Petice proti trvalému označování - čipování psů - zatím ne občanů

Necipujtenas.cz

/ #290 "Strážníci: Hájit svobody/práva občanů! ČR"

2013-05-25 11:11

Krátce z obsahu článku: "Obzvláště důchodci a nebo maminky s dětmi bývají velice vystresováni, pokud je na procházce s pejskem začne kontrolovat strážník městské policie (MP) a ohání se přitom hromadou vyhlášek, paragrafů a ještě navíc čtečkou dat určenou k prohlídkám zvířat s implantovaným mikročipem. Stává se: některá ze stran nemusí takovou situaci unést a to obzvláště v dnešní hektické době, kdy jsou občané neustále vystavováni novým břemenům, platbám a povinnostem, kterými je moc výkonná/zákonodárná intenzivně bombardují.

Většina příslušníků městské/obecní policie jsou nicméně samozřejmě normální/čestní/slušní/lidští obyvatelé Vašeho města/vesnice. Dá se s nimi rozumně a inteligentně diskutovat. Mnoho z nich si uvědomuje, že některé vyhlášky jim pouze komplikují jejich práci, zbytečně proti nim poštvávají veřejné mínění a zdržují je od opravdu potřebné činnosti především v oblasti prevence vážné trestné činnosti. Strážnici sami říkají: Nejme „roboti“ a nebo „šafáři“, abychom automaticky/bezmyšlenkovitě vykonávali jakýkoliv neetický příkaz svých nadřízených nebo neustále obtěžovali občany. Nejeden příslušník MP, se kterým zástupci webu Necipujtenas.cz hovořili, také dobře zná dějiny druhé světové války a ví, že slova „pouze plníme rozkazy“ již nikdy nemohou patřit do svobodné/zastupitelské demokracie.

Jaké jsou tedy hlavní úkoly obecní/městské policie? Patří k nim obtěžování občanů? Zneužívání pravomocí? Nikoliv! Je to naprosto jinak, jenže někteří čeští politici si zřejmě myslí, že má být obecní/městská policie jakýmsi jejich „zásahovým komandem“. Mnohé články v oficiálních tiskovinách obecních/městských úřadů či samotná vyjádření zastupitelů v médiích, kterými dávají občanům na vědomí své „hrozby“ až likvidačními pokutami v součinnosti právě s „nebohými“ strážníky MP: to je bohužel současná realita České republiky a web Necipujtenas.cz již na tuto tristní situaci upozorňoval. Každopádně Ministerstvo vnitra ČR ve svém výkladovém komentáři z roku 2010 k novele zákona o obecní policii naštěstí zřetelně uvádí: 

„Úkoly obecní policie - § 2. S ohledem na zásady právního řádu České republiky, právní jistoty fyzických a právnických osob jsou úkoly obecní policie stanoveny taxativně. Tím se zamezí tomu, aby obecní policie, resp. strážník při výkonu svých povinností a oprávnění podle zákona o obecní policii nebo podle jiných zákonů překročil svoji kompetenci.“ 

Samotný paragraf č. 2 zákona o obecní polici pak např. vzhledem k navrhovaným hromadným kontrolám pejskařů v Ostravě říká:

„§ 2. Obecní policie při zabezpečování místních záležitostí veřejného pořádku a plnění dalších úkolů podle tohoto nebo zvláštního zákona“ předně „c) dohlíží na dodržování obecně závazných vyhlášek a nařízení obce,“ a „g) provádí dohled nad dodržováním čistoty na veřejných prostranstvích v obci,“.

Je zcela zřejmé: strážník obecní/městské policie v tomto smyslu pouze dohlíží a NIKOLIV VYNUCUJE plnění dikce obecní vyhlášky! Občané by se tedy neměli bát toho, že je bude MP zatýkat za porušení nějaké místní vyhlášky, že na ně snad budou používány chvaty, kopy, střelné zbraně atd., pokud si vyjdou např. na nedělní procházku s rodinou a se svým pejskem. Jestliže by k tomu došlo (samozřejmě mimo rámec definovaný zákonem): jde o trestný čin dané úřední osoby se všemi následky z toho pro ni vyplývajícími.

Velice významným a pro všechny občany naprosto stěžejním bodem je pak paragraf č. 6 zákona o obecní policii, kde nenajdeme žádné vyhrůžky pokutami, postihování pejskařů, omezování svobod a přirozených práv! Jenže někteří zastupitelé samozřejmě o něčem takovém nechtějí ani slyšet. Konečně citujme samotný zákon:

„Povinnosti strážníků § 6. (1) Při provádění zákroků a úkonů k plnění úkolů obecní policie je strážník povinen dbát cti, vážnosti a důstojnosti osob i své vlastní a nepřipustit, aby osobám v souvislosti s touto činností vznikla bezdůvodná újma a případný zásah do jejich práv a svobod překročil míru nezbytnou k dosažení účelu sledovaného zákrokem nebo úkonem. (2) Strážník je povinen poučit osoby o jejich právech, provádí-li podle tohoto zákona zákrok nebo úkon spojený se zásahem do jejich práv nebo svobod, pokud to povaha a okolnosti zákroku nebo úkonu dovolují; v opačném případě je poučí okamžitě, jakmile to okolnosti dovolí. (3) Strážník je povinen poskytnout pomoc v rozsahu svých oprávnění a povinností podle tohoto nebo zvláštního zákona každému, kdo o ni požádá.“ 

Z uvedeného jasně vyplývá: městská/obecní policie by neměla být zneužívána extenzivním výkladem zákona k úkonům např. tzv. „zásahových ekologických komand“, k hromadným nebo individuálním zátahovým akcím na pejskaře, nebo v rozporu se ctí a důstojností občanů (např. případy věřících strážníků a kontrolovaných osob)." - Celý článek k dispozici zde: http://www.necipujtenas.cz/fakta/legislativa/strážníci-hájit-svobody-práva-občanů-čr.aspx