Petice proti trvalému označování - čipování psů - zatím ne občanů

Necipujtenas.cz

#276 "Soud: Pejskaři nemusí povinně čipovat! PL"

2013-05-18 17:01

Krátce z obsahu článku: "Jenže nastal šok. Došlápl si na něj strážník městské policie, který vehementně vyžadoval předložení dokladu o splnění tzv. „čipovací povinnosti“: implantovaní psům cizího tělesa - mikročipu - dle předchozího usnesení Rady města Suwałki. Pan Bielecki se snažil strážníkovi klidně vysvětlit: jeho němečtí ovčáci mají rodokmen, průkazy původu, jsou čistokrevní, trvale označeni tetováním, nikoho neohrožují a vůbec patří ke špičce mezi řádně registrovanými chovateli v rámci Polské republiky. Jak dodal:

„Nemohu si vůbec dovolit vystavit je sebemenší možné újmě.“

Příslušník městské policie, který jistě musel vědět, že v obecné rovině podle platné legislativní úpravy nemá vůbec právo libovolného pohybu po cizích pozemcích (mimo důvodů přesně vymezených zákonem), však odmítl jakoukoliv slušnou diskusi. Bielecki samozřejmě - jako svéprávný občan - nehodlal takovému jednání ustoupit. Psy odmítl nechat povinně očipovat a strážníka vyzval k opuštění svého pozemku (ústavní nedotknutelnost obydlí).

Velitel městské policie Suwałki pan Grzegorz Kosiński posléze podal na nebohého chovatele žalobu s následujícím komentářem:

„Já se musím řídit pouze zápisy z usnesení Rady města, které jasně hovoří o tom, že všem psům musí být implantován mikročip.“ - „A protože tak chovatel neučinil, poženeme jej k zodpovědnosti soudní cestou.“


Případ nakonec skončil pravomocným rozsudkem 26. března 2012 u druhoinstančního okresního soudu („Sąd Okręgowy‎ Suwałki“) s jasným verdiktem: V Polské republice (podobně jako v ČR) neexistuje žádný zákon, který by vyžadoval povinné čipování psů – navíc pokud jsou již zvířata tetovaná, pak je takové dvojí trvalé označování naprosto nesmyslné (viz také dokument českého Ministerstva vnitra). Chovatel německých ovčáků byl v plném rozsahu zproštěn obžaloby včetně udělené pokuty.
Pan Bielecki:

„Je jen škoda, že strážníci městské policie pořádně neznají platné zákony, díky čemuž jsme byli všichni nuceni se v této věci angažovat a věnovat jí náš drahocenný čas. Domnívám se: městská policie prokázala svou nekompetentnost, navíc bohužel také i zlomyslnost.“ - „Vůbec nebyli ochotni přijmout moje argumenty, že chovám opravdové psí šampióny a řádně o ně pečuji.“ - „Pevně doufám: od nynějška už konečně strážníci přestanou chovatele zvířat obtěžovat.“" - http://www.necipujtenas.cz/clanky-publikace-texty/soud-pejskari-nemusi-povinne-cipovat-pl.aspx

Nepřihlášený uživatel

#277 čipování

2013-05-18 18:58

Dobrý den, já si myslím,že takový hon na pejskaře tady začne od příštího roku kdy vstoupí zákon o povinném čipování a jejich kontrola. Mám feny obě tetované a nebudu je čipovat. Ale už to vidím jak budou policajti veledůležití a budou zkoušet co my majitelé vydržíme.Kdyby svoji aktivitu raději přesunuli na důležitější věci než jsou psi.
R

#278 Re: čipování

2013-05-18 19:47

#277: - čipování

Dobrý večer, máte pravdu, já bych si s dovolením jen dovolil upřesnit, že máte asi na mysli vyhlášku stat. města Ostravy č. 9/2012 a její novelu č. 5/2013 a tedy nikoliv tzv. zákon o povinném čipování na území ČR, který zatím naštěstí neexistuje. Kéž by se naši zastupitelé v Ostravě a v Praze postavili statečně na stranu lidí tak jako v Polsku a kéž by naši lidé zde byli na druhé straně tak stateční jako naši severní kolegové. Inspirujme se! Lidé mohou zvítězit! Hned by se tu lépe žilo. Hezký večer přeji. R.

Necipujtenas.cz

#279 "MVDr. Skálová: Čipování a možná rizika. ČR"

2013-05-20 11:12

Praha, Česká republika, Český rozhlas Dvojka (ČR2), magazín „Je jaká je“, 16. května 2013 - Krátce z obsahu článku: "EVA KVASNIČKOVÁ, MODERÁTORKA:

„Jsou s čipem nebo s tím mikročipem spojena nějaká rizika?“

MVDR. LUCIE SKÁLOVÁ, VETERINÁRNÍ NEMOCNICE AA-VET:

„Někdy se stane, že ten pejsek sebou třeba (při pokusu o provedení implantace mikročipu, pozn. autora) trhne nebo škubne, majitel ho špatně podrží, v takovém případě, když si veterinář vytvoří kožní řasu, jakoby vytáhne tu kůži nahoru, tak místo, aby ta jehla zůstala v podkoží, tak projede na druhé té straně kožní řasy a ten čip se aplikuje na stůl vedle pejska“, když navíc „Pejsci mají poměrně volnou kůži, to znamená, že někdy může docházet, že v podkoží se trochu změní pozice umístění toho čipu, že sjede o nějaký centimetr nebo i pár centimetrů na trochu jiné místo“ a „Může se objevit třeba kapička krve tím, že ta jehla je opravdu ostrá /.../.“

EVA KVASNIČKOVÁ, MODERÁTORKA:

„Nemůže se stát, že by čip zkrátka cestoval po celém těle, je to opravdu v nějakých centimetrech ten posun?“

MVDR. LUCIE SKÁLOVÁ, VETERINÁRNÍ NEMOCNICE AA-VET:

„Teoreticky to samozřejmě možné je“ a je nutné zvažovat, že „riziko infekce taktéž může být“.

EVA KVASNIČKOVÁ, MODERÁTORKA:

„Od jakého věku byste doporučila čipovat?“

MVDR. LUCIE SKÁLOVÁ, VETERINÁRNÍ NEMOCNICE AA-VET:

„Tak, samozřejmě u štěňat se to dá dělat od věku 3, 6 měsíců. Já bych to třeba i doporučila trošičku později, právě z toho důvodu, že jak pejsek roste, tak se může změnit, vlastně pozice toho čipu zvláště u plemen, které mají hodně volnou kůži. Štěňata, což jsou třeba buldočci a stafordi a podobné typy pejsků, /.../.“

EVA KVASNIČKOVÁ, MODERÁTORKA:

„Co když se nám pejsek zaběhne někde v lese, najde ho pan hajný, který určitě u sebe nenosí běžně čtečku?“

MVDR. LUCIE SKÁLOVÁ, VETERINÁRNÍ NEMOCNICE AA-VET:

„Přesně tak, tento vlastně mikročip je takové bezpečnostní zařízení, nicméně ne vždy to funguje tou nejrychlejší cestou a já pro takovéto případy doporučuji, aby ještě měl i známku, kde se nedá vytetovat, na známce se nechá vypsat telefonní číslo na majitele, což je takové to nejrychlejší, protože to, že pejsek má čip, neznamená, že kdokoli ho najde hned bude vědět, kdo je majitel. Musí se nejdřív to číslo z toho čipu přečíst.“" - http://www.necipujtenas.cz/fakta/rizika-cipovani/mvdr-skalova-cipovani-a-mozna-rizika-cr.aspx

Nepřihlášený uživatel

#280 čipování

2013-05-20 12:36

Dobrý den,nepíšu sice o čipování,ale dnes ráno v 6.45 jelo kolem mě policejní auto a dali mi pokutu za volně puštěné psy.Nemám žádné trhače, ale dva malé špice.Dokonce šel ten jeden policista se mnou až domů aby zjistili jestli jsem ta, co jsem jim řekla. Aby zastavili auto a vystoupili a šli za mnou jen aby mi dali pokutu tak ráno, to mi hlava nebere.Já znám tolik lidí co v životě neměli psa na vodítku a nikdy je nikdo nechytil.Je zajímavé, že v zimě policisty neuvidíte.Asi dostali příkaz vybírat dneska pokuty.V životě jsem neviděla tak ráno aby tady jezdili policisté autem , to chodím se psy už 40 roků.Jsme normální policejní stát a rozhodla jsem se, že se odsud odstěhuji.Absolutně není kam se psy jít,ty plácky co tady jsou na venčení,to je spíše k pláči, les komplet zničený,loni tady v něm udělali cyklistickou stezku (ovšem zajímalo by mě jaký přínos dávají cyklisté do městské pokladny na rozdíl od majitelů psů a nikdo je nešikanuje za neustálé porušování vyhlášky že nesmějí jezdit po chodnících.A ještě se jim vybudují cyklistické stezky).Fakt toho mám už dost,aby nikdo nedodržoval předpisy, ale trestáni jsou hlavně majitelé psů.
R

#281 Re: čipování

2013-05-20 15:45

#280: - čipování

Dobrý den,

chtěl jsem Vám poděkovat za Vaši zkušenost, kterou jste zde zveřejnila. Bohužel "čipování" není jen o pejscích a o jejich majitelích a o rizicích v oblasti zdraví, ale především také v oblasti úbytku svobody každého z nás. Tzv. "čipování" - povinná implantace cizích elektronických předmětů do živého těla - a vyhlášky s tím spojené bohužel mohou být zneužity k šikaně slušných obyvatel naší země a o případech ze zahraničí a o vítězství občanů v podobných kauzách jsem již zde v diskusi četl. Čipování je prostě fenomén, kterému se buď člověk podřídí a nechá si opět ubrat kousek svého soukromí, svobody, peněz a klidného života a nebo nikoliv a stejně bude muset bojovat tak jako tak. Myslím si, že bychom tomu mohli třeba zabránit tak, že už nebudeme nikdy volit ve volbách roku 2014 stejné strany jako doposud, které se nás snaží "očipovat" (zvířata fyzicky a lidi formou kontrol a např. čipů v občankách, pasech atd.), ale dáme šanci těm, kteří se občanů zastávali a zastávají a nevymýšlejí nejrůznější vyhlášky jak nám život znepříjemnit, ale naopak chtějí vyhlášky rušit, snižovat místní poplatky nebo je zcela rušit a tak pomoci lidem v nynější těžké době. Takže tak. :)

Necipujtenas.cz

#282 "Pomohli lidem: Zrušili poplatky ze psů! ČR"

2013-05-21 16:48

Krátce z obsahu článku: "Web Necipujtenas.cz informoval 8. května 2013 na základě podnětu občanů o obci Bílá (Moravskoslezský kraj, Česká republika), kde je možné žít bez poplatků za domácí mazlíčky, bez obtěžujícího/potenciálně nebezpečného čipování.

Veřejnost však ani poté nezahálela: inspirována výbornými zprávami z Bílé našla další ves, kde nehrozí povinné čipování ani poplatky za psy a kde lze opět v České republice svobodně vydechnout.

Starosta jihomoravských Chvalovic u Znojma pan Zdeněk Karpinski (KDU-ČSL) podepsal společně s místostarostou panem Robertem Vaňkem (KDU-ČSL) „Obecně závaznou vyhlášku OBCE CHVALOVICE č. 1/2011, kterou se mění a doplňuje obecně závazná vyhláška č. 2/2000, o místních poplatcích“ a zastupitelstvo ji následně schválilo dne 1. prosince 2011 s tímto faktickým/reálným výsledkem:

K DATU 1. LEDNA 2012 BYL ZRUŠEN CELÝ BALÍK ZDEJŠÍCH POPLATKŮ VČETNĚ TĚCH ZE PSU! Další příklad toho, že odpovědná svoboda může fungovat a to bez neustálého navyšování daní, bez nových nařízení, bez povinné implantace cizích elektronických těles do živých organismů a dokonce i bez kontrol městské policie. Prosím: Inspirujme se!" - http://www.necipujtenas.cz/clanky-publikace-texty/pomohli-lidem-zrusili-poplatky-ze-psu-cr.aspx
Dedahad

#283 Došlo v poště

2013-05-21 19:55

Dobrý den,
Vaši iniciativu proti povinému čipováni psů podporuji a jednoznačně odmítám nařízení obcí povině čipovat psy.
Čipovat psy je politické rozhodnutí a přání EU tuto restrikci pro občany Čr zavádět. Neregistruji rozumné důvody, proč psy čipovat v Čr ani jinde.
Pokud Vás mohu podpořit, rád to udělám. Jsem ochoten veřejně vystoupit jako chovatel psů a majitel chovné stanice a učinit všechny potřebné kroky k zachování svobody občanů, které jsou tímto krokem svévolně omezována.
Přeji Vám hodně úspěchů ve Vaši iniciativě -
Podepsáno autorem včetně emailové adresy.

Vážený pane , podpořit naši petici samozřejmě můžete a bude to vítáno - zatím stačí Váš podpis pod peticí případně i podpisy všech Vašich kolegů, přátel, známých či příbuzných stejného smýšlení ve věci čipování psů !

Dedahad

#284 Pátrání po majiteli fenky jorkšíra - prý záhadný / nelegální / čip !

2013-05-21 20:24

TELEVIZNÍ NOVINY
TN 21. 5. 2013       cca od 29. minuty vysílání

NALEZENÝ PES MÁ POD KŮŽÍ ZÁHADNÝ ČIP - Jiří Potůček distributor čipů pro ČR, PRAHA

http://tn.nova.cz/zpravy/tv-archiv/televizni-noviny/televizni-noviny-br-tn-21-5.html

Tak asi jeden čip nestačí , bude třeba další , aby se v Ostravě psi neztráceli , netoulali či neutíkali svým chovatelům !

Necipujtenas.cz

#286 "TV Nova: Zdraví nebezpečný mikročip. ČR"

2013-05-22 14:08

#284: Dedahad - Pátrání po majiteli fenky jorkšíra - prý záhadný / nelegální / čip !

Krátce z obsahu článku: "Hlavní - dlouhodobě nejsledovanější - zpravodajská relace v České republice „Televizní noviny“ TV Nova s moderátory Lucií Borhyovou a Reyem Korantengem informovala diváky o případu ztracené fenky v Libereckém kraji. Reportér Ivan Berka zjistil, že nalezené zvíře má sice pod kůží implantován identifikační mikročip, jenže ten se nedá k dohledání majitele psa vůbec použít: jeho číslo a kombinaci znaků nelze nalézt v běžně dostupných databázích chovatelů psů. Oslovení odborníci také upozornili širokou veřejnost na reálně možná zdravotní rizika čipování. Reportáž navíc prokázala skutečnost: bez pozorného a hodného člověka, který ztracenou yorkšírku našel a pomohl ji, by fenka dále běhala po lese i s čipem, který jí nebyl v této situaci naprosto nic platný.

Občané samozřejmě po zveřejnění tohoto případu zcela legitimně vyslovují své stále rostoucí pochybnosti a obavy ze smysluplnosti tzv. povinné implantace cizích elektronických předmětů do živých těl zvířat. Bohužel část politické reprezentace ČR velmi silně lobbuje za prosazení zákona o povinném čipování a registraci majitelů domácích zvířat. Velkou část nákladů pak chtějí nejprve platit soukromým firmám z peněz daňových poplatníků, načež by celé finanční břemeno měli po čase nést přímo rodinné rozpočty obyvatel České republiky." - Celý článek zde: http://www.necipujtenas.cz/clanky-publikace-texty/tv-nova-zdraví-nebezpečný-mikročip-čr.aspx


Nepřihlášený uživatel

#287 čipování

2013-05-22 16:40

V Praze se před několika lety okolo ruzyňského letiště objevil bílý špic.Lidi z útulku ho odchytili a zjistili,že pes má čip,který nebyl vůbec v žádné evropské databázi.Po velkém úsilí se zjistilo,že pes je japonský špic(pro laika k nerozeznání od špice německého) a ten pes měl čip korejský.Jeho majitel byl nějaký Holanďan který v Korei pracoval a tam si ho koupil.Potom začal pracovat tady v ČR a pes mu utíkal.Třeba je ta fenka jorkšíra podobný případ.Snad se to dozvíme a TV Nova o tom bude informovat.
Necipujtenas.cz

#288 "Psi s čipem se vždy nevrátí svým pánům! PL"

2013-05-23 18:27

Krátce z obsahu článku: "Městská policie v hlavním městě Polska Varšavě oficiálně založila roku 2006 speciální „ekologickou jednotku“ („EKO patrol Straży Miejskiej“) pod velením pana Piotra Mostowského.

K hlavním cílům tohoto útvaru patří odchyt toulavých a opuštěných zvířat včetně psů, kterých žije ve Varšavě přibližně 100.000. Ačkoliv každým rokem roste na území města počet očipovaných domácích mazlíčků, stejně tak se neustále zvětšují čísla odchycených zvířat bez pána. Osvětové kampaně zaměřené na implantací mikročipů tzv. zdarma za milióny zlotých – placených z peněz daňových poplatníků – zde nenaplňují svá původní očekávání. Navíc již jednou čipem označení psi často nejdou dohledat v nejrůznějších vzájemně nepropojených databázích.

Zpravodajský portál "Życie Warszawy" popsal situaci následovně:

„Každý týden odchytí ´ekologická jednotka´ městské policie 40 - 50 opuštěných psů.“

„´Velice často mají sice tato zvířata implantován čip, jenže i přesto se nám nedaří nalézt v registrech dat jejich původního pána.´, přiznává Piotr Mostowski, šéf ´ekologické jednotky´ městské policie.“

„V květnu strážníci zkontrolovali 368 nalezených zvířat, ale jejich majitele se podařilo najít pouze v padesáti osmi případech.“" Celý článek zde: http://www.necipujtenas.cz/clanky-publikace-texty/psi-s-čipem-se-vždy-nevrátí-svým-pánům-pl.aspx
Dedahad

#289 CO ŽÁDNÝ PES NEDOKÁŽE - TO DOKÁŽÍ JEN " L I D É " !

2013-05-24 09:02

TELEVIZNÍ NOVINY
TN 23. 5. 2013       cca od 34. minuty vysílání

http://tn.nova.cz/zpravy/tv-archiv/televizni-noviny/televizni-noviny-br-tn-23-5.html

I proto je třeba všechny psy čipovat, aby se vědělo, který pes byl otráven - logika vyhlášky č.9/2012

Necipujtenas.cz

#290 "Strážníci: Hájit svobody/práva občanů! ČR"

2013-05-25 11:11

Krátce z obsahu článku: "Obzvláště důchodci a nebo maminky s dětmi bývají velice vystresováni, pokud je na procházce s pejskem začne kontrolovat strážník městské policie (MP) a ohání se přitom hromadou vyhlášek, paragrafů a ještě navíc čtečkou dat určenou k prohlídkám zvířat s implantovaným mikročipem. Stává se: některá ze stran nemusí takovou situaci unést a to obzvláště v dnešní hektické době, kdy jsou občané neustále vystavováni novým břemenům, platbám a povinnostem, kterými je moc výkonná/zákonodárná intenzivně bombardují.

Většina příslušníků městské/obecní policie jsou nicméně samozřejmě normální/čestní/slušní/lidští obyvatelé Vašeho města/vesnice. Dá se s nimi rozumně a inteligentně diskutovat. Mnoho z nich si uvědomuje, že některé vyhlášky jim pouze komplikují jejich práci, zbytečně proti nim poštvávají veřejné mínění a zdržují je od opravdu potřebné činnosti především v oblasti prevence vážné trestné činnosti. Strážnici sami říkají: Nejme „roboti“ a nebo „šafáři“, abychom automaticky/bezmyšlenkovitě vykonávali jakýkoliv neetický příkaz svých nadřízených nebo neustále obtěžovali občany. Nejeden příslušník MP, se kterým zástupci webu Necipujtenas.cz hovořili, také dobře zná dějiny druhé světové války a ví, že slova „pouze plníme rozkazy“ již nikdy nemohou patřit do svobodné/zastupitelské demokracie.

Jaké jsou tedy hlavní úkoly obecní/městské policie? Patří k nim obtěžování občanů? Zneužívání pravomocí? Nikoliv! Je to naprosto jinak, jenže někteří čeští politici si zřejmě myslí, že má být obecní/městská policie jakýmsi jejich „zásahovým komandem“. Mnohé články v oficiálních tiskovinách obecních/městských úřadů či samotná vyjádření zastupitelů v médiích, kterými dávají občanům na vědomí své „hrozby“ až likvidačními pokutami v součinnosti právě s „nebohými“ strážníky MP: to je bohužel současná realita České republiky a web Necipujtenas.cz již na tuto tristní situaci upozorňoval. Každopádně Ministerstvo vnitra ČR ve svém výkladovém komentáři z roku 2010 k novele zákona o obecní policii naštěstí zřetelně uvádí: 

„Úkoly obecní policie - § 2. S ohledem na zásady právního řádu České republiky, právní jistoty fyzických a právnických osob jsou úkoly obecní policie stanoveny taxativně. Tím se zamezí tomu, aby obecní policie, resp. strážník při výkonu svých povinností a oprávnění podle zákona o obecní policii nebo podle jiných zákonů překročil svoji kompetenci.“ 

Samotný paragraf č. 2 zákona o obecní polici pak např. vzhledem k navrhovaným hromadným kontrolám pejskařů v Ostravě říká:

„§ 2. Obecní policie při zabezpečování místních záležitostí veřejného pořádku a plnění dalších úkolů podle tohoto nebo zvláštního zákona“ předně „c) dohlíží na dodržování obecně závazných vyhlášek a nařízení obce,“ a „g) provádí dohled nad dodržováním čistoty na veřejných prostranstvích v obci,“.

Je zcela zřejmé: strážník obecní/městské policie v tomto smyslu pouze dohlíží a NIKOLIV VYNUCUJE plnění dikce obecní vyhlášky! Občané by se tedy neměli bát toho, že je bude MP zatýkat za porušení nějaké místní vyhlášky, že na ně snad budou používány chvaty, kopy, střelné zbraně atd., pokud si vyjdou např. na nedělní procházku s rodinou a se svým pejskem. Jestliže by k tomu došlo (samozřejmě mimo rámec definovaný zákonem): jde o trestný čin dané úřední osoby se všemi následky z toho pro ni vyplývajícími.

Velice významným a pro všechny občany naprosto stěžejním bodem je pak paragraf č. 6 zákona o obecní policii, kde nenajdeme žádné vyhrůžky pokutami, postihování pejskařů, omezování svobod a přirozených práv! Jenže někteří zastupitelé samozřejmě o něčem takovém nechtějí ani slyšet. Konečně citujme samotný zákon:

„Povinnosti strážníků § 6. (1) Při provádění zákroků a úkonů k plnění úkolů obecní policie je strážník povinen dbát cti, vážnosti a důstojnosti osob i své vlastní a nepřipustit, aby osobám v souvislosti s touto činností vznikla bezdůvodná újma a případný zásah do jejich práv a svobod překročil míru nezbytnou k dosažení účelu sledovaného zákrokem nebo úkonem. (2) Strážník je povinen poučit osoby o jejich právech, provádí-li podle tohoto zákona zákrok nebo úkon spojený se zásahem do jejich práv nebo svobod, pokud to povaha a okolnosti zákroku nebo úkonu dovolují; v opačném případě je poučí okamžitě, jakmile to okolnosti dovolí. (3) Strážník je povinen poskytnout pomoc v rozsahu svých oprávnění a povinností podle tohoto nebo zvláštního zákona každému, kdo o ni požádá.“ 

Z uvedeného jasně vyplývá: městská/obecní policie by neměla být zneužívána extenzivním výkladem zákona k úkonům např. tzv. „zásahových ekologických komand“, k hromadným nebo individuálním zátahovým akcím na pejskaře, nebo v rozporu se ctí a důstojností občanů (např. případy věřících strážníků a kontrolovaných osob)." - Celý článek k dispozici zde: http://www.necipujtenas.cz/fakta/legislativa/strážníci-hájit-svobody-práva-občanů-čr.aspx

Dedahad

#291 Odpověď primátora BRNA pana Romana Onderky na dotaz občana OSTRAVY.

2013-05-27 08:56


2013-05-27 08:15

Vážený pane,
děkuji Vám za dotaz. Město Brno jako statutární orgán psy  n e č i p u j e . Máme městskou vyhlášku 21/2009, o pravidlech pro pohyb psů na veřejných prostranstvích, za účelem zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku, která stanovuje základní pravidla pro pohyb psů ve městě resp. na veřejném prostranství a zároveň vytyčuje místa, kde je pohyb psů dovolen s jistými podmínkami a kde je pohyb psů zakázán. Na www.brno.cz v sekci „dokumenty města“ si jí můžete celou stáhnout a blíže se s ní seznámit.
Pro Vaši informovanost uvádím základní údaje o brněnském útulku, který má ve správě Městská policie Brno: útulek má kapacitu pro 240 psů (současná naplněnost je 50 %), provoz útulku je 6,1 mil. Kč (bez mzdových nákladů), útulek má 23 zaměstnanců. Rozhodnutí o problematice čipování je plně v kompetenci jednotlivých úřadů městských částí, které mají na starosti také registrování psů. Přeji Vám krásný den.

http://primator.brno.cz/index.php?pg=dotazy


http://dokumenty.brno.cz/main/dokumenty/nahled.php?pla=1&cislo=1729&cislo1=1434&soubor=/main/dokumenty/vyhlasky/20091231-vyh21_2009.htm

R

#292 Re: Odpověď primátora BRNA pana Romana Onderky na dotaz občana OSTRAVY.

2013-05-27 11:38

#291: Dedahad - Odpověď primátora BRNA pana Romana Onderky na dotaz občana OSTRAVY.

Komu čest, tomu čest! Je opravdu zvláštní, že se pan primátor tak otevřeně do této otázky pustil a to dokonce proti čipovací lobby a ještě hájí svobodu jednotlivých starostů o všem rozhodovat. Bravo! :) Jinak velké poděkování patří panu Hadaščokovi, který tohle grandiózní vyjádření doslova vybojoval svou trpělivostí a neutichající snahou a pílí o osvobození všech občanů ČR od povinného čipování. God Bless!

Dana

#293 Čipování starých a nemocných psů

2013-05-27 14:12

Dobrý den, mám pejska (špice), který na území města Ostravy nebyl nikdy puštěn z vodítka (volnosti si užívá dosytosti na velké zahradě v Beskydech). Není už úplně zdravý (trpí hlavně prostatou) a v době, kdy mě budou moci pokutovat za to, že nemá čip,mu už bude 12 a půl roku. Opravdu je nezbytně nutné i takto staré a ne zcela zdravé pejsky trápit? Připadá mi to zcela necitelné vůči živému tvorovi.
Dedahad

#294 Re: Čipování starých a nemocných psů

2013-05-27 14:49

#293: Dana - Čipování starých a nemocných psů

Máte zcela pravdu , jde o necitlivé rozhodnutí námi zvolených zastupitelů !    A VOLBY JSOU TÉMĚŘ ZA DVEŘMI !

Momentálně je asi nejvhodnější řešení přihlásit pejska ke známým či sousedům s trvalým pobytem v obci v Beskydech , kde máte velkou zahradu a domluvit se s nimi na úhradě poplatku za psa ve výši, která je určena v dané obci. Doporučil bych to už od pololetí, tudíž ke konci měsíce června odhlášení z městského obvodu Ostravy a  ještě koncem června přihlášení pejska od 1.7.2013 v Beskydské obci. Jinak další informace naleznete na

www.necipujtenas.cz

Držím palce, ať vše dobře dopadne !

Necipujtenas.cz

#295 "Čipování = Útok na domovní svobodu! PL ČR"

2013-05-29 07:36

Krátce z obsahu článku: "Městská policie z Poznaně však šla ústy svého tiskového mluvčího ještě dále a to dokonce za hranu Ústavy, když široké veřejnosti oznámila konec respektu k domovní svobodě a začátek prohlídek bez soudního příkazu na soukromých pozemcích, v domech a bytech občanů: to vše z důvodů vynucení tzv. „čipovací povinnosti“ (SIC!).

Przemysław Piwecki - tiskový mluvčí poznaňské městské policie:

„Od nového roku budou městští strážníci v rámci plnění svých každodenních úkolů provádět kontroly majitelů psů vzhledem k očipování jejich zvířat.“ - „Upozorňuji majitele psů, že po prvním lednu už nebude platit žádné přechodné období pro implantaci čipu a celá záležitost neskončí při prohlídce pouze domluvou. PLÁNUJEME TAKTÉŽ KONTROLY OBYVATEL RODINNÝCH DOMKŮ PŘÍMO V PŘEDMĚTNÝCH BUDOVÁCH.“

Společenství webu Necipujtenas.cz již varovalo před podobnými praktikami také v České republice dle oficiálních tiskových zpráv města Roudnice nad Labem. Nicméně ani v tomto případě se ještě nikdo neodvážil překročit hranice domovní svobody pouze kvůli psím mikročipům. Bylo by to v Česku nelegální a došlo by ke spáchání vážného trestného činu.

Jenže: Jak se k této problematice postaví městská policie v Ostravě? Od 1. ledna 2014 totiž začne platit na území Ostravy tzv. „naplno“ místní vyhláška č. 9/2012 a její novela č. 5/2013 o povinné implantaci mikročipů do živých těl zvířat a doposud zatím nikdo nezveřejnil oficiální/doporučený postup pro kontroly pejskařů. Bude to zřejmě „milé překvapení“ a novoroční dáreček?

Nabízejí se zcela legitimní otázky: Co tedy Ostraváky v souvislosti s vynucováním povinného čipování čeká? Stanou se bezduchými loutkami v rukou moci výkonné? Bude tentokráte prolomena domovní svoboda? Nastanou nezákonné osobní prohlídky občanů a jejich zvířat bez soudního příkazu? Uvidíme v praxi zátarasy ulic a kontrolní stanoviště MP na obvyklých místech procházek lidí se svými pejsky? Budou snad nakonec i nějak odměňování z peněz daňových poplatníků udavači tzv. „neočipovaných“? Zastupitelé Ostravy sice nešetří svými vyjádřeními ve sdělovacích prostředcích o hrůzyplných výškách pokut, které chtějí přisoudit tzv. „nezodpovědným pejskařům“, ale naprosto stěžejní otázce ochrany přirozených práv a svobod svých občanů/voličů a tím také své vlastní zodpovědnosti se oni sami vyhýbají jako čerti kříži. Takže to zřejmě zase odnesou „chudáci“ městští strážníci v terénu, na které se při prohlídkách snese vlna lidské nespokojenosti." - Celý článek ZDE: http://www.necipujtenas.cz/clanky-publikace-texty/cipovani-utok-na-domovni-svobodu-pl-cr.aspx

Necipujtenas.cz

#296 "P. Hadaščok: Otevřený dopis primátorovi. ČR"

2013-05-30 10:31

OTEVŘENÝ DOPIS Z 29. KVĚTNA 2013 ADRESOVANÝ PANU PRIMÁTOROVI STATUTÁRNÍHO MĚSTA OSTRAVY VYZÝVAJÍCÍ K INICIACI DISKUSE (TZV. „KULATÝ STŮL“) NAPŘÍČ CELOU SPOLEČNOSTÍ S CÍLEM DOSAŽENÍ ZRUŠENÍ NEBO ZMĚNY (POŽADAVEK DOBROVOLNÉHO ČIPOVÁNÍ PSŮ) OBECNĚ ZÁVAZNÉ VYHLÁŠKY Č. 9/2012 A JEJÍ NOVELY Č. 5/2013. AUTOREM DOPISU JE VÁŽENÝ PAN PETR HADAŠČOK STARŠÍ - SPOLUAUTOR „PETICE PROTI TRVALÉMU OZNAČOVÁNÍ - TZV. „ČIPOVÁNÍ“ PSŮ - ZATÍM NE OBČANŮ“. - Kompletní znění dopisu zde: http://www.necipujtenas.cz/Files/necipujtenas/otevreny_dopis_primator_ostravy_petr_hadascok-29-5-2013.pdf
Necipujtenas.cz

#297 "Specialisté: Pozor na zdraví škodlivé čipy! PL"

2013-05-31 16:11

Krátce z obsahu článku: "JAN JÓZEFOWSKI - REPORTÉR WTK: „´Čipy však mohou být pro zvířata nebezpečné´, tvrdí zooložka z Univerzity Adama Mickiewicza („Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu“ - UAM, pozn. autora) Ewa Zgrabczyńská.“

DR. EWA ZGRABCZYŃSKÁ - KATEDRA SYSTEMATICKÉ ZOOLOGIE, FAKULTA BIOLOGIE AMU („ZAKŁAD ZOOLOGII SYSTEMATYCZNEJ, WYDZIAŁ BIOLOGII UAM“): „V případě mikročipů je to tak, že již víme - existují o tom zprávy, které poukazují na tvorbu nádorů v souvislosti s implantací čipů.“ - Celý článek zde: http://www.necipujtenas.cz/fakta/rizika-cipovani/specialiste-pozor-na-zdravi-skodlive-cipy-pl.aspx
Necipujtenas.cz

#298 "Gdaňsk hlásí konec povinného čipování! PL"

2013-06-02 13:50

Krátce z obsahu článku: "Web Necipujtenas.cz zveřejnil již několik článků o velkých úspěších občanů Polské republiky, kteří dosáhli díky zásahu zdejší justice zrušení nebo změny řady městských obecně závazných vyhlášek o povinném čipování psů. Minulý rok k tomu také došlo ve slavném městě Gdaňsk (cca 460 tisíc obyvatel) rozsudkem Nejvyššího správního soudu („Naczelny Sąd Administracyjny“ - NSA) se sídlem ve Varšavě.

Pro české občany jsou teze rozsudku NSA č. „II OSK 2599/11 - Wyrok NSA z 2012-03-01“ obzvláště inspirující, když si uvědomíme, že polský Nejvyšší správní soud rozhoduje mj. o souladu místních zákonů/obecně závazných vyhlášek s evropskou legislativou.

Dále se může Vážený čtenář seznámit s komentovanými tezemi výše citovaného verdiktu:

Nejvyšší správní soud upozornil na problém, kdy obecně závazné vyhlášky požadují po občanech povinné sdělení osobních dat včetně provedení jiných úkonů jdoucích nad rámec kompetencí města/obce, když přitom faktickou správu a kontrolu nad údaji občanů mnohdy vykonávají soukromé firmy (různé registry, databáze atd.). Taková situace rozhodně není v pořádku, pokud je občan k něčemu takovému nucen, nikoliv když s tím dobrovolně souhlasí. Břemeno čipovací a registrační povinnosti naložené na bedra obyvatel města ke všemu nenaplňuje podmínku dostatečné jednoznačnosti z vyhlášky vyplývajících předpokládaných úkonů. Města/obce se nemohou na jedné straně dovolávat obecně platných zákonů a přitom hned také na straně druhé samy zákonů nedbat a trestat své občany za jejich nedodržování (obecně závazná vyhláška platí pouze na území obce/města, má omezenou platnost a nižší postavení než zákony daného státu). Něco takového má v kompetenci pouze nezávislý soud. 

NSA důrazně připomněl, že vyhlášky o povinném čipování zvířat musí respektovat legislativní předpisy Evropské unie, obzvláště: SMĚRNICI EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY č. 95/46/ES ze dne 24. října 1995 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a ÚMLUVU O OCHRANĚ LIDSKÝCH PRÁV A ZÁKLADNÍCH SVOBOD, jelikož DOSAVADNÍ PLATNOU OCHRANU LIDSKÝCH PRÁV A ZÁKLADNÍCH SVOBOD NELZE ZMENŠOVAT, NÝBRŽ POKUD JE TO MOŽNÉ, TAK NAOPAK ROZŠIŘOVAT.

Obce/města mají někdy tendence zapomínat, že „Demokratický právní stát je takovým společenským zřízením, které stanovuje své standardy, mezi něž patří ochrana práv jedince včetně ochrany soukromí“ a není tedy přípustné, aby byla tato práva omezována povinnostmi nevyplývajícími přesně z dikce platného zákona. "

CELÝ ČLÁNEK ZDE: http://www.necipujtenas.cz/fakta/legislativa/gdansk-hlasi-konec-povinneho-cipovani-pl.aspx

Necipujtenas.cz

#299 "Vědci potvrdili: Čipování JE stresující! A, D"

2013-06-06 14:45

Krátce z obsahu článku: "Vědci zkoumali dvě skupiny hříbat: První byla určena k označkování a druhá byla očipována. Zvířata absolvovala průběžný monitoring svého chování, tělesné teploty, hladiny hormonů, tlukotu srdce atd. Výsledky byly jednoznačné: Čipování je stresující a v tomto smyslu také celkově srovnatelné s bolestivým značkováním.

Microchipping is „perceived as stressful“.

V některých konkrétních stresových faktorech mělo čipování dokonce horší výsledky než tetování. Měření dat např. prokázalo, že hříbata projevovala větší odpor k čipování než ke značkování.

„(branding, score 3.86 ± 0.85; microchip, score 4.00 ± 0.82)“"

CELÝ ČLÁNEK ZDE: http://www.necipujtenas.cz/fakta/rizika-cipovani/vedci-potvrdili-cipovani-je-stresujici-a-d.aspx
Necipujtenas.cz

#300 "Bude užívání léků s čipem povinné? ČR"

2013-06-08 11:59

Krátce z obsahu článku: "Prestižní rozhlasová stanice „Český rozhlas Plus“ zveřejnila na svém webu 5. června 2013 plán americké společnosti Motorola a výše zmíněné firmy „Proteus Digital Health“ na masové zavedení pilulek s mikročipem pro účely identifikace občanů. Jednoduše řečeno: Člověk spolkne očipovanou tabletku a ta vyšle skrze lidské tělo signál s jedinečným číslem (nebo dalšími údaji) do přijímacího zařízení, které zprostředkuje kontakt s databází verifikovaných informací a posléze například umožní oprávněný přístup třeba k automobilu, domovnímu zámku, bankovnímu účtu, firemním datům atd. podobně jako v případě čipování psů nebo koček.

Znamená to: Máme se tedy stát „domácími mazlíčky“ v rukou globálních hráčů světové ekonomiky/politiky a nebo si raději zachováme svou svobodu? Vzdáme se svého soukromí a víry nebo výhrady svědomí na úkor pohodlného života tzv. „na vodítku“? Bude nás moci policie na ulici skenovat a hledat v našich tělech povinně přítomné identifikační mikročipy? Co když nás - již řádně očipované a odvyklé svobodě - najednou naši noví páni opustí? Kdo bude zodpovědný za zdravotní a etická rizika? Takové otázky budou muset řešit již v blízké budoucnosti nejen volení zastupitelé České republiky.

Velmi výstižně se v této souvislosti vyjádřili představitelé prestižní americké nadace „Electronic Frontier Foundation“, která se zastává práv/svobod občanů:

„Google, vlády a technologičtí experti si musí daleko více uvědomit, že ignorování základní potřeby lidí na zachování svého soukromí i vůči inovacím, které neustále činíme součástí našich životů, nejenom umožňuje doslova invazi do našeho osobního světa a zvyklostí, ale otevírá to také dveře k budoucímu zneužití pravomocí.“"

Celý článek k dispozici zde: http://www.necipujtenas.cz/fakta/rizika-cipovani/bude-uzivani-leku-s-cipem-povinne-cr.aspx