Petice za udržení pouťových tradic v Lukách nad Jihlavou

Janek MC´s

#1 petice

2013-08-26 10:08

sepisovat petice pro podporu zlodějů, asijských překupníků, výrobců zmetků a nebo rádoby kolotočárů, kteří již 10let nemají s "tradiční poutí" absolutně nic společného. Tomu říkám rozumná petice :D

Nepřihlášený uživatel

#2 Re: petice

2013-08-26 10:24

#1: Janek MC´s - petice

Dobrý den, tuto petici jsem nedělal z důvodů podpory asijských prodejců, zlodějů a atd, jak píšete. Jen mám pocit, že tradice mizí a za chvíli budeme všichni sedět jen doma u počítačů. Atrakce na náměstí měly něco do sebe a tímto přemístěním mizí někam do nenávratna. Nedovedu si představit třeba "Mrkvancovou" pouť v Polné, někde u lesa a ne na  náměstí, ovšem mohu se mýlit. Nikomu nevnucuji svůj názor, ale slyšel jsem tolik negativních ohlasů, že mi to nedalo. Jak říká můj kolega v práci, nemám rád lidi, co v hospodě jen syčí do piva, tak jsem svůj názor zveřejnil a je jen na každém, jak se k tomu postaví. Děkuji i za Váš názor, je to vždy (a nejen o pouti), o komunikaci a sdělení názoru.

Jaroslav Novák

Janek MC´s

#3 Re: Re: petice

2013-08-26 10:41

#2: - Re: petice

Jak jsem Vám již napsal, chcete vrátit tradiční pouť ve světě, kde 95% návštěvníků ani neví, proč ta pouť vlastně je. Já osobně obětuji 100kroků navíc, poněvadž ten "bordel" co byl poslední roky přes celé město se mi vůbec nelíbil.


Nepřihlášený uživatel

#4 Re: Re: Re: petice

2013-08-26 11:17

#3: Janek MC´s - Re: Re: petice

V pořádku, je to Váš názor a negativní zkušenot, já ho plně respektuji. Jaroslav Novák

jkl123

#5 Petice "Pouť Luka nad Jihlavou"

2013-08-26 15:02

S peticí nesouhlasím, ale navrhuji řešení "Aby se vlk nažral a koza zůstal celá"!
Kolotoče a další atrakce na louku, pouťové stánky na náměstí (sortiment musí být skutečně "pouťový")!

Nepřihlášený uživatel

#6 Re: petice

2013-08-26 16:47

#1: Janek MC´s - petice

Zboží,které se tam prodává a Vám se nelíbí,nemusíte kupovat.Vy si tam otevřte sám stánek a prodávejte si tam co si myslíte,že je dobrý a levný.Potě byly vždy symbolem svátku a na zábavy se chodilo i pěšky.Také byla lepší morálka,tak ji potmě obnovit společně.

Anka J.

#7 jiný názor

2013-08-26 16:49

Mně se toto řešení loucké pouti moc líbí! Jednak kvůli volnému průjezdu náměstí a také proto, že je tady všechno pohromadě a na jednom místě. Kdo chce slavit pouť, ať jí slaví. Kdo chce jít na kolotoče, tak půjde i o pár kroků dál (v mém případě míň).

Je to jako by mi někdo přestěhoval vánoční stromeček z obyváku na chodbu, pořád jsou to vánoce, není to jen o tom, ppatří k tomu spoustu jiných tradic a zvyklostí, kdo chce, ten to slavit bude! :-)

Nepřihlášený uživatel

#8 Re: Re: petice

2013-08-26 16:54

#2: - Re: petice

Ano pane Novák napsal jste to moc hezky.Vždyť pouť v každé vesnici byla předností lidí,kteří si odpočinuli od práce a těšili se na pouť a zábavu.Lidé měli k sobě blíže,jenže teď je to o něčem jiném.Myslím si,že by  tradiční potě  se mělo zaměřit na skutečný sváte a radost.Popovídat si a být k sobě vždy slušný.Kdo je šikovný a něco umí a také chce prodat,tak by měl mít přednostní stánek.Lidé sami ohodnotí kvalitu zboží a koupí to co uznají za vhodné.


Nepřihlášený uživatel

#9 Re: Re: Re: petice

2013-08-27 04:52

#8: - Re: Re: petice

Dobrý den, víte mě šlo spíš o to, že ta atmosféra, která na tom městečku byla, je pryč. Vím, že se to nevrátí, ale pamatuji, jak ženský pekly koláče, chodily do pekárny, kde se předváděly, která je má lepší atd. Přijeli příbuzní a v neděli se každý oblékl do svátečního, ženský si kupovaly nové věci, aby se předvedly, popovídalo se se známými a celkově to bylo o takové slavnostní náladě. Vůbec mi nejde o prodej levného, kýčovitého zboží. Je to věcí obecního úřadu, jaké nastaví pravidla prodeje a budu jen rád, když se bude na těchto akcích prodávat české řemeslně zpracované zboží. Opravdu mi jde o ztrátu atmosféry a tím i tradice.

Jaroslav Novák


Nepřihlášený uživatel

#10 Re: jiný názor

2013-08-27 05:02

#7: Anka J. - jiný názor

Děkuji za Váš názor. Co se týká tradic a vy zmiňujete vánoce, tak i s tím mám svojí zkušenost a můžu Vám říct, že jsem taky změnil svoje tradice a strávil vánoce na Floridě, pod palmami. Byl jsem s rodinou, krásný vánoční strom, živá borovice, řízek, salát a cukroví, ale atmosféra mých vánoc to nebyla, chyběl mi sníh a ten Loucký kostelík, nevím, zda pochopíte, co zde popisuji, ale tradice by se měnit neměly.  Jaroslav Novák

Anka J.

#11 Re: Re: jiný názor

2013-08-27 07:27

#10: - Re: jiný názor

Dobrý den, a já si zase nejsem jistá, zda správně chápete Vy mě :-).

Patřím k mladé genereci, je mi 28 let, ale tradiční pouť pro mě znamená upéct v pátek koláče, uklidit pořádně celý byt, nachystat nějaké dobroty, jít v neděli na mši svatou, oslavit svátek svatého Bartoloměje, uvařit sváteční oběd, sejít se s příbuznými. .. .atd., ale hlavně pro dnešní mládež znamená tradice komedianti na náměstí a to je mi moc líto :-(.

Proto i to přirovnání k vánocům, je pro mě důležité nakoupit dárky, napéct cukroví, jít na půlnoční, udělat si ty dny sváteční a sejít se s rodinou a přáteli, ale jestli budu mít vánoční stromeček (kolotoče o pouti) v obyváku, v kuchyni, nebo na chodbě (na náměstí, na louce nebo třeba na hřišti) to už je pro mě vedlejší. :-)


Nepřihlášený uživatel

#12

2013-08-27 07:47

TAKY SEM PRO ABY SE VRATILA NA NAMESTY

Nepřihlášený uživatel

#13 Re: Re: Re: jiný názor

2013-08-27 08:30

#11: Anka J. - Re: Re: jiný názor

Dobrý den, myslím, že jsem schopen Vás pochopit a dokonce jsem rád, že existují lidé, kteří v dnešní uspěchané době mají názory jako vy a je velice hezké, že v tradicích pokračujete i vy ve Vaší rodině. Mám jen jiný názor v tom, že určité tradice (pouť, vánoce, velikonoce atd) mají svůj symbol a poutě byly vždy mimo jiné spojené i s atrakcemi, nic víc nic miň. Doufám, že mě nepodezříváte, že mě osobně houpačky chybí a kvůli tomu nemůžu spát. :-) Jaroslav Novák

Jenda

#14 Re: Re: Re: Re: petice

2013-08-27 12:12

#9: - Re: Re: Re: petice

No ono toho českého řemeslného zboží vidíme již zřídka. Když tam není 5 stánků s perníčky, tak je tam zase několik stání s oblečením nebo ponožkami.

Mně se pouť u řeky líbí, náměstí je čisté nebo skoro čisté, nejsou odpadky v kontejnerech na kytky, u silnice a prostě všude, může se projíždět přes náměstí, nejsou omezováni obchodníci. A lidi, co na náměstí bydlí, alespoň mají větší klid a mají možnost vůbec o pouti existovat. Jinak je to pro ně šílené (nepořádek, řvaní pod okny, omezování přistupu do domu, parkování ....). A myslím si, že i provozovatelé atrakcí mají u řeky větší prostor, takže víc "kolotočů" a tím větší výdělek.

Nejde přece o to, kde je pouť, ale že vůbec je. Takhle je to ideální.

 

Tonda

#15

2013-08-28 10:29

Jsem pro zachování tradiční sváteční loucké pouťi.Domnívám se ale,že v současné době není na Náměstí dostatek prostoru pro lunapark a stánky.Také koncert dechové hudby byl rušen provozem lunaparku.Koncert se mohl uskutečnit v dolní části náměstí,což by trochu zpestřilo " mrtvé" náměstí.Třeba se také mohl odehrát již v sobotu.Také bych přivítal více stánků s řemeslnickými a zemědělskými výrobky včetně ukázek jejich práce.Navrhuji k pořádáni a organizaci pouťi udělat diskuzi,třeba formou ankety ve Zpravodaji

Nepřihlášený uživatel

#16

2013-08-28 12:40

stánky na náměstí patří, ostatní atrakce bych ponechal u řeky

Nepřihlášený uživatel

#17 Re:

2013-08-29 06:39

#16: -

Tak to by se už nedalo projet nikudy, to je nesmysl.

Janina

#18

2013-09-01 09:27

Myslím si, že i další hudební akce, které jsou až po pouti by se mohly kounat právě na pouť. Jinak tradiční pouť na náměstí byla mnohem lepší, už minulý rok jsme se šlapali chvilku v bahně a letos se nám tam nechtělo už vůbec. Ale každý má svůj názor a může ho vyjádřit.
Vanessa

#19 Re: Re: petice

2013-09-02 13:24

#2: - Re: petice

asi před 3lety  tam bylo krásně živo  , a ted ?  ano máte v něčem pravdu ale je to taky vizitka luk . Měla sem ráda tu velkou pout plnou usměvavých lidí ;)  od této pouti jak byla nedávno sem si řikla že už na ní nepojedu a myslím že nejsem jediná . bylo tam pár  stánečku  a pár atrakci nekde mymo ,také pár lidí a mesto  skoro prazdné sem si  řekla  že sem si asi spletla datum že tam žádná pout není. Nevím zda jste mě pochopili prostě ta atmosféra a ted je odstrkována nekam k lesu ..

Kaja

#20 Re: Karel

2013-09-03 13:50

Vše jsem si pozorně přečetl a musím kontatovat že každý má na věc jiný nazor . Jetiný kdo se pod svůj názor podepsal je Jaroslav Novák tak to má být!:-)Melchert karel

Nepřihlášený uživatel

#21 Re: petice

2013-09-04 08:29

Ale tady nejde přece o ty, kteří se tam nachází, či vyskytují. Tady jde přeci o místo konání. To je celé. hospody zejí prázdnotou a Maloobchodníci z Luk tím, že se to koná zastrčeně, přicházejí o peníze. Toť vše. z ekonomického hlediska a pro soudržnost lidí jsem pro zachování tradičního místa na městečku :) hezky den všem Markéta Báťová

monika

#22

2013-09-06 16:08

Jsem v Lukách letos 41.let.Bydlím přímo na městečku.6.let jsem musela bydlet z dětima v Jihlavě.Když nam bylo umožněno se vrátit,tak mimo jiné,jsme se těšili na pouť.Ty 3.dny hluku atd.se jednou za rok dají vydržet.Jak se zmínil p.Novák,tak kadeřnice,něco hezkého na sebe a jehláky byli prioritou Louckých ženských.Ted,tak leda nové holínky.Je to škoda.Monika Kostkova.
komentař

#23 domis

2015-02-01 08:36

souhlasím s udržení poute

Lenka

#24 Re: petice

2015-08-19 19:34

#1: Janek MC´s - petice 

 Pouť nemusí mít s asijskými překupníky ani s výrobci zmetků nic společného,záleží na jedinci zda si u nich něco koupí,nebo ne.Já a moje rodina už několik let bydlíme na náměstí,pouť je co se týče nějakého klidu a pořádku poněkud náročnější,ale těch pár dní v roce se to prostě vydrží,jako při májové slavnosti,tu naštěstí ještě nepřestěhovali.Pouť měla zůstat na náměstí,byla to loucká tradice,která svým přestěhováním ztrácí tak nějak na svém byť povrchním kouzlu.Teď tím myslím ty nastrojené rodiny co se na pouťi potkávaly s jinými nastrojenými rodinami,taťkové dali pivko u dolni,mamky pokecaly a přitom hlídaly děti,které odběhly na kolotoč.Tohle tak nějak u té řeky nejde aspoň mně to tak připadá.Je to škoda jsou věci kterým podle mně  jakákoliv změna neprospěje.Došková Lenka