Otevřený dopis ombudsmanovi-stop lidským paskvilům

Renča

#76

2012-11-16 12:00

Tak na mě výroky paní Vrtbovské dělají ten dojem, že by nejraději klasickou pěstounku která nyní v naší zemi funguje přetvořila na Americký typ. Děti se tam s pěstouny míjí, chodí se k nim takřka jen vyspat a najíst.Jako rodičovské autority je neuznávají a dveře si tam podávají kurátoři a policisté z důvodu páchání trestných činů dětí.Omluva paní PhDr. mě tedy taky dostala. Házet vinu výroku na reportéra, to je teda dobrá..ona se snad cítí ještě dotčena že se pěstouni bouří...A její písemná omluva - fakt si z nás dělá psinu???Na svém místě které nyní zastává, opravdu nemá co dělat..

Nepřihlášený uživatel

#77

2012-11-16 15:35

Jsem adoptivní matka, ale znám mnoho pěstounů a přístup Petry Vrtbovské nás všechny hluboce uráží.

Nepřihlášený uživatel

#78 Re: reakce na článek p. Vrtbovské

2012-11-16 15:44

#29: Richard - reakce na článek p. Vrtbovské

Vrtbovská hlásá hodně nesmyslů, ale rodina máma-máma nebo táta-táta není jedním z nich. Znám řadu takových rodin a Váš homofobní názor mě absolutně nezajímá. Pokud chcete, aby lidé respektovali Vás jako rodiče, respektujte i ty, kteří se narodili jako homosexuálové - ano, stvořil je tak Bůh, ať se Vám to líbí nebo ne - a starají se často o děti, které by jinak musely být v ústavu. Ve vyspělích zemích tyhle děti nejsou tolik obklopeny pitomci jako jste Vy, kteří jim haní jejich rodiny. Je mi z Vás zle a to co děláte je hrubé pokrytectví.

Jitka Devátá

#79

2012-11-16 17:03

Já bych se chtěla stát přechodnou pěstounkou, protože mne láká ta možnost nabídnout dětem pomoc v okamžiku, kdy to aktuálně potřebují. Dlouhodobých pěstounů znám několik a moc si jich vážím. Jejich děti (vždy o nich mluví jako o svých, ještě jsem od žádné pěstounky neslyšela že jim říkali státní děti...i když podla zákona jsou) žijí plnohodnotným životem a mají obvykle ještě lepší péči než v běžných rodinách. Jejich finanční odměna může stačit tak na zaplacení nákladů na bydlení a tak to v žádném případě nelze nazývat výdělečnou činností.
Milan

#80

2012-11-16 18:28

Jen by mě zajímalo, zda v dětských domovech, podle názoru dotyčné paní Vrtbovské, vyrůstají děti kvalitněji vychované, když nikdy nepoznaly co je to rodina, táta a máma. Kurz matematiky by jí také neškodil, jelikož náklady státu na dítě v dětském domově mnohonásobně převyšuje částku kterou obdrží pěstouni.

Nepřihlášený uživatel

#81

2012-11-16 19:06

Souhlasím s peticí
Šárka - pěstounka

#82 Re: Re:

2012-11-16 22:34

#56: - Re:  

 Děkuji. :-)

Šárka - pěstounka

#83 Re: Re: to je krásné

2012-11-16 22:42

#57: - Re: to je krásné 

 Děkuji.

Moji úctu mají všichni, kteří se rozhodli pro náhradní rodičovství a přes tu spoustu nesnází dokáží pečovat o dítě/děti s láskou, dobrotou, rozvahou a porozuměním. 


Nepřihlášený uživatel

#84

2012-11-18 12:14

Manželka sice podepsala za celou rodinu, ale pro podporu petice by to byl pravděpodobně pouze jeden podpis. Děkuji

Nepřihlášený uživatel

#85

2012-11-18 20:53

Tohle je neskutečné...
levakbob

#86

2012-11-19 00:20

Aktuálně:

Vyjádření k odvysílaným spotům dne 14. a 15. 11. 2012 v televizi Nova

Po odvysílání dvou zpravodajských reportáží v TV Nova, bychom za Institut náhradní rodinné péče NATAMA rádi uvedli na pravou míru okolnosti vzniku rozhovoru pro časopis Můžeš a rovněž výrobu těchto spotů.

1. Pan Hrabica z měsíčníku Můžeš natočil s PhDr. Petrou Vrtbovskou Phd. rozhovor na téma českého systému péče o děti a nastávající transformace.

2. V tomto rozhovoru doktorka Vrtbovská expresivně vyjádřila nespokojenost se systémem, který například ponechává rodičovskou odpovědnost biologické matce, která od narození nejeví žádný zájem o své již velké dítě. Takové případy (situace) doktorka Vrtbovská pojmenovala paskvily. (Viz autentická nahrávka části rozhovoru zde).

http://tn.nova.cz/zpravy/domaci/jsem-paskvil-zastreli-me-a-zakopou-ptal-se-chlapec-13-pestounu-po-skandalnim-vyroku.html

3. Televize Nova tvrdí, že konkrétní věta z nahrávky pořízené redaktorem Hlavicou: "Systém té dlouhodobé pěstounské péče je strašně drahý a strašně nesprávný a produkuje tyhle jako paskvily.“ je totožná s větou, kterou on zásadně překroutil na znění: „Princip dlouhodobé pěstounské péče je strašně drahý a nesprávný, produkuje lidské paskvily.“

4. Rozhovor, který redaktor Hrabica poslal k autorizaci, obsahoval mnoho chyb na jiných místech v textu, které doktorka Vrtbovská opravila. Tato nepřesná a kontroverzní věta bohužel doktorce Petře Vrtbovské unikla a text autorizovala ve znění, které bylo posléze uveřejněno.

5. Redaktorka TV Nova v telefonickém rozhovoru nevysvětlila doktorce Vrtbovské, o čem konkrétně zpravodajský spot bude a dala ji jen minimální prostor oproti jiným účinkujícím.

Doktorka Petra Vrtbovská velkou část své profesní kariéry pomáhá dětem v pěstounské péči, dbá na rozvíjení postupů, které pomáhají dětem v nových rodinách překonat těžké začátky, traumata i problémy. Speciálně k těmto dětem má krásný vztah, proto absolutně nepřichází v úvahu, aby na jejich adresu použila výraz „paskvily“.
Ředitelka NATAMY chápe rozrušení pěstounských rodin a touhu pěstounských rodičů chránit své děti. Vzniklou situaci vnímá Institut náhradní rodičovské péče NATAMA jako velké nedorozumění.

Tatiana Čabáková, tisková mluvčí NATAMY
16. 11. 2012

Nepřihlášený uživatel

#87 Re:

2012-11-19 01:52

#86: levakbob -

V tom případě se paní Čabáková pěkně zapotí, protože paní doktorka Vrtbovská přímo srší kontroverzními výroky. Můžeme začít tady: "Systém té dlouhodobé pěstounské péče je strašně drahý a strašně nesprávný ... " Je pozoruhodné, že MPSV nikde nezveřejňuje zcela otevřeně, jak drahá je ústavní péče v celkovém součtu (normativ + ostatní dotace) a o kolik je dražší, než klasická pěstounská péče. K tomu by bylo záhodno přidat statistiku - o kolik procent je úspěšnější PP v začlenění svěřenců do života oproti ústavní péči (vznikají další náklady - domovy na půli cesty, sociální dávky, kriminály, ...). Dále by stálo za zveřejnění, jak je tomu v tolik paní Vrtbovskou propagovaném americkém či britském systému NRP, který je ve svých domovinách tvrdě kritizován a společnost volá po radikální reformě.  Zároveň by bylo užitečné spočítat, na kolik vlastně vyjde daňové poplatníky jedno dítě v PPP a započítat veškeré výdaje, čili hrubou mzdu, odvody, příspěvek na potřeby dítěte, náklady na školení a doprovázení přechodných pěstounů, ... a zveřejnit konkrétní cifru, pak porovnat s ostatními typy NRP, včetně ústavní. Prostou algebrou vychází nejlaciněji PP. Atd. A to jsem se pozastavil jen nad jedním výrokem. Po internetu jich koluje celá řada. Pro zajímavost - "termín deprivace je překonaný a v současné vývojové psychologii se nepoužívá ... " nebo že prof. Matějček byl omezeně myslící člověk, otevřené útoky na kompetentnost všech pracovnic OSPOD, ... atd.


Nepřihlášený uživatel

#88 PhDr. Petra Vrtbovská Phd. a děti ???

2012-11-19 11:16

Mám dotaz. Zajímalo mne, jak vypadá tahle paní s takovými názory. Píší o ní, že je u nás nejvýraznější zastánkyní umísťování dětí místo do kojeneckých ústavů do přechodné pěstounské péče a adoptivních rodin. Na fotkách jí to sluší. Ale neobjevila jsem ani jednu s dítětem v náručí nebo na klíně... Čím to asi je??? Že bych jen neměla štěstí takovou objevit...?


Nepřihlášený uživatel

#89 Re: Re:

2012-11-19 11:31

#87: - Re:

Její názor na deprivaci mně také vyrazil dech, co tedy nahrazuje termín deprivace?

kazan k

#90

2012-11-22 02:08

Nechci obdržet žádná eura, natož nějaká platit. Ale tato petice je v pořádku a p. Vrtkovskou by měli co nejdříve a bez zlatého padáku vyhodit.
Bárta

Nepřihlášený uživatel

#91

2012-11-22 21:07

Myslím, že paní dokrorka vypouští z úst spoustu informací které jsou z odborného i lidkého hlediska naprosto zcestné. Například to, že pojem deprivace byl překonán. Já sama deprivované dítě doma mám a neexistuje žádný vědecký zdroj, kteerý by tuto informaci potvrdil. Dítě pokud je deprivováno lze saturovat city pouze dlouhodobým úzkým vztahem k blízké osobě, pocitem bezpečí a otevřenou společnou budoucností. Nic takového krátkodobá pěstounská péče nemůže nabídnout. Výrok, že pokud si převezmete dítě z NATAMY bude mít tři rodiče- vás, biologické rodiče a Natamu je strašný. Myslím , že je opravdu znát, že paní dokterka si neumí představit jak vypadá mateřská láska k dětem biologickým i pěstounským.
fudin

#92

2012-11-23 10:27

Celkem jsem v obraze a zastávám se pěstounských rodin na 100% !!!!!!!
miška

#93

2013-02-12 13:48

S touto peticí naprosto souhlasím. Máme v pěstounské péči 4děti s různým zdravotním omezením, ale ROZHODNĚ to nejsou žádné PASKVILY !!!!!
JOhanka

#94 Re: PhDr. Petra Vrtbovská Phd. a děti ???

2014-05-22 08:55

#88: - PhDr. Petra Vrtbovská Phd. a děti ???

S dětmi na klíně se uměl vyfotit i Hitler, v tom opravdová kvalifikovaná pomoc dětem nespočívá.