Petice za fungující Telč

Kontaktujte autora petice

Téma diskuze bylo automaticky vytvořeno Petice za fungující Telč


Nepřihlášený uživatel

#26 Re: Re: Nesouhlas s autorem petice.

2015-12-21 15:06

#24: Jaromír Nosek - Re: Nesouhlas s autorem petice. 

 Pokud jste mě kontaktoval prostřednictvím mailu, tak nejste jediný, kdo měl problém. Kontaktní formulář petice nefunguje zrovna ideálně spolehlivě. Pokud máte přístup na FB, nebyl ve všech přípdech problém. Jsou tam i vypsané nejasnosti projektu, na které se táží lidé. S pozdvem ŠF !

Š.F.

#27

2015-12-21 18:35

Jen pro informaci pro ty, kteří nemají Facebook a neznají otázky, které mne a další z Telče trápí, tak zde jsou:

1) Odpad jako rodina třídíme pomocí sběrných hnízd a barevné popelnice nepotřebujeme. I přes to týdně vyprodukujeme malou popelnici směsného odpadu, který vytřídit již nelze. Máme jít tedy cestou koupě větší popelnice a brát vývoz směsného odpadu 2x za měsíc místo stávajícího 4x za měsíc jako znekvalitnění stávající služby?

2) Řekněte příklad měst, kde se sváží odpad 1x za 14 dní

3) Jakým přesně způsobem bude realizován odvoz odpadů z náměstí? Bude jejich svážení a následné vysypávání do popelářského vozu, který neprojede branou, efektivní? Kdy bude pořízen speciál, který branou projede? Nevracíme se o krok zpět?

4) Jak bude zajištěna bezpečnost silničního provozu, bezpečnost obsluhy, občanů, co na to říká IBP a OHS? Zvedat a manipulovat s odpadkovým košem na náměstí je zcela jiná práce než naložit a složit 80kg v popelnici, a co popelnice o obsahu 240l?

5) Bude jeden vůz stačit na svoz odpadu ze třinácti obcí? Pokud spolek bude do budoucna uvažovat nad pořízením dalších vozů, neprojeví se tato zkutečnost na ceně poplatků za odvoz odpadu?

6) Co je to náhradní řešení svozu odpadu z náměstí, jak dlouho bude trvat?

7) Pokud nová společnost uvádí, že nový systém bude financován stejně jako systém starý, z rozpočtů zapojených obcí, a to na základě výše stávajících poplatků, v čem bude nové zlepšení a jaké zvýhodnění budou mít občané, kteří třídí nad občany, kteří netřídí?

8) Můžete uvést konkrétní jméno agentury, která dělala společnosti analýzu a můžete uvést, kde lze nalézt výsledky studie, sebraná data, potvrzující ekonomickou efektivitu nového projektu? Ukažte konkrétní čísla v porovnání se stávající situací!

9) Studie a ekonomické vyhodnocení projektu je základ, co projektová dokumentace a prováděcí projekt? Kde jsou tyto dokumenty k dispozici, k nahlédnutí?

10) Máte nějaká data o distribuci nových barevných popelnic? Uvádíte, že dojde ke zvýšení komfortu pro občany, kteří již třídí. Jaký má však smysl, když si tyto popelnice berou lidé poctivě třídící. Neměly by se spíš distribuovat mezi ty, kteří netřídí a podílejí se tak na velkém množství nevytříděného směsného odpadu?

11) Uveďte prosím, jaká konkrétní pracovní místa vzniknou v rámci nové svozové firmy.

12) Kolik je řidičů, manipulačních dělníků na třídění, popelářů, servisu - zpracování a sběr dat, IT vyhodnocování, managment, kontaktní osoba pro komunikaci s občany.Představte nám reprezentanty projektu a zodovědné osoby za jednotlivé uvedené pozice.

13) Do roku 2024 by měly obce podle vznikající vyhlášky MŽP vyseparovat ze svého vyprodukovaného odpadu 50% recyklovatelné složky. V případě Telče to znamená, že při její průměrné produkci odpadu 1350 tun směsného odpadu ročně, má být nově vytřízeno z tohoto množství 700 tun odpadu. Je to při stávajícím množství 140 tun recyklátu (cca 9% z celkové produkce odpadu v Telči) ročně reálné? Kdo a kde bude toto množství vytřizovat?

14) V roce 2024 nastává zákaz skládkování odpadu. Bude tedy nutné snížit jeho produkci na minimum. Jak tedy chcete reálně maximalizovat snahu občanů třídit odpad? Jak chcete zajistit, že budou odpad třídit i ti, kteří ho netřídí.

15) Co metoda medu či biče? Občana je je třeba motivovat, nabízet benefit a ne vyhrožovat cenou svozu, metoda represí je cesta zpět. Proto je nejvýše nutné zpracovat a realizovat evidenci, vyhodnocení třídění jednotlivého občana, a s těmito daty se naučit pracovat a vytvořit motivační program pro občana. Jaký je váš plán v této oblasti?

16) Na ukázku by mě zajímalo, zda existuje svozový plán jednotlivých dnů, tedy časová náročnost svozu, počet otoček na skládku, plánovaný počet ujetých km za jeden pracovní den, hmotnost odpadu za den? Z těchto dat lze stanovit rentabilitu projektu a hlavně funkčnost svozu.

17) Kdo, jak zajistí náhradní řešení v případě poruchy jediného svozového vozu, konkrétní firma a je podepsána smlouva? Dokažte!

18) S jakým objemem plastů a papíru počítáte za jeden sběrný měsíc,rok? Kde bude uskladněn, kam odvážen, jsou stanovené ceny za tunu, kam se bude vozit? Jsou podepsány smlouvy? Kolik jich sebrala v roce 2015 končící firma? Dost důležitý údaj pro výpočet ekonomiky projektu. Víte to?

19) Odevzdat odpad 1 x týdně ve sběrném dvoře - pouze středa do 17 hodin je naprosto nevhodné a nedostačující.

20) Nová firma OHR Services s.r.o. byla založena neuvěřitelně pozdě před začátkem projektu. Rád bych viděl zápisy z jednání, kolik jich bylo?
Co je projednalo za necelý měsíc?

21) Není střed zájmů, že v nové firmě konfigurují jména jako pan Pykal, tedy politicky aktivní lidé v čele vedení města???

22) Odpověď, že je projekt v začátcích a že vývoj ukáže čas, nepřijímám. Ukažte data, že ze začátku nebudou proinvestovány velké peníze jen pro to, aby se zjistilo, že to nefunguje dle představ! 

Jiří Pykal

#28 Vkládem text z letáku - reakci svazku Oběhové hospodářství Renesance a města Telče

2015-12-23 13:48

abcdef

Vážení občané,

v posledních dnech jsou prostřednictvím internetových sociálních sítí, letáků do schránek či soukromé televize šířeny ve městě nepravdivé a zavádějící informace o způsobu nakládání s odpady v Telči od 1. 1. 2016.

Dovolujeme si reagovat na zcela účelovou kampaň, jejímž cílem je poškodit nový odpadový systém.

Níže uvádíme argumenty, které v rámci kampaně zaznívají, vč. našeho vysvětlení jaká je skutečnost.

 

Tvrzení: Od 1. ledna se nám odvoz popelnic zdraží o 100%

Naše reakce: V žádném případě nedochází ke zvýšení ceny. Obdobně jako v předcházejících letech budou občané města i v roce 2016 platit poplatek za odpady ve výši 600 Kč.(A to skutečné náklady na sběr a svoz jen netříděného komunálního odpadu již v roce 2014 činily 623 Kč na poplatníka.)

 

Tvrzení: Popelnice se budou vyvážet pouze jednou za 14 dní

Naše reakce: Počet svozů zůstává zachován. Směsný komunální odpad od domácností bude svážen 2x v měsíci, dále 1x za měsíc bude od domácností svážen plast a 1x papír. Tedy zůstává zachována frekvence svozu s tím, že dochází k náhradě - za dva svozy směsného komunálního dopadu bude probíhat svoz tříděného odpadu.

 

Tvrzení: Město nemá od 1. ledna auta na svoz odpadu

Naše reakce: Svoz odpadu bude od příštího roku zajišťovat společnost, která byla k tomuto účelu založena svazkem obcí Oběhové hospodářství Renesance (svazek sdružuje Telč a dalších 13 okolních obcí). Tato společnost disponuje svozovým automobilem, plně splňujícím technické podmínky. Navíc v případě nepředvídatelných technických problémů je zajištěno náhradní svozové auto.

 

Tvrzení: Odpadky z náměstí chráněného UNESCEM bude vozit traktor s valníkem a odpadky se budou muset před branou z valníku ručně přesypávat do popelářského vozu

Naše reakce: Svoz odpadu z náměstí má zajišťovat speciální kontejnerové svozové auto, které projede bránou města. Pouze pokud se nepodaří toto auto zajistit již od počátku roku, bude přechodné období řešeno náhradním způsobem. Tedy naprosto standardní věc např. pokud se rekonstruují ulice apod.

Popelnice budou v takovém případě svezeny za bránu a zde rovnou vysypány do svozového auta. Určitě se tedy nebudou odpadky ručně přesypávat z valníku do popelářského vozu.

 

Tvrzení: Město buduje vlastní odpadovou firmu a nemá na to ani peníze ani zkušenosti

Naše reakce: Změnou systému nakládání s odpady se město Telč v rámci Mikroregionu Telčsko intenzivně zabývá již 5 let. Dva roky se problematikou zabývá pracovní skupina složená mimo zástupců města Telče také ze zástupců renomované agentury, zabývající se problematikou odpadového hospodářství, ale i zástupců regionu, kde obdobný systém již zaváděli dříve a nyní jsou špičkou v naší republice z pohledu řešení odpadového hospodářství. Samozřejmě proběhl důkladný sběr dat, analýzy a byly zpracovány potřebné studie. Systém bude financovaný stejně jako ten stávající z rozpočtů zapojených obcí.

 

Tvrzení: Nový systém podporuje občany, kteří nemají zájem třídit na úkor těch, co třídit chtějí

Naše reakce: Naopak dochází ke zvýšení komfortu pro občany, kteří mají zájem odpad třídit. Pro občany jsou zdarma připraveny nádoby na plast a papír a tento vytříděný odpad bude nově svážen od každé nemovitosti. Není tedy nutné docházet na často vzdálená sběrná místa. Tato místa ale také zůstanou zachována. V únoru bude navíc možné zažádat si i o dotované kompostéry. Jedním z hlavních cílů je zvýšit podíl vytříděných složek odpadu v Telči. I proto nyní dostáváte do schránek další informační materiály k této problematice. Probíhaly a budou dále probíhat besedy po městě a ve školách.

 

Tvrzení: Tříděný odpad bude svážen pouze jednou za měsíc

Naše reakce: Jednou za měsíc bude nově svážen papír a plast přímo od nemovitostí. Sběrná místa, tak jak je znáte (plast, papír, sklo, BIO aj.), budou zachována – navíc v jarních měsících dojde k posílení o další nové nádoby na BIO (již nyní na skladě). Sběrná místa budou vyvážena 1x za dva týdny. Navíc budou zajištěny mimořádné svozy v případě přeplněnosti kontejnerů. Rovněž zůstávají zachovány zavedené mobilní svozy na BIO, velkoobjemový odpad a kovy.

 

Tvrzení: Díky novému systému musí být zaměstnáno více úředníků

Naše reakce: V souvislosti s novým systémem nedojde k navýšení počtu úředníků města. Naopak dojde k tomu, že za odpady nebude již město hradit vysokou částku firmě mimo region, která nám z pohledu zaměstnanosti nic nepřináší. Nová pracovní místa vzniknou přímo v Telči, konkrétně 5 nových pracovních míst v rámci nové svozové firmy a založeného svazku obcí.

 

 

Mrzí nás, že osoby, které nepravdivé informace šíří, si informace předem neověřily, či alespoň jakýmkoli způsobem neměly zájem kontaktovat se a konzultovat vše s pracovníky, kteří jsou odpovědní za odpadové hospodářství našeho města.

Cílem tohoto vysvětlujícího letáku je informovat občany města, že Telč rozhodně nedopadne jako Neapol - jak uvádí leták, který jste obdrželi tento týden do schránek.

Děkujeme moc, že jste si našli prostor k přečtení tohoto vysvětlujícího materiálu. Pokud máte jakékoli dotazy, určitě neváhejte se na nás obrátit na níže uvedeném kontaktu.

 

www.ohrr.cz

 

Kontaktní telefon: 608 547 704

 

Připravilo Město Telč ve spolupráci se svazkem obcí Oběhové hospodářství Renesance, prosinec 2015

 

 

obyčejný člověk

#29

2015-12-29 13:05

Diskuse o ničem. Logika je přece následující: buď chci a respektuji první variantu nebo variantu druhou. Člověk si může vybrat, zvolit, rozhodnout se.