Metro D na Žižkov patří

Vážení členové rady hl. m. Prahy,

se znepokojením jsme přijali zprávy v médiích i z nejrůznějších oficiálních dokumentů a jednání orgánů hl. m. Prahy o tom, že trasa metra D by po dokončení úseku do stanice Náměstí míru neměla dále pokračovat na Žižkov, ale podle některých variant končit na náměstí Republiky, podle jiných přes něj dále pokračovat na Letnou.

Přitom s vedením trasy metra D na Žižkov počítá stále ještě platný územní plán, a právě vyhlídka budoucího propojení na systém metra byla jedním z důvodů, proč si mnozí lidé právě na Žižkově pořídili bydlení či o jeho pořízení uvažují. Stejně tak je vedení metra zásadní pro investice soukromého sektoru i celkový rozvoj Žižkova.

Za důležité považujeme zdůraznit, že netrváme na původním vedení trasy metra D. Jeho vedením na Žižkov skrze náměstí Republiky, ať už úvratí přes stanici Hlavní nádraží nebo „obloukem“ přes Karlín, by cestující ze Žižkova získali pohodlnou možnost přestupu na linku B, což bychom uvítali.

Žádáme Vás proto:

1. o jasnou garanci, že metro D bude v budoucnu vedeno na Žižkov,
  2. tuto garanci zohlednit při aktuální i budoucí přípravě všech materiálů s trasou metra D souvisejících,
  3. rozpracovat Institutem plánování a rozvoje uvažované varianty vedení metra úvratí přes stanici Hlavní nádraží a „obloukem“ přes Karlín, zejména se nám jedná o zpracování studií proveditelnosti.

mapka1.png

Alexander Bellu    Kontaktujte autora petice