Textilní továrny ve Frýdku-Místku za kulturní památku

Asgard

#101 Nešlo to jinak

2014-03-06 14:00

Objekt patří zkrachovalé firmě, ta je v konkurzu. Nikdo do toho nemůže nijak zasáhnout, návrhy, že by mělo zakročit město atd. jsou mimo realitu. Město to mohlo akorát od insolvenčního správce koupit. Nebo si ti, kteří vidí, jak se to dalo změnit, skutečně myslí, že by to věřitelé zkrachovalého Slezanu a konkurzní soud povolili správci renovovat? Z čeho proboha? Dnes se o tom píše a diskutuje na Neffově Neviditelném psu.

http://neviditelnypes.lidovky.cz/frydek-mistek-zanik-dominantni-budovy-dh5-/p_spolecnost.aspx?c=A140304_223045_p_spolecnost_wag


Nepřihlášený uživatel

#102 Re: Nešlo to jinak

2014-03-06 22:33

Asgard

#103 Re: Re: Nešlo to jinak

2014-03-07 05:23

#102: - Re: Nešlo to jinak

Smyslem konkursu je uspokojení pohledávek věřitelů. Takže věřitelé by se podle vás měli vzdát svých pohledávek na rekonstrukci stavby. Kdo je k tomu asi domutí? Je jen dobře, že byli plně uspokojeni. Zákon o insolvenci nezná postup, kterým by se jim výtěžek konkursu odňal a použil jinak, než na uspokojení věřitelů a vyrovnání nákladů řízení. Budete asi muset napsat petici, aby ten zákon změnili.  A argumentovat rozhlasovou zprávou o růstu? Podívejte se na tu zprávu v internetovém zpravodajství a koukněte tam na diskuzi. Nezaměstnaných je tady 600 000. Na jedno pracovní místo je i 50 uchazečů.  Vysvětlete jim, že je zde vše v ekonomice OK. Pokud tvrdíte, že to je alibismus, nestojíte pevnýma nohama na zemi. Nejste schopen vidět věci takové, jaké jsou a malujete straky na vrbě. Není již v silách ekonomiky, aby vznikaly další a další chráněné objekty, které by stejně chátraly bez ohledu na statut kulturní památky.


Nepřihlášený uživatel

#104

2014-03-07 07:42

Textilní haly a objekty k Frýdku a Místku patří a svým komplexem budov jak kolem nádraží, tak v Místku proti bazénu představují jedinečnou industriální architekturu s použitím různobarevného režného zdiva a typických továrních oken. Bohužel současné ani předchozí vedení města není v tomto směru vůbec osvícené a nepochopilo tento obrovský potenciál přímo v centru Frýdku. Zatímco jinde si takových objektů váží, hledají finanční prostředky a snaží se je využít (Ostrava - Vítkovice, Žatec, Litomyšl, Olomouc, Brno apod.), tady se nevyužívám spějícím k demolici postupně likvidují ...přitom tkalcovny podle vyjádření kdysi renomovaného statika Ing.Krause byly dimenzovány na těžké zařízení, takže není problém z nich udělat např. nákupní centra nebo velkokapacitní kulturní zařízení - viz Vaňkovka v Brně apod. Takto mohla být už v objektu bývalého Slezanu např. Billa nebo např.prodejna Lidl, které svým "kravínovitým " vzhledem hyzdí město. Navíc tyto textilní objekty jsou všechny v centru a hlavně jako objekty z režného zdiva jsou stále krásné. Místo toho se ve městě pro jiná nákupní centra bourá sportovní hala a staví nesmyslně vedle nová (údajně pro nehospodárné vyhodnocení její rekonstrukce), přilepilo autobusové nádraží na stísněném pozemku mezi vilkami a hlavně vedle prázdné louky a nebo se dostavují obě centra nepříliš architektonicky kvalitními a mdlými stavbami. "Prý to jinak nešlo ....nebo, že se to tak lidem líbí" slyšíte na kompetentních místech magistrátu...... co k tomu dodat?

Nepřihlášený uživatel

#105 Re:

2014-03-07 08:35

#104: -

Slova, slova, slova...

Ing.arch. Roubíková
Nepřihlášený uživatel

#106

2014-03-07 13:11

Právě proto, že je to STANDARDNÍM DOBOVÝM ŘEŠENÍM by se tyto stavby měly chránit. Aby i další generace mohly obdivovat kvalitu řemesla BĚŽNÝCH staveb. Podobných historických příkladů ubývá a novostavba, která zde bezpochyby brzy vznikne, bude bohužel rovněž STANDARDNÍM DOBOVÝM ŘEŠENÍM.


Nepřihlášený uživatel

#107 Re: Re: Re: Nešlo to jinak

2014-03-07 13:17

#103: Asgard - Re: Re: Nešlo to jinak 

 Čím déle tady chátrající památka bude, tím bude větší šance, že se časem najde využití. Když se to zbourá je to DEFINITIVNÍ. Každým rokem se vypisují desítky definitivně zřícených památek, takže je potřeba seznam ruinami pravidelně doplňovat.

Ing.arch. Roubíková

#108

2014-03-07 13:45

V rychlosti jsem prošla předchozí příspěvky a potěšilo mne, že je zde ještě dost kulturních lidí, kteří chápou význam památek. Poněkud mi však uniká role "mr nobody", dle četnosti příspěvků se zřejmě jedná o placeného provokatéra. Díky němu však diskuse nestagnuje a objevuje se tu (i v reakci na jeho jiné názory) docela dost zajímavých odkazů a informací.
Kéž by sem zabloudil i osvícený investor s nápadem. "Protože ZDROJE TU JSOU" (citace - odkaz viz poznámkový aparát)
Asgard

#109 Nemá smysl prohlašovat KP za každou cenu, zdroje došly, můžete se na to složit ze svého

2014-03-07 15:45

#108: Ing.arch. Roubíková -

Tohle může říct jen ten, kdo nemá žádnou odpovědnost. Ten insolvenční správce je odpovědný konkursním věřitelům a konkursnímu soudu, za svá pochybení a způsobenou škodu je odpověný a ručí celým svým majetkem. Je odpovědný i trestněprávně. Co má tedy udělat, když nemůže (nesmí) objekt opravit ani se jej nedaří prodat? Na co by tak asi mohl čekat, je to v řízení, nelze ten konkurs nějak zastavit a čekat, jak si zde někteří představují. Když z toho spadne zdivo a někoho zraní (už teď je fasáda místy zadrátovaná pletivem), ponese odpovědnost. Jedná zcela správně. Ostatně nelze stále prohlašovat další kulturní památky, nota bene tovární budovu, jen proto, že se líbí nějakému kritikovi a lokálním patriotům. Tvrzení "zdroje jsou" lze brát jedině s humorem, běžte to říct těm, kteří nemají na léky, jídlo, nájem a zvažují, zda si koupí z důchodu jídlo nebo léky na tlak. Nemluvě o statisícové armádě nezaměstnaných, tisících "bydlících" na adresách úřadů. Petičníci nejsou ani tak milovníky památek, jako spíše neracionálně a nekriticky uvažující lidé. To už je v Česku pomalu profese, psát pořád nějaké petice. Nic nebránilo těm nadšencům si tu halu koupit. Snažší je ale pořád obviňovat okolí - stát, magistrát, majitele...

mr nobody

#110 Paní Architektce Roubíkové

2014-03-07 16:39

#108: Ing.arch. Roubíková -

Vážená paní,

z diskuze je zcela evidentní jiná skutečnost, autoři petice jsou právě ti, kteří zde pracují na objednávku, a jejich urputný zájem v posledních dnech o tuto "památku", která žádnou památkou není, což řeklo, město, kraj i ministerstvo kultury (s prominutím toto jsou pro mě hodnověrnější instituce než jacísi autoři petice, kteří nekomunikují s protipólovými přispěvovateli). Je zarážející, že "památka" ležící ladem roky, najednou vzbudila takový zájem. XXX krát jsem tady psal dotaz, řekněte mi A) jaký je Váš zájem (dobrá toto bylo částečně zodpovězeno) a za B) na což nebylo reagováno vůbec, CO KONKRÉTNÍHO, ZA KOLIK, Z ČEHO A PRO KOHO by byl objekt využitelný po "záchraně". Toto bylo přehlédnuto? Tento dotaz tu padl minimálně 5x. Obecné teze typu třeba to, nebo třeba ono nestačí. Dnes je tento objekt v demolici, je na demolici evidentně pravomocný demoliční výměr když se demoluje, v rámci demolice se mohli všichni cítící právní zájem, nebo že jsou dotčeni vyjádřit. Vyjádřili se? Chcete mi říct, že by město mělo mít experty a vyhodnocovat, co který vlastník dělá se svým majetkem a podle toho jak to kdo vyhodnotí tak informovat a zasahovat do výkonu soukromých vlastnických práv? KDE TO ŽIJETE. PROTI TOMU SE PŘECE SPOLEČNOST JASNĚ POSTAVILA PŘED 25 LETY. VY CHCETE ZMĚNU "K LEPŠÍMU", TEDY DO STARÝCH DOB? JÁ NE.

Skutečně nejsem placený provokatér, nikoho neprovokuji, chci ODPOVĚDI. To je provokace? Mi přijde jako provokace spíše něco tvrdit bez faktů.

A fakta jsou jasně dané, velmi silně se v zákulisí diskutuje, že tito milí petenti, autoři a přispěvovatelé, jsou vysláni, proškoleni a placeni developerem, který staví OC Frýda. Tato teorie výborně zapadá, OC Frýda, průserový projekt, který zřejmě nebude fungovat moc ekonomicky dobře, a nyní by měly vzniknout volné plochy pro výstavbu třeba dalšího OC, na vynikajícím místě, dostupné, na "základech" staré textilky s historií. To by byl pro lidi šlágr. A bezpohlavní OC Frýda by přišlo o klienty. Takže proč nepoštvat skupinu hladových arichiteků proti tomuto záměru. Něco tam přimáznout aby to mělo váhu.

Je to jasná snaha developera OC Frýdy, aby zabránil v rámci konkurenčního boje vzniku prostoru pro vybudování něčeho co by mohlo byť trochu konkurovat. Vypustila se informace o přípravě na OC, ale ta informace je historická skoro stejně jako ta "památka" a jednolo se o úplně jiný objekt. Ale proč toho nevyužít, proč lidi neoblafnout.

POD TOTO SE MÁM JÁ PODEPISOVAT, ABYCH SLOUŽIL JAKÉSI DEVELOPERSKÉ SKUPINĚ K JEJICH ZÁJMŮM, ŽE SE TI ARCHITEKTI NESTYDÍ TAKTO SE NECHAT ZMANIPULOVAT. A VY SIGNATÁŘI, JAKBYSMET.


Nepřihlášený uživatel

#111 Re: Nemá smysl prohlašovat KP za každou cenu, zdroje došly, můžete se na to složit ze svého

2014-03-07 18:34


Nepřihlášený uživatel

#112 Re: Paní Architektce Roubíkové

2014-03-07 18:49

#110: mr nobody - Paní Architektce Roubíkové

Původně jsem si myslel, že nemá smysl na trolla, který neovládá ani základní pravopis, ani logiku, reagovat, ale teď jste mě, mr nobody, konečně přesvědčil. Hned zítra beru majzlík a kladivo a jdu na to, ať už je ten barák konečně pryč.

Hezký večer

Lukáš Foldyna, t. č. velmi dobře placený zaměstnanec PR oddělení OC Frýda

mr. everybody

#113 Re: Paní Architektce Roubíkové

2014-03-07 18:55

#110: mr nobody - Paní Architektce Roubíkové

Proč za každou cenu potřebujete vědět k čemu by ta budova byla? Je to dominantou Frýdku. Odkazuje na slavnou historii textilního průmyslu ve Frýdku, potažmo celého Slezska. Je zbudovaná kvalitně a jedná se o architektonicky hodnotnou stavbu.

Využitelnost budov mohla být a nemusely se stavět další. Třeba autobusové nádraží by bylo více v centru. Nebo pracovní úřad se nemusel stavět a mohl sídlit v některé z opuštěných budov. Případně i některé z nově rostoucích obchoďáků se mohl vybudovat tam. A navíc město chce údajně vybudovat novou průmyslovu zónu (http://www.rozhlas.cz/zpravy/regiony/_zprava/frydekmistek-chce-celit-nezamestnanosti-vybudovanim-nove-prumyslove-zony--1316256). Proč, když si neví rady s tou současnou? Měšťáci si asi nedokáží vážit zemědělské půdy!

 

PS: Používání kapitálek pro psaní celých slov je v mnoha internetových fórech zakázáno. Tady tomu tak není, ale, prosím, respektujte všeobecná pravidla. NEBO SE VÁM ZASEKÁVÁ CAPS LOCK?

Daniel Baránek

#114 Re: Paní Architektce Roubíkové

2014-03-07 19:01

#110: mr nobody - Paní Architektce Roubíkové

Tak to už se těším, až mi OC Frýda nějaké peníze za tuto petici pošle :) Ale vážně, mohu vás ujistit, že s žádnou developerskou společností nemám nic společného. Jsem student-doktorand a tuto aktivitu kvůli penězům rozhodně nedělám. I když je mi jasné, že mi na toto napíšete "slova, slova, slova", přičemž ani jednomu z těchto slov nebudete věřit.

mr nobody

#115 Re: Re: Paní Architektce Roubíkové

2014-03-07 20:25

#114: Daniel Baránek - Re: Paní Architektce Roubíkové

Najednou takových reakcí.  Byli jste na jednání v Plzni u Tk development ? Pravda je kruta kdyz vyjde na povrch. Já sokovany nejsem. Ale signatáři byt musí. Pozdravujte paní Skuh.... a hodně štěstí vaši komerční aktivitě. Za pravopis se omlouvám. Z mobilu to tak někdy je.


Nepřihlášený uživatel

#116

2014-03-08 17:20

Kde vzala firma "v konkurzu" peníze na demolici takového rozsahu! Máte někdo představu kolik to tak může stát? A že by z pozemku byl větší zisk než z prodeje zastavěné plochy?

Nepřihlášený uživatel

#117 Re:

2014-03-08 18:18

#116: -

Hrubým kvalifikovaným odhadem podle kubatury stavby... tak 10 mil. Kč minimálně. Klidně ale i 20 mil. Kč. Otázka je kolik bude výzisků ze surovin, které se dají zpeněžit (hlavně ocel).


Nepřihlášený uživatel

#118

2014-03-12 20:01

Z důvodu obžerství nenasytných hlav a neúcty ke kvalitní práci jiných, kteří ničí hodnoty na místo záchrany těchto plně funkčních budov, přikládám můj podpis k uvedení budovy Slezanu v list kulturních památek České Republiky. Pokorný Radek.

Nepřihlášený uživatel

#119 článek lidovky.cz

2014-03-13 10:07

Demolice si všimli už i na stránkách Lidových novin viz článek "Mizející ikony: padne havířovské nádraží i secesní přádelna" (http://www.lidovky.cz/mizejici-ikony-padne-havirovske-nadrazi-i-secesni-pradelna-pon-/design.aspx?c=A140311_114710_ln-bydleni_toh)
neznámý občan z neznámého města

#120 Nové směry

2014-03-13 11:45

Hello,

možná radnice započala s novým "architektonickým" směrem, který hlásá, že nejlepší možné město je bez budov a bez občanů. I tak by se dala interpretovat demolice budov přádelny a následné výroky, že jim jde hlavně o pozemky!!! God bless you.

Nepřihlášený uživatel

#121

2014-03-18 14:46

Doporučuji,po neblahých zkušenostech s Ministerstvem kultury u obdobné žádosti prohlášení KP VSH,zjistit jmenovitě úředníka,který bude návrh vyřizovat a nejlépe písemně či osobně informovat přímo ministra kultury.Naštěstí je to člen KDU a ne nějaké individuum z topky,tak by mohl mít jinou úroveň..
Asgard

#122 Re: Jste úplně mimo

2014-03-20 07:03

#121: -

Nejen vám, ale i k ostatním, kteří zde brečí. Stát je odtoho, aby chránil lidi, jejich majetek a dbal na dodržení zákonů, není tu proto, aby vlastníkům majetky bral a zákony porušoval. Tragédií těchto diskusí je, že se účastníci zaseknou a nejsou schopni přijmout argumenty. Je to dáno nízkým vzděláním, především absencí aristotelovské logiky. To je pak nemožné diskutovat. Nejste schopni přijnout stav věcí - krach majitele, nemožnost objekt prodat, ohrožování komunikací havarijním stavem objektu, zákony, jimiž se konkurz řídí a namísto toho fantazírujete. Znám takové typy, kteří jsou ochotni kdykoli kecat jiným co a jak mají dělat a rádi by sahali do cizích kapes, ale nejsou zvyklí koupit si za své ani propisku.


Nepřihlášený uživatel

#123

2014-03-23 21:59

KAŽDÝ HLAS SE POČÍTÁ PROSÍM POŠLETE TO DÁL
http://e-petice.cz/petitions/petice-proti-zbourani-nadrazi-v-havirove.html
http://www.peticehavirov.cz/


To co je připravováno Městským zastupitelstvem / ČD je jen předražená demolice kdy se 2/3 Cenné Nádražní budovy zbourají. Místo cenné odbavovací haly bude parkoviště a část administrativní budovy se ponechá a bude upravena na nádraží. Město s 77000 obyvateli bude mít doslova zastávku ČD jako na vesnici .A Tomu říkají na radnici hrdě nový terminál..Budova je v zahraničí respektována jako kvalitní ukázka určitého ČESKÉHO stavebního stylu navazujícího na úspěch Expo58. Je to jen barbarské ničení Českého Architektonického Dědictví. Cennou budovu nahradí bezcenná.
Nádraží lze opravit rekonstruovat .Statika budovy je v pořádku . Budova má své kouzlo,byly na ní při stavbě použity velmi kvalitní materiály a má cenu jí opravit .Pan primátor hovoří o efektivitě čerpaní Právě Havířov co se týče čerpání a efektivity proinvestovaných prostředků obsadil 20 místo s 22 posuzovaných v kraji .Ostrava má Radniční věž . Liberec má vysílač Ještěd . Brno má vilu Tugendhat. Havířov má zatím cenné Vlakové nádraží?
Děkuji za přečtení Honza t. občan Havířova

Nepřihlášený uživatel

#124

2014-03-31 10:12

Je to trestuhodné jak macešsky se k městským památkám chová vedení města. Už tak zjizvenou tvář Našeho města dále poškozují. Pokračují v devastaci všeho cenného. Všeho co naše město spojuje s našimi předky a slavnou minulostí. To co minulý režim začal, to naše "milovaná" radnice dotáhne do "úspěšného" konce.

Nepřihlášený uživatel

#125

2014-04-01 12:40

Místo toho, aby vedení města a kraje uvažovalo o využití těchto krásných industriálních památek např. v turistickém ruchu (galerie, muzea, depozitáře, divadlo, kulturní sály, ateliéry atd.) nebo alespoň jako obchodní centrum (jako např. Galerie Vaňkovka v Brně), rozhodne o jejich zbourání. Je mi z toho opravdu smutno. Narodila jsem se totiž ve Frýdku-Místku.