Petice za fungující Telč

Kontaktujte autora petice

Téma diskuze bylo automaticky vytvořeno Petice za fungující Telč


Nepřihlášený uživatel

#1

2015-12-15 09:32

Plně souhlásím s článkem.

Tento příspěvek byl odstraněn autorem petice (Zobrazit podrobnosti)

2015-12-15 17:17


Tento příspěvek byl odstraněn autorem petice (Zobrazit podrobnosti)

2015-12-15 18:02



Nepřihlášený uživatel

#4 Re:

2015-12-16 08:43

#3: s. rujbrová -  

 Dobrý  den milá slečno, nebo snad  už  paní? Můžete něčím doložit  Vaše  tvrzení  o "propadákových experimentech" ???,  

a  kolik  jste  z Vaší  kapsy zatáhla  za " náklady na průsery z laciných gest" ????.  Jinak Vám přeji  pěkné Vánoce a  málo  popela

z nekvalitního  uhlí.   P. Píza.

Tento příspěvek byl odstraněn jeho autorem (Zobrazit podrobnosti)

2015-12-16 13:00


M.L

#6

2015-12-16 16:00

jakou má mít váhu tato petice když se tu podepisují, " Sandokan,Rampa,Stalin s Hitlerem a další i vulgární jména......  Jinak bych neodsuzoval navrhovaný plán radnice když se ještě ani nezkusil,i kdyý si osobně myslím že to moc dobře nedopadne ale držím palce . M.L

Pavel Líbal – starosta obce Krahulčí

#7 Nesouhlas s autorem petice.

2015-12-16 16:12

Musím nesouhlasit s autorem petice. Nevím, kde autor čerpá své hluboké znalosti a z čeho plyne jeho přesvědčení, že toto řešení je špatné. Zřejmě se neúčastnil besed s občany, které se ve městě konaly a proto své námitky a připomínky se zástupci města neprobíral. Rad bych se podělil o pár informací, které vychází z konkrétních  zkušeností v odpadovém hospodářství ve středně velké obci sousedící s Telčí. Nakládání s odpady je jednou z povinností města či obce, kterou mu ukládá zákon o odpadech (odst. 3, § 17, zákona č.185/2001 Sb.). Opravdovým byznysem, jak to nazývá autor petice, je to pro nadnárodní společnosti, pro které jsou odpady obcí zdrojem zisků a které zřejmě stojí i za touto lživou kampaní. Je jen na vedení obcí, jak se s touto svou povinností vypořádá. Nejjednodušší cestou, kterou prosazuje autor petice je, že tyto služby zadá firmě, která si „stanoví“ ceny a pak tyto náklady naúčtuje občanům ve formě poplatků. Pak je to bez starostí a vedení obce se může věnovat jiným, snad i příjemnějším povinnostem. Vzhledem k tomu, že v příštích letech dojde k navýšení „skládkovného“ až na čtyřnásobek současné ceny je chvályhodné, že se vedení vašeho města už nyní zabývá aktivitami, které zvýší podíl vytříděných složek a které sníží množství odpadů odvážených na skládku. To, že město založí vlastní společnost není až takovou novinkou. Namátkou mohu uvést město Mikulov ( nebo nedalekou Třebíč). Autora uráží, že by odpady z náměstí svážel traktor? Ten stejný traktor, který doposud svážel a sváží odpad z odpadkových košů (myslím, že mimo jiné i z náměstí)? Chtěl by je snad svážet kabrioletem? A tvrdit, že se odpad bude před bránou ručně překládat? Tomu může věřit jen blázen. Nebo je snad tak neobvyklý 14-ti denní svoz? V naší obci to jinak nikdy nebylo a nikdo se nad tím nepozastavuje. U nás funguje celkem jedinečný systém nakládání s odpady už 2 roky a některé čtyřčlenné domácnosti dávají k výsypu popelnici jen 1 x za 6 týdnů. Další dezinformací je tvrzení, že se tříděný odpad bude svážet jednou za měsíc. Pokud vím, ve městě zůstanou stávající sběrná místa s barevnými kontejnery, kam můžete vytříděné suroviny kdykoliv uložit. Město ale navíc nabízí obyvatelům barevné popelnice, které může mít každý u domu a které se budou zdarma vyvážet. Také bych chtěl vyvrátil tvrzení autora o tom, že záměru nepředcházela žádná analýza. Analýzu zpracovala Energetická agentura Vysočiny, která vycházela z auditů odpadového hospodářství nejen Telče, ale i většiny ostatních obcí mikroregionu. Pokud má pan Štěpán Florian zájem se vzdělat, rád ho uvítám na radnici v Krahulčí a ukážu mu, že odpady se dají dělat i jiným způsobem než prosazuje on.


Anonymous

#8 Re: Re:

2015-12-16 16:39

#4: - Re:  

Ano, píšíc navečír u relaxační skleničky, poněkud jsem to přepískla.

Nicméně - to, že se v Telči něco udělá a pak se zjistí, že se to musí předělat, občas vidím i bez nutnosti cokoli dokládat.

Uhlí kupuju takové, jaké se tady dá koupit. Myslíte si, že si ho sama těžím v pokoutní uhelné sloji, abych ušetřila? Topím uhlím přes třicet let, různým uhlím a nejen v Telči, a nikdy jsem v zimních mrazech nevystačila s jednou popelnicí na 14 dní. Ani moje babička, a to měla ještě naturální černé.

V létě nechť je klidně svoz jednou za 14 dní, ale v zimě buď po týdnu (taky je to takto kombinovaně častou praxí jinde v obcích), nebo musím koupit druhou popelnici s druhou nálepkou. Na svoje náklady a jen kvůli pár týdnům v zimě.

Ale je fakt, že eště bych taky mohla udělat někde u silnice ohradu na hromadu (popele) a z té pak postupně dobagrovávat do popelnice, až bude teplo.

No to je pěkné řešení, to by šlo. :-D


Nepřihlášený uživatel

#9

2015-12-16 16:43

Myslím, že nezbývá nic jiného než doufat, že celý projekt přinese zlepšení a nikoliv negativa, která pocítí především občané. Moudřejší budeme až se uvidí funkčnost systému v praxi. 

Štěpán Florian


Nepřihlášený uživatel

#10 Re:

2015-12-16 17:07

#9: -  

 Proč tedy vznikla tato petice, když vše ukáže až čas?


Nepřihlášený uživatel

#11 Re: Re:

2015-12-16 17:10

#10: - Re:  

Ano, to by mě taky zajímalo.

Docela mě už mrzí, že jsem se nechala unést a zúčastnila se.

Jiří Pykal

#12 Raději ještě jednou i sem kompletní info z TL č. 12/ 2015

2015-12-16 22:26

abcdef

Odpady v Telči 2016 v otázkách a odpovědích

 

K novému odpadovému systému, který se v Telči spustí 1. ledna 2016, proběhly v září čtyři besedy s občany. V následujícím článku přinášíme odpovědi na nejčastější dotazy, doplněné o aktuální informace.

 

Proč se zavádí nový systém nakládání s odpady?

Průběžně dochází ke zvyšování nákladů na svoz a likvidaci každé tuny komunálních odpadů. Přesto, že obce vybírají od svých občanů poplatky za odpad, musí na odpady doplácet. A to nás kvůli nové legislativě razantní zvyšování nákladů teprve čeká - v souvislosti s omezováním a nakonec úplným zákazem skládkování od roku 2024. Rozhodli jsme se proto nečekat a vytvořit systém, který by udržel náklady na uzdě a který již dobře funguje v řadě jiných měst. Klíčem k úspěchu je snížit produkci směsného, netřídě- ného odpadu (za který se draze platí), vyjmout z něj bioodpad, zvýšit podíl vytříděných složek (papír, plast, sklo, kov – které se naopak prodávají) a přitom zajistit maximální možný komfort pro občany.

 

Co nás od nového roku v Telči čeká?

Hlavní novinka - pro zájemce máme již v těchto dnech připraveno k bezplatnému zapůjčení 700 žlutých a 700 modrých nádob o objemu 240l na plasty a papír. To proto, abyste mohli tyto suroviny pohodlně třídit a neukládali je do směsného odpadu. Zvýšení podílu vytříděných složek je jednou z mála šancí jak uspořit, ale zároveň i pozitivně šetřit naše životní prostředí. Nebude tedy nutné nosit vytříděný papír a plast do často vzdálených sběrných hnízd, ale můžete třídit a odkládat odpad doma. Tyto nádoby budou od každé nemovitosti vyváženy jednou měsíčně. Další změna - směsný, netříděný komunální odpad, bude nově vyvážen ve čtrnáctidenní frekvenci. Dle místního průzkumu i podle zkušeností z dalších měst téměř nikdo nenaplní svou popelnici, příp. kontejner za týden. Dále jsme pořídili i nové zahradní kompostéry o objemu 900l pro zájemce, na které se v minulosti nedostaly.

 

Jak se k žlutým a modrým nádobám na plasty a papír dostanu?

Občané města si mohou tyto nádoby vyzvednout zdarma od 7. prosince. Před vyzvednutím je nutné vyplnit kontaktní údaje pro vytvoření smlouvy o výpůjčce, a to prostřednictvím webového formuláře umístěného na internetových stránkách www.ohrr.cz. Zde se zájemci o nádoby dozvědí i další informace, vč. možného data vyzvednutí. Kdo nemá možnost přístupu na internet, může využít kontaktní telefonní linky 608 547 704. Stejný postup zvolí i zástupci společenství vlastníků bytových jednotek, pokud mají o tyto kontejnery zájem. Doporučujeme žádost neodkládat, neboť žádosti budou vy řizovány v pořadí, v jakém budou přicházet. Pokud by se stalo, že nádoby dojdou, bude nutné čekat, se podaří získat dotaci na pořízení dalších. Nádoby budou poskytnuty bezplatně, podmínkou však bude vystavit je k výsypu před dům minimálně třikrát za rok. Žádat je možné oba druhy nádob najednou, ale i jednotlivě. Obdobně lze zažádat i o nové, dotované kompostéry, které budou za výhodnou cenu k dispozici cca od února 2016.

 

Jak bude svoz od domů nově organizován?

Město Telč bude rozděleno na čtyři ny. V každé zóně bude svoz probíhat v jeden konkrétní den v týdnu v následujícím rytmu: 1. týden směsný, netříděný odpad (popelnice); 2. týden tříděný odpad (žluté a modré nádoby na plasty a papír), 3. týden směsný, netříděný odpad (popelnice), 4. týden nic. Hospodaření s odpady bude zajiš ťovat nově vzniklý dobrovolný svazek obcíOběhové hospodářství Renesanceprostřednictvím své společnosti OHR services, s.r.o .

 

Co se v odpadech naopak nemění?

Kvůli zachování maximálního komfortu zůstává v nezměněné podobě vše, na co jste dosud zvyklí: stávající sběrná hnízda s barevnými 1100l kontejnery, sběrné dvory i mobilní svozy objemných, kovových a biologických odpadů.

 

Jak vysoký bude příští Odpovědět


Nepřihlášený uživatel

#13 Re: J.A.

2015-12-17 06:42

#2: s. rujbrová -  

 Klidne na hlavu pani.

Tento příspěvek byl odstraněn jeho autorem (Zobrazit podrobnosti)

2015-12-17 06:49


matka a daňová poplatnice

#15 Re: Nesouhlas s autorem petice.

2015-12-17 19:26

#7: Pavel Líbal – starosta obce Krahulčí - Nesouhlas s autorem petice. 

Dobrý den,psát o příkladu Třebíče Mikulova Telče...jak můžete?! ..Třebíč-poplatek za odpad 648 kč ročně, Třebíč  má +-35 tisíc občanů,Telč má +-6 tisíc občanů,Mikulov +-8 tis občanů platba 600 ročně a JEN SE PODÍVEJTE NA JEJICH VYHLÁŠKU KDO JE OSVOBOZEN!!!  Třebíči je každé třetí a další dítě narozené v rodině od poplatků za odpad osvobozeno.Viz.ofiko web.site Třebíč...stačí si najet na jejich stránky ne?TO SAMÉ I MIKULOV!!!!cituji...po dobu umístění ve vazební věznici nebo po dobu výkonu trestu, h) třetí a všechny další nezaopatřené děti ve věku do 18 let, žijící s rodiči ve společné domácnosti, a to až do konce kalendářního roku, ve kterém nejstarší osvobozené dítě dovrší uvedený věk, i) po dobu umístění v léčebnách pro dlouhodobě nemocné nebo psychiatrických léčebnách....atd.   Jsem matka 4 dětí 4-9 let a zásadně třídíme.Papír dětem do školy,plasty do kontejnerů,víčka opět do školy na dobrou věc,sklo do kontejnerů,na zahrádce kompostér,topení na tuhá paliva nemáme.Odvoz odpadků jednou za 14 dní je pro nás nepřijatelné a nejde o velikost té plastové formy.Samozřejmě že i my tam přihodíme papírový ubrous od snídaně nebo posmrkaný kapesník i pejskaři pytlík s bobkem od mazlíka.A chápu paní co má problém s popelem v zimě....my všichni budeme mít problém v létě!!!!! TAK NÁM TADY NEPIŠTE BLUDY!!!! Jakože město Telč nemá peníze na cosi...Nehcápu tuto realizaci a a nesouhlasím. A obdivuji 4členné rodiny v Krahulčí,že dokáží vyvážet  jednou za 6 týdnů. ZÁZRAK!!!! 

matka a daňová poplatnice

#16 Re: Re:

2015-12-17 19:35

#4: - Re:  

 Dobrý večer, "slušný pane",

myslím že Vám udělá dobře,když si pečlivě nastudujete ofiko vyhlášky jiných měst...např.Třebíče a Mikulova jak tady uvádí pro příklad pan starosta z Krahulčí. A není důvod k urážkám v této diskuzi.Nelíbí se mi jak reagujete na paní s tím popelem.děkuji.

Matka a dańová poplatnice

matka a daňová poplatnice

#17 Re: Nesouhlas s autorem petice.

2015-12-17 19:38

#7: Pavel Líbal – starosta obce Krahulčí - Nesouhlas s autorem petice. 

 A ještě jsem zapomněla napsat,že naše děti už Bohudík nemají papírové pleny...tak to jednou za 14 dní teda nevím....


Nepřihlášený uživatel

#18

2015-12-17 19:40

Děkuji že jste se zapojila do diskuse. Vašeho názoru si velice vážím a beru ho jako jeden z argumentů proč mám obavy z fungování nového systému v Telči. 

S přáním hezkeho zbytku večera Štěpán Florian

matka a daňová poplatnice

#19 Re:

2015-12-17 19:48

#18: -  

 :):) i my děkujeme za tuto petici !!! a hlavně za nebojácné názory, které vedou k dalším rozumným myšlenkovým pochodům. a nebojte se ...jsme s vámi...matka z telče a plno jiných!!!...ale znáte to...tady v telči:):):)


Nepřihlášený uživatel

#20 Re: Re: Re:

2015-12-17 23:31

#11: - Re: Re:  

 Klidně napiště své jméno. Pokud jste si to rozmyslela, rád Vás z petice odstraním.

ŠF


Nepřihlášený uživatel

#21 Re: Re:

2015-12-17 23:32

#19: matka a daňová poplatnice - Re:  

 Ještě jednou děkuji 

ŠF

P. Hrubšová

#22 Re: Nesouhlas s autorem petice.

2015-12-18 13:42

#7: Pavel Líbal – starosta obce Krahulčí - Nesouhlas s autorem petice. 

Pane starosto, chtěla bych vám vyjádřit podporu. Vaše argumentace jsou zcela logické a já souhlasím s vaším komentářem.


Nepřihlášený uživatel

#23 Re: Re: Re: Re:

2015-12-18 21:58

#20: - Re: Re: Re:  

Pane Floriane, je tu na stránkách petice takový link, "kontaktujte autora petice".

Čtete někdy došlou poštu?

Zkuste to.

Jaromír Nosek

#24 Re: Nesouhlas s autorem petice.

2015-12-21 11:43

#7: Pavel Líbal – starosta obce Krahulčí - Nesouhlas s autorem petice. 

Po seznámení se s peticí, jsem marně vyzýval pana Floriána ke kotaktu. Samotná výzva působí velmi populisticky se snahou poškodit  a pravděpodobně způsobit  zděšení. To se pravděpodobně mohlo částečně i zdařit.  Argumentace starosty Pavla Líbala i Jiřího Pykala mi přijde na druhou stranu naprosto racionální.  Z těchto důvodů jejich stanovisko podporuji. Doporuji všem se nejdříve s věcí seznámit  .

Jaromír Nosek 

 

 

    

Pavel Líbal

#25 Re: Re: Nesouhlas s autorem petice.

2015-12-21 12:18

#15: matka a daňová poplatnice - Re: Nesouhlas s autorem petice. 

Vážená anonymní paní, i u nás v Krahulčí máme malé děti, i u nás lidé topí uhlím. I u nás žije sedmičlenná rodina. Nikdy ale nebyli zvyklí na komfort týdenního svozu komunálu. Moje čtyřčlenná rodina za tento rok vyprodukovala 10kg použitého jedlého oleje, 15 kg drobných kovů, 108 kg papíru, 12 kg PET lahví, 42kg plastů, neznámé množství biologicky rozložitelného odpadu (kompostér) a pouze 8 kusů 120 litrových popelnic komunálního odpadu o celkové váze cca 200 kg. A takových rodin je u nás mnoho. Pokud člověk naučí sám sebe a ostatní členy své rodiny třídit odpady pak je to skutečnost, ne zázrak. Kdybychom všichni zachovávali "fungující" systém, asi by KUKA vozy stále vozili odpadky pod garáže ve Štěpnici nebo k potoku pod mlékárnou, kde byly za mého mládí v Telči městské skládky. Nevím jestli si to pamatujete. Doba jde dál. Pokud se budeme držet současného systému, budeme se všichni za pár let divit kolik budeme za odpady platit.