatel

#16

2012-04-13 20:15

Jeden rok výpovědní lhůta a 2,5 roku zkušební provoz, tedy po napojení, ty teplovode. A co když za 10 let bude možnost nakupovat energii jinde levněji? Pak máte, občané, kurevskou smůlu. A když EC nebude dodávat? Tebis nebude platit a bude topit mazutem? Zlatej Šalátek...

Nepřihlášený uživatel

#17

2012-04-13 23:13

Osobně jsem a byl jsem proti prodeji TEBISU, ale než tohle, tak je realně lepší to ihned prodat. Celé to zavání tichou privatizací, protože nebude za čas jiné "rešení" Hodně smutná story. Když se to děje v televizi, tak je to k naštvání, ale je to tak nějak daleko. Když to dělá soused radní, tak ani nemám sílu dál psát. Ještě, že máme kolem lidi, co to tak nechtějí nechat, když zastupitelé zradili vlastní sousedy.
Koudelník

#18 Re: Veřejná soutěž?

2012-04-14 02:20

#1: Sláma - Veřejná soutěž?

Nařízení ERU asi nikdo nerozporuje, ale mě není jasná tato pasáž : "jestliže je toto teplo levnější než stávající způsob vytápění",, to by bylo ad absurdum. Stávající způsob nemusí mít pevnou cenu.. pokud by se nyní udělala poptávka, tak je možné, že se najde levnější poskytovatel než EC ne? Dále nechápu, proč by město mělo zainvestovat teplovod a úpravy Tebisu.. pokuď EC chce dodávat a chce využít nařízení ERU, tak ať si to dovede sama za své. PS: proč se podepisuje smlova na bůhví kolik let? Pokud se připojí dle nařízení ERU, není pak taková smlouva přeci potřeba.. nebo může být každoročně obnovována.. toto mi vysvětlete ať jsem schopen to lépe pochopit.


Nepřihlášený uživatel

#19 Re: Re: Veřejná soutěž?

2012-04-14 03:46

#18: Koudelník - Re: Veřejná soutěž?

- Stávající způsob nemá pevnou cenu, reguluje ji cena plynu. Každý rok nahoru. Letos šel plyn o 20%
- Levnější poskytovatel než EC? Cena plynu je vysoutěžená na burze, co může být levnější? To by musela vzniknout jakási nová výtopna.
- Město neinvestuje teplovod, ale propojení kotelen Tebis-Benešova, který je naplánován několik let a signatáři této petice to zatvrzele odmítají. Tento teplovod zkapacitní a zálohuje trasy na sídliště. Toto je investice města, potažmo Tebisu do zkvalitnění soustavy.
- EC staví za své teplovod z ČKD k tebisu. Podepisuje se na tolik let, aby to EC zaplatilo. Pokud se EC připojí podle ERU, tak sice zaplatí teplovod z ČKD do Tebisu také, ale nemusí držet žádné garance, nemusí dodávat pořád a nebude platit penále v případě výpadků. To tato smlouva zajišťuje.


Nepřihlášený uživatel

#20 Re:

2012-04-14 03:47

#17: -

Jak to není řešení? Co je proboha špatného na tom, že Tebis bude mít dva zdroje pro výrobu tepla. EC a plyn. Jan nebude za čas jiné řešení?

"Osobně jsem a byl jsem proti prodeji TEBISU, ale než tohle, tak je realně lepší to ihned prodat. Celé to zavání tichou privatizací, protože nebude za čas jiné "rešení" Hodně smutná story. Když se to děje v televizi, tak je to k naštvání, ale je to tak nějak daleko. Když to dělá soused radní, tak ani nemám sílu dál psát. Ještě, že máme kolem lidi, co to tak nechtějí nechat, když zastupitelé zradili vlastní sousedy."


Nepřihlášený uživatel

#21 Re:

2012-04-14 03:49

#16: -

Jo, zlatej Šalátek, kterej chtěl se svou bandou tebis prodat, to jste všichni řvali, co?

"Jeden rok výpovědní lhůta a 2,5 roku zkušební provoz, tedy po napojení, ty teplovode. A co když za 10 let bude možnost nakupovat energii jinde levněji? Pak máte, občané, kurevskou smůlu. A když EC nebude dodávat? Tebis nebude platit a bude topit mazutem? Zlatej Šalátek..."


Nepřihlášený uživatel

#22

2012-04-14 09:49

Dobré ráno, zajímavá diskuze o ničem, protože je účelově manipulováno s pravdou nebo to na radnici/TEBISU řídí Neználek. Je škoda, že se pan obhájce nepodepíše. Rád bych se s ním setkal a ty jeho pravdy slyšel osobně. Jsou to stejné pravdy, co píše arogantní Šanc v novinách o této kauze. Cena plynu je podle Vás vysoutěžená na burze a tak je dobrá. ?? Neodborník dostal neprůstřelnou odpověď, že lepší cena nejde. No a není to pravda. Kdo říká něco jiného, tak LŽE! Záleží jak velký balík na burze soutěžíte. Pokud tam šel TEBIS sám, dostal cenu odpovídající jeho velikosti. Pokud by se spojil s desítkami dalších velkoodběratelů, dostal by cenu jinou. U nás v práci máme pravidelné výběrové řizeni a hledáme co největší partnery. A takovéto jsou všechny argumenty města, které jsem zatím na úrovni obhajoby té lumpárny slyšel. Takové ty polopravdy, nevyslovené lži. Proboha, proč to celé řešení nechcete vysoutěžit, jak žádá petice? Ať se ty Vaše polopravdy potvrdí v tenderu. Čeho se bojíte? Na tuhle otázku chci odpověď. Pokud mají autoři petice levnější nabídku, ať to dají na světlo a uvidíme. Při této argumentaci (buď to tady obhajuje rada nebo Gajdoš) se nedivím, že cena tepla je tak vysoko a někdo za pár hodin dostal do ruky cenu nižší. Ještě bych se Vám podíval na provozní náklady. Jestli je pravda, že to Gajdoš přivedl do tohoto pekla s platem přes 100.000 měsíčně, tak nemám dalších slov. To by byl první škrt krizového manažera u nás ve firmě a rázem procentní úspory. Tyhle akvarijní rybičky polostátních firem bych občas poslal do příbojových vln podnikání. Potom už jen pár procent v balíku na burze a budu taky lepší než elektrárna. Ve které části regulačního pásma je vyráběno teplo v TEBISU? Jiři

Nepřihlášený uživatel

#23

2012-04-14 11:07

Na radnici to neřídí Neználek, ale Vychcánek.

Nepřihlášený uživatel

#24 Re:

2012-04-14 13:36

#22: -

Zajímavé je, že si to někdo stěžuje, že se nepodepíše obhájce, ale kritik na to taky prdí.

Ivo Šalátek - bývalý starosta

#25 soutěž na teplo

2012-04-15 13:56

Jedině soutěž může potvrdit jestli bude město kupovat teplo od EC draze nebo levně. Ostatní úvahy můžeme klidně opustit. K propojení sídlišť za 20 mil. můžu říci jenom toto: my jsme měli kalkulaci na 11,5 mil a mě se podařilo tuto investici na poslední chvíli zarazit prostou argumentací. Návratnost byla za horizontem 12 roků. Dnes když slyším, že to má stát dokonce 20 mil, tak vidím návratnost za 20 roků, ale to v případě, že bude topit a dodávat energii Tebis. Když bude, ale dodávat energii EC, tak bude návratnost rychlejší to je pravda, ale zároveň tím investujeme také do projektu EC, pro které je propojka tím nejdůležitějším zařízením ze všeho. Bez ní by neměli šanci vůbec za rozumnou cenu energii městu dodávat. Propojení totiž zajišťuje napojení více než 2/3 odběratelů na teplo z EC. A tento postup mi moc vadí. Proč musí město utratit 20 mil, když největší profit bude mít EC? Vysvětlení mám, kdyby totiž město tuto trubku nestavělo, mohlo by pouze soutěžit dodávku tepla a to ve dvou variantách
1. na dodavatele tepla bez propojení ( pro jednu třetinu napojených )
2. na dodavatele tepla s propojením ( pro 100% napojených )

Jestli netušíte proč nedošlo k soutěži, tak jsem Vám možná trošku napověděl.

A ještě proč jsme s tím neudělali něco my, když jsme byli na radnici. V zastupitelstvu jsme se dohodli, že budeme soutěžit cenu a 51% podíl v Tebisu ( bez majetku, který by zůstal městu )tedy pouze obchodního podílu. Po soutěži, která mimochodem dopadla velmi dobře a min. 3 nabídky byly na úrovni té dnešní a ještě lepší než dnes od EC. Ale zastupitelé se toho nakonec lekli, protože si uvědomili, že min. 10 roků bude vyrábět energii a vytápět město cizí subjekt. Nebyla k tomu jednoduše odvaha.
To je prostě politické rozhodnutí a je tomu tak i dnes. Tenkrát jsme udělali soutěž a neměli odvahu, dne je naopak odvaha a není soutěž. Obojí je špatně.